+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. január 10. péntek, 14:40
Teherán állítja: tudományosan képtelenség az amerikaiak sejtése, miszerint iráni rakéták találták el az Iránban lezuhant ukrán gépet.

Mint ahogy arról már korábban beszámoltunk, szerda hajnalban Teherán közelében lezuhant az Ukraine International Teheránból Kijevbe tartó járata. A gép a felszállás után röviddel, még a levegőben kigyulladt, majd a fedélzetén 176 utassal lezuhant, akik mindannyian életüket vesztették a katasztrófában.

 

Az eseményeket követően hamar elkezdődtek a találgatások, hogy mi is okozhatta a katasztrófát: amerikai műholdak már a gép lezuhanása előtt két iráni rakéta indítását észlelték, ami szerintük az oka is lehet a katasztrófának. Most újabb információk kerültek napvilágra: a New York Times hozott nyilvánosságra egy olyan felvételt, amin az látható,

 

ahogy az ukrán gépet egy rakétatalálat éri, vélhetően az amerikai műholdak által jelzett iráni rakéták egyike.

 

Az iráni kormány ezzel szemben továbbra is tagad: annak ellenére, hogy gép fekete dobozait megtalálták, azt nem hajlandó továbbadni a gyártó Boeing részére, sőt, akár két hónapig is eltarthat a fekete dobozokból kinyerni az adatokat. Most újabb hivatalos közleményeket adtak ki, amiről a The Guardian ír: először Ali Abedzadeh, az Iráni Polgári Repülési Szervezet vezetője nyilatkozta, hogy tudományosan képtelenség, hogy egy rakéta el tudta volna találni az ukrán gépet, és az ilyen fajta pletykák logikátlanok.

 

 

Ezt követően Ali Rabiei, a teheráni kormány szóvivője nyilatkozta az iráni Press TV-nek, amiben az Egyesült Államokat hibáztatja a „pszichológiai hadviselésért”, mivel Washington

 

„tudatosan és tudatán kívül is megsérti ezzel az áldozatok gyászoló családjait, hogy ilyen hazugságokat terjeszt.”

 

Az Egyesült Államok és Irán között régóta rossz viszony áll fent, viszont azóta növekedett a politikai feszültség, hogy Donald Trump parancsára az iráni vezetés egyik legnagyobb befolyással bíró emberét, Kasszem Szulejmáni tábornokot egy, a bagdadi reptér közelében történt amerikai dróntámadás megölte. Az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif még január 7-én nyilatkozott, amiben egyrészt „kegyetlen bűncselekménynek" nevezte a tábornokkal szembeni merényletet, illetve

 

szerinte Amerika terrorizálja a környező országokat, ezért a térségben meg vannak számlálva a napjaik.

 

Pár nap múlva Irán légitámadásokkal válaszolt, amikben amerikai katonai bázisokat céloztak, de ezekben senki sem sérült meg. A légicsapások után pár órával zuhant le az ukrán gép is. Az esetről bővebben itt írtunk, Szalai Máté itt fejtette ki, milyen hatása is lehet a Szulejmáni-ügynek, nemrég pedig Sárközy Miklós iranistát kérdeztük meg, hová vezethet a konfliktus.

 

FOTÓ: AJ+ (Twitter)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Főleg a francia Európa-tervekkel kritikusabb kisebb országok támogatnák az osztrák kancellárt lapértesülések szerint. Kurz számára a brüsszeli karrier kiút lehet az osztrák belpolitikából is.

Az amerikai céggel dózisonkénti 23,20 eurós szerződést köthet az Európai Bizottság 2021 decemberétől 2023-ig.

A kormányinfón kiderült az is, hogy augusztusig se koncertre, se szállodába nem mehet az, akinek nincs védettségi igazolványa, és hogy hogyan pótolja a kormány az önkormányzatokat a kieső hipa-bevételek miatt.

Szakértők és aktivisták írtak egy törvényjavaslatot, az ellenzék közösen beadta a parlamentben, a kormány meg szép csendben rendeletbe is foglalta azt. Ritka jelenség ez Magyarországon.

Az újranyitó szolgáltatások csak a védettségi igazolványokkal rendelkezők számára hozzáférhetőek.

A nemzetközi helyzet fokozódik Jersey Bailiffség körül. A brexit utáni időkben is az egyik legnagyobb problémát továbbra is a halászat adja.

A politikusokat egy zárva tartó klubnál fényképezték le, ahol éjszakába nyúlóan tartózkodtak. Munkamegbeszélésük volt, ketten közülük lemondtak.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás