Na, ki jár a legjobban a brexittel? Hát a brit EP-képviselők!

Szerző: Illés Gergő
2020.01.10. 16:29

„Átmeneti juttatásként” akár két éven át is igényelhetik majd busás képviselői fizetésüket. A parlamenti szabályok egyik legnagyobb nyertese nem más, mint Nigel Farage.

Na, ki jár a legjobban a brexittel? Hát a brit EP-képviselők!

Még az Egyesült Királyság EU-kilépése után is egy rakás pénzt hozzávág majd a brit EP-képviselőkhöz az Európai Parlament, ráadásul még az utolsó hazaútjukat is fizeti – tudósít a Politico.

Van, aki a saját költségén még visszajár az EP-be

A brüsszeli szaklap csütörtökön belenézett egy belsős dokumentumba, amely az Egyesült Királyságban megválasztott EP-képviselők további státuszát firtatja. A dokumentum többek között arra is rávilágít, hogy a továbbiakban milyen pénzügyi és szociális juttatásokban részesülhetnek, illetve milyen teendőik vannak az EP által finanszírozott asszisztenseikkel kapcsolatban.

Ebből kiderül, hogy az Európai Parlament fizeti a brit képviselők utolsó hazaútját az Egyesült Királyságba „az utolsó regisztrált tartózkodásukról” Brüsszelből vagy Strasbourgból. Ezen felül a képviselők még három hónapon át hozzáférhetnek az európai parlamenti levelezésükhöz, valamint jogosultak a korábbi tagoknak szóló belépőkártya használatára. Ezzel hétfőtől péntekig

az épület nyitvatartási idejében az EP-ben tartózkodhatnak, igaz, például a plenáris üléseken már nem vehetnek részt, így döntési jogkörük sincsen.

Persze van, hogy ebben az Európai Parlament is megengedő: a bajor keresztényszociálisok ikonikus volt EP-képviselője, Bernd Posselt például annak ellenére, hogy 2014-ben először nem került be az Európai Parlamentbe, busás képviselői nyugdíján még visszajár az épületbe, sőt, még irodát és asszisztenseket is fenntart ott.

Az persze nem valószínű, hogy az EP másik hasonlóan ikonikus tagja, az Európai Parlamentben az EU-t 1999 óta ütlegelő Nigel Farage hasonlóképp cselekedne. Ugyanis a Brexit Párt vezetőjének – természetesen az összes brit kollégájával egyetemben – strasbourgi irodáját a jövő héten, brüsszeli székhelyét pedig február 7-ig ki kell ürítenie.

De a 73 brit képviselő cserébe egy rakás pénzzel vigasztalódhat

Ugyanis még a brexit most január 31-re tervezett dátuma után még három hónapig jogosultak lesznek a havi általános költségtérítésük (GEA) felére. A GEA a teljes jogú EP-képviselők esetében 4 416 eurót (kb. másfél millió forintot) jelent havonta, a britek tehát 2 208 eurót kaphatnak. Mindez nem összetévesztendő a képviselői fizetéssel, ugyanis a Parlament tagjai papíron ebből finanszírozzák irodáikat és egyéb kiadásukat, ugyanakkor az EP nem igazán ellenőrzi, hogy a képviselők végül mire is költik ezt a pénzt.

Ezen felül hivatali idejüktől függően

a britek a brexit után még legfeljebb két éven át jogosultak a havi maximum 8 611 eurós (kb. 2,9 millió forintnyi) átmeneti juttatás lehívására.

Mielőtt persze felhördülnétek: ilyen sokat nem kap akárki. Az átmeneti juttatást ugyanis az kaphatja meg, aki legalább egy évet dolgozott EP-képviselőként. Ennek összege a képviselői fizetéssel egyenértékű, és annyi időn át kapják kézhez a képviselők, ahány hónapig EP-képviselők voltak – de legfeljebb két évig. Erre a képviselők akkor jogosultak, ha a brexit dátuma után legalább húsz hónapig nem vállalnak köz- vagy parlamenti pozíciót. Ha többet szeretnél megtudni az EP-képviselői juttatásokról, itt egy remek összefoglaló.

Egyébként a Transparency International képviselői vagyonbevallások alapján készített felmérése nemrég kimutatta: az egész EP-n belül messze a brit brexitpártiak teszik zsebre a legtöbb pénzt a képviselői fizetéseiken felül vállalt másodállásokból, Nigel Farage is benne van a top10-ben a maga évi 360 000 euró (120 millió forint) körüli másodállásból hazahozott fizetésével. A több mint húsz éven át EP-képviselő

Farage ezen felül – amennyiben igénybe veszi az átmeneti juttatásokat – két év több mint 172 000 eurót (57,4 millió forintot) is hazavihet.

A briteknek kiosztott pénzek egyébként semmilyen egyedi jellemzővel nem bírnak: ugyanez minden, a hivatalát elhagyó EP-képviselőnek jár a szabályok szerint.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali. Fotók: Európai Parlament

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek