Leantiszemitázta az egyik ortodox főrabbit egy izraeli jobboldali politikus, ez pedig Netanjahu jövőjére is kihathat

Szerző: Techet Péter
2020.01.10. 13:58

Az Izraelben élő oroszajkú zsidók és a szefárdok közötti viszony nem volt sohasem rózsás. A szefárd főrabbi most kétségbe is vonta az oroszok zsidóságát és lekommunistázta őket, mire az oroszok pártjának elnöke antiszemitának nevezte őt. A két társadalmi csoport vitája az egyik oka annak is, hogy Benjamin Netanjahu lassan egy éve nem tud kormányt alakítani. Elmondjuk, miért.

Leantiszemitázta az egyik ortodox főrabbit egy izraeli jobboldali politikus, ez pedig Netanjahu jövőjére is kihathat

Jicak Joszef, szefárd (keleti) ortodox főrabbi (nyitóképünkön) eddig is elég szűkesen határozta meg, ki is élhetne Izraelben. Már tavaly elmondta, hogy például az araboknak nincs semmi keresnivalójuk. Egy idei január elejei nyilatkozatában azonban a zsidóságból is kizárna párakat – például a több százezr főt kitevő orosz anyanyelvű zsidókat.

A Szovejtunióból érkezetteket Joszef rabbi egy rabbinikus tanácson „vallásgyűlölőnek“ és „kommunistának“ nevezte.

Joszef egyszerűen kétségbe vonta a posztszovjet térségből érkezett zsidók zsidóságát: a Jediot Aharonot napilap tett közzé egy videót, amiben Joszef főrabbi egy január elejei tanácskozáson azt mondja: „több százezer gój érkezett Izraelbe, nagyon sok gój él köztünk, akik mind kommunisták és a vallás ellenségei”. Azzal, hogy legójozta a posztszovjet zsidókat, kizárta őket a zsidóságból.

Kik ezek a gójnak nevezett zsidók?

Izraelbe főleg a kilencvenes évektől kezdve érkezett számos zsidó származású ember az egykori Szovjetunió területéről:

ma egymilliónál is több orosz hátterű zsidó él Izraelben, ami a lakosság több mint tizenöt százalékát jelenti.

Az ő politikai képviseletüket látja el Avigdor Lieberman Otthonunk Izrael pártja: a cionista politikus tavaly tavaszig még Benjamin Netanjahu szövetségese volt. A Netanjahu mögötti jobboldali egység azonban tavaly éppen azért esett szét – és emiatt nem tudott Netanjahu sem a tavaszi, sem az őszi választások után kormányt alakítani –, mert Liebermanék összevesztek az ultraortodoxokkal.

Miközben az ultraortodoxok eleve kétkedve nézik az orosz származásúakat, akik közül többen a zsidó vallási jog értelmében nem is zsidók (mert esetleg csak apai ágon zsidók), és eleve nem rendszeres vallásgyakorlók, Liebermannak az nem tetszik, hogy az ultraortodoxok kivonják magukat Izrael életéből, például nem vonulnak be katonának.

A posztszovjet hátterű bevándorlók zsidósága éles vitákat vált ki. Tény, hogy Izrael államba bárki, akinek legalább egy nagyszülője zsidó, alijázhat (azaz kivándorolhat), ezzel gyakorlatilag a nürnbergi faji törvények értelmében határozzák meg a zsidóság fogalmát. A vallási jog ennél szigorúbb: ott az anyai leszármazás számít csak. Márpedig számos zsidó, aki a posztszovjet térségből érkezett, nem felel meg ezen vallási szabálynak.

Azaz miközben Izraelbe bevándorolhattak, az ultraortodoxok idegenként tekintenek rájuk.

Ez a vita most megint előjött. Jicak Joszef mostani beszólásának azonban politikai kontextusa is van. A szefárdok (azaz keleti zsidók) pártja, a Sasz korábban a Netanjahu-kormányokban ott ült a poszt-szovjet zsidókat képviselő Liebermannal. Lieberman azonban már tavaly kijelentette: ezentúl nem vesz részt olyan kormányban, ami nem kötelezi az ultraortodoxokat katonai szolgálatra. Ezzel pedig szétesett a Netanjahu mögötti cionista-ultraortodox-szövetség. Lieberman ugyanis cionista politikus, de nem vallásos.

A CIONISTA AVIGDOR LIEBERMAN, AKI MAGA IS A SZOVJETUNIÓBAN SZÜLETETT, EGYRE KEMÉNYEBBEN SZÓL BE AZ ULTRAORTODOXOKNAK. FOTÓ: WIKIPEDIA

Joszef főrabbi Sasz-pártja persze dühös Liebermanra, amiért az akadályozza a kormányalakítást, sőt, előfordulhat, hogy eleve olyan új kormány jön létre, amiből mind a szefárd, mind az askenázi (azaz német és kelet-európai gyökerű) ultraortodoxok pártjai kiszorulnak. Joszif főrabbi ezért kommunistázta le Liebermann szavazóit.

Avigdor Liebermann, aki maga is Moldovában született, „antiszemitának és rasszistának” nevezte a szefárd főrabbi megnyilatkozását.

Szerinte Joszef főrabbi „megosztja Izraelt“. Mivel Netanjahu is rászorul a poszt-szovjet zsidók támogatására – noha maga a Likud a szefárd alsó középosztály pártjaként alakult egykoron –, ő is elítélte Joszef főrabbit. Netanjahu azt bizonygatta, hogy a posztszovjet zsidók igenis gazdagítják Izrael társadalmát.

Izrael törzsei, avagy az izraeli politika tényleges törésvonalai

Amint az Azonnali egy hosszabb elemzésben már bemutatta: az izraeli politikát a törzsi logika hatja át. Ma is az izraeli társadalom több törzsből áll, a politikai pártok gyakorlatilag ezek érdekképviseleteiként jelennek meg.

Miközben Izrael megalakulása az askenázi cionistákhoz köthető, és ők uralták a balközép Munkapártot is, a hetvenes évektől egyre inkább a keletről bevándorolt, ún. szefárd zsidók is meghatározóak lettek. Mivel őket az askenáziak lenézték, nem a Munkapártban, hanem az 1977-ben Menahim Begin által alapított Likudban találtak politikai otthonra.

A Likud és a városias, askenázi balközép harca mögött ezért egy kulturális törés is mindig volt – a lenézett, alsó középosztálybeli szefárdok lázadása.

A szefárdok egy része azonban maga is ultraortodox, de ők egészen a nyolcvanas évekig elfogadták, hogy az askenázi ultraortodox pártok képviseljék őket. Ez azonban oda vezetett, hogy az askenázi rabbik maguknak tartották meg az állami támogatásokat, csak alamizsnát adtak le a szefárdoknak. Ezért 1984-ben kettészakadt az ultraorthodox közösség, és a szefárdok Sasz-párt néven önálló listát állítottak. Ezért

ma külön indulnak az askenázi és a szefárd ultraortodoxok,

bár követeléseik alapvetően azonosak: minél kevesebb kötelezettség Izrael felé, de az állami támogatásokra igényt tartanak. A Sasz-párt megalakulását dolgozta fel Eliran Malka az Unorthodox című 2018-as játékfilmben, ami nagy siker lett egész Izraelben, mert ráirányította a figyelmet a szefárdok továbbra is meglévő diszkriminációjára.

A Sasz-párt valamivel pragmatikusabb – ami azzal is összefügg, hogy eleve a szefárd ultraortodoxok toleránsabbak vallási kérdésekben. Ez még az oszmán hagyomány öröksége, elvégre az Oszmán Birodalmat is – ellentétben számos európai állammal, ahol az askenázi ultraortodoxok éltek – nagyobb vallási tolerancia, békésebb együttélés jellemezte.

A poszt-szovjet zsidók alkotják Izrael másik nagy törzsét. Noha ők cionisták, a vallást nem veszik annyira komolyan.

Szétesett a Netanjahu mögötti cionista-ultraortodox egység

A Joszif főrabbi és Lieberman közötti pengeváltás is azt mutatja: szétesett az az egység, ami eddig az izraeli jobboldalt összefogta, és Netanjahut többször is hatalomba segítette.

Netanjahunak egykoron és hosszú ideig sikerült az izraeli jobboldal minden ágát – a szefárd és askenázi ultraortodoxoktól a szefárd alsó középosztályon és újgazdagokon át a poszt-szovjet hátterű cionistákig – összefognia, amivel szemben csak a teljesen összeomlott, balközép askenázi nagypolgárság meg az izraeli arabok szintén több ágra szakadt törzsei álltak.

Lieberman azonban felrúgta ezt a jobboldali egységet, Joszif rabbi pedig most továbbmélyítette a konfliktust. Ez Netanjahu sorsára is kihathat, ugyanis az országot 1996 óta – megszakításokkal –

kormányzó politikus a tavalyi őszi választásokon elvesztette a többségét a szintén jobboldali és cionista Kék-Fehér Szövetséggel szemben.

Ezen pártkoalíció elnöke, Benny Gantz esetleg egy olyan nemzeti egységkormány élén kerülhet hatalomra, amelyből pont az ultraortodoxok maradnának ki. Lieberman nyitott egy ilyen együttműködésre Gantzékkal és Netanjahuékkal.

 
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek