Az ember is tehet róla, hogy rekordmennyiségű elefánt pusztult el Srí Lankán

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.11. 21:05

Tavaly már 361 elefánt pusztult el Srí Lankán, míg a vadonban már csak 7500 példány élhet.

Az ember is tehet róla, hogy rekordmennyiségű elefánt pusztult el Srí Lankán

Még sosem halt meg annyi elefánt egy év alatt Srí Lankán, mint 2019-ben. Ez azt jelenti: míg 2018-ban még valamivel kevesebb, 319 állat pusztult el, tavaly már 361, ami rekordnak számít azóta, hogy az ország 1948-ban független lett – írja a BBC egy környezetvédő csoportra, a Movement for Land and Agricultural Reform nevű szervezetre (magyarul: mozgalom a föld- és mezőgazdasági reformért) hivatkozva.

Összesen egyébként körülbelül 7500 elefánt élhet a vadonban Srí Lankán, és ugyan illegális megölni őket, de ezt sokszor figyelmen kívül hagyják a helyiek, akik életét gyakran komolyan megkeserítik az állatok.

 A természetvédő mozgalom egyik tagja, Sajeewa Chamikara úgy becsülte a BBC-nek: az elefántok halálnak 85 százalékáért felelhet az emberi tevékenység. Utóbbira példa lehet az elektromos kerítések használata, de az is, mikor élelemnek álcázott mérget vagy robbanóanyagot raknak ki az állatoknak. 

A Srí Lanka-e hatóságok egyébként azzal tervezik megelőzni a lakosok és elefántok együttélése miatti konfliktusokat, hogy kerítések felhúzását ígérik.

Érdemes felidézni, hogy az ENSZ szerint akár egymillió faj is kihalhat, míg a Természetvédelmi Világszövetség szerint az emberi tevékenység miatt már több mint százezer állat- és növényfaj került veszélybe. 

FOTÓ: Dr. Mahendra Perera​ / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek