+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 11. szombat, 21:05
Tavaly már 361 elefánt pusztult el Srí Lankán, míg a vadonban már csak 7500 példány élhet.

Még sosem halt meg annyi elefánt egy év alatt Srí Lankán, mint 2019-ben. Ez azt jelenti: míg 2018-ban még valamivel kevesebb, 319 állat pusztult el, tavaly már 361, ami rekordnak számít azóta, hogy az ország 1948-ban független lett – írja a BBC egy környezetvédő csoportra, a Movement for Land and Agricultural Reform nevű szervezetre (magyarul: mozgalom a föld- és mezőgazdasági reformért) hivatkozva.

 

Összesen egyébként körülbelül 7500 elefánt élhet a vadonban Srí Lankán, és ugyan illegális megölni őket, de ezt sokszor figyelmen kívül hagyják a helyiek, akik életét gyakran komolyan megkeserítik az állatok.

 

 A természetvédő mozgalom egyik tagja, Sajeewa Chamikara úgy becsülte a BBC-nek: az elefántok halálnak 85 százalékáért felelhet az emberi tevékenység. Utóbbira példa lehet az elektromos kerítések használata, de az is, mikor élelemnek álcázott mérget vagy robbanóanyagot raknak ki az állatoknak. 

 

A Srí Lanka-e hatóságok egyébként azzal tervezik megelőzni a lakosok és elefántok együttélése miatti konfliktusokat, hogy kerítések felhúzását ígérik.

 

Érdemes felidézni, hogy az ENSZ szerint akár egymillió faj is kihalhat, míg a Természetvédelmi Világszövetség szerint az emberi tevékenység miatt már több mint százezer állat- és növényfaj került veszélybe. 

 

FOTÓ: Dr. Mahendra Perera​ / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A moldovai Alkotmánybíróság két éven át tartó politikai válság végére tett pontot. Az elnök nyugatbarát pártja vezet, akár egyedül is kormányozhat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár azt is elmondta, hogy miért döntöttek úgy, hogy az óvodákat és az általános iskolák alsó tagozatait még áprilisban kinyitják.

Cak az oltás első dózisát kapta meg. A kormány időközben ígéretet tett a rendszer pontosítására.

Ismert emberek fognak oltásra buzdítani minket, a cél nyolcmillió magyar beoltása, Gulyás szerint a Szputnyik a nyugati vakcináknál is jobb. Ez történt a kormányinfón!

Kolozsváron nemcsak a lakhatás, a kultúra is többe kerül, mint máshol. A Székelyföldön minden olcsóbb, Kézdivásárhely a legolcsóbb, magyar lakossággal is rendelkező város.

A heti Tsúfos Tükör megmutatja, miért örülhetünk a fővárosban épülő kínai egyetemnek.

A 2019-es önkormányzati választáson Pikó András mögé álltak be, és most sem állítanak saját jelöltet a VIII. kerületben.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás