Regisztrálta a Bizottság a Minority SafePacket, de mi fog történni ezután?

Szerző: Illés Gergő
2020.01.10. 18:26

Erről kérdeztük Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselőt, aki optimista az új Európai Bizottság hozzáállása miatt: ha minden jól megy, a Minorty Safepackből egy-két év múlva uniós jogszabály lehet.

Regisztrálta a Bizottság a Minority SafePacket, de mi fog történni ezután?

Regisztrálták az Európai Bizottság online rendszerében a Minority SafePack európai kisebbségvédelmi kezdeményezés aláírásait pénteken délben – számolt be a hírről Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő, aki a kezdeményezést beterjesztő Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) elnökeként a témában illetékes.

Ez azt jelenti, hogy az RMDSZ által kezdeményezett és a FUEN által koordinált aláírásgyűjtés

1 138 385, a tagállami hatóságok által hitelesített aláírását láttamozta az Európai Bizottság.

Ahhoz, hogy a Minority SafePackból érvényes Európai Polgári Kezdeményezés legyen, az aktivistáknak 2017 áprilisától fogva egy év alatt legalább hét tagállamból kellett összegyűjtenie a tagállamra vonatkozó minimális aláírásszámot, összesítve pedig legalább egymilliót. Ennél végül valamivel több is összejött, ráadásul a hét helyett rögtön tizenegy tagállamból: igaz, ezek nagy része Magyarországról és Romániából, de Szlovákia és Horvátország is kiemelkedtek.

Mi az a Minority SafePack, és mire lenne jó?

Maga a Minority SafePack lényege, hogy az EU ajánlásokkal, egyes területeken pedig egyenesen kötelező jogalkotási aktusokkal

segítse a kisebbségek érvényesülését az állampolgárságuk szerinti országokban, elsősorban a nyelvi jogok terén.

Vincze Loránttal még korábban, az aláírásgyűjtés után is interjúzott az Azonnali, az RMDSZ-es politikust most viszont azért kerestük fel, hogy mondja el, mi is fog most pontosan történni a kisebbségvédelmi kezdeményezés ügyében. Az EP-képviselő elmondta, mostantól az Európai Bizottságnak egy hónapja van arra, hogy fogadja a kezdeményező bizottság tagjait, a FUEN-t egy brüsszeli találkozóra. Ezen biztosok és bizottsági főigazgatók is jelen lesznek, itt pedig a FUEN-esek ismertetik elképzeléseiket, valamint átnyújtják az általuk javasolt és kidolgozott jogszabálytervezeteket.

Ezt követően hat hónapon belül az Európai Bizottságnak az Európai Parlamentben közmeghallgatást kell szerveznie, a hat hónapos periódus végén pedig a Bizottság döntést hoz arról, hogy indít-e jogalkotási folyamatot az ügyben, vagy sem. Vincze hozzátette: a parlamenti szabályok ezen felül egy parlamenti plenáris vitát is lehetővé tesznek.

„A célunk, hogy erre sor kerüljön, és ez egy határozat elfogadásával érjen véget, hiszen utóbbi erősítené a kezdeményezés mellett szóló érveket”

– fogalmazott a FUEN elnöke. Ha a Bizottság a féléves periódus végén a jogalkotási javaslat beterjesztése mellett dönt, onnantól pedig egy hagyományos törvényalkotási procedúra indul el az ügyben. Vincze hozzátette: egy pozitív forgatókönyv esetén – mivel az uniós jogalkotás elég hosszúra tud nyúlni – egy-két éven belül számít a Minority SafePackkel kapcsolatos jogszabály megszületésére.

És mire számít az új Európai Bizottsággal való tárgyalások során?

Ezt is megkérdeztük Vincze Loránttól, aki úgy fogalmazott, „pozitív benyomások vannak az új Európai Bizottságról”, hiszen a biztosok már a meghallgatások során is nyitottak voltak ebben a kérdésben. Az új bizottságon belül Vera Jourová cseh biztos felelős az Európai Polgári Kezdeményezésekért, Vincze pedig elmondta:

vele már kapcsolatban vannak, ahogyan Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel is volt már találkoztak már, aki szintén „nyitottnak mutatkozott”.

„Köztisztviselői szinten is egy nyitott és segítőkész csapattal dolgoztam együtt” – jegyezte meg az EP-képviselő. Vincze azt is elmondta: olyan folyamatra számít, amely pozitív eredménnyel zárul majd az európai őshonos közösségek számára.

FOTÓ: Európai Parlament (2019)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek