+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 10. péntek, 20:41
Örvendeznek a dzsihadisták, és jó okuk van rá: Szulejmánival egyik legkomolyabb ellenfelüket veszítették el, és amíg az USA és Irán egymással vannak elfoglalva, az Iszlám Állam levegőhöz jut.

Onnan kapott támogatást Donald Trump amerikai elnök, ahonnan a legkevésbé számított rá: az Iszlám Állam terrorszervezet pénteken üdvözölte, hogy egy Trump által elrendelt amerikai dróntámadásban január 3-án meghalt Kasszem Szulejmáni, az iráni Forradalmi Gárda különleges hadtestének vezetője – tudósít a BBC.

 

Persze ilyen közvetlenül azért a terrorszervezet sem dicsérte az Egyesült Államokat, közleményében ugyanis

 

a tábornok megölését a dzsihadistákat segítő isteni beavatkozásként értékelte:

 

de arról, hogy végső soron mégiscsak az Egyesült Államok rendelte el a Szulejmáni elleni támadást, nem tett említést.

 

De miért örül ennek mégis az Iszlám Állam?

 

Hát azért, mert a síita Irán - ezen belül is Szulejmáni a Forradalmi Gárda Jeruzsálem (Qodsz) Hadtestének vezetőjeként – a radikális szunniták, köztük az Iszlám Állam kérlelhetetlen ellenfele volt. Ahogy Sárközy Miklós iranista nemrég az Azonnalinak adott interjújában is rávilágított:

 

„Szulejmáni kisöpörte az ISIS-t Irakból, nélküle ez aligha sikerült volna”.

 

Irán az Irakon és Szírián át a Földközi-tengerig terjedő érdekszféráját (az úgynevezett síita félholdat) ugyanis nagyban akadályozta az Iszlám Állam jelenléte, így a perzsa állam is kivette a részét a terrorszervezet elleni harcból. No meg az Irakban állomásozó, Egyesült Államok-vezette nemzetközi koalíció is jelentős részt vállalt az Iszlám Állam elleni harcban, csakhogy Szulejmáni megölése után az Egyesült Államok és ott tartózkodó szövetségesei rögtön bejelentették: elsődleges feladatuk egyelőre, hogy magukat védjék.

 

Az Iszlám Államnak tehát nem csak az kedvez, hogy Szulejmáni képében az egyik legveszélyesebb és legtapasztaltabb ellenfelüket vesztették el, hanem az is, hogy az Egyesült Államok és Irán közti szembenállás következtében az IS-ellenes nemzetközi koalíció is defenzívába szorult.

 

Egymást ütik az ellenségeik

 

Irakban is a terroristák kezére játszik a nemzetközi csapatok visszaszorulása, hiszen az ottani elit katonai és rendőri egységeket pont a nemzetközi koalíció képezte ki, most azonban többek között az Egyesült Államok, Dánia és Németország is beszüntette a kiképzést. Mindezek miatt most megnyílik a lehetőség a „kalifátus” előtt,

 

hogy az utóbbi évek folyamatos gyengülése után kis levegőhöz jussanak és újra teret nyerjenek.

 

Az Iszlám Államot tehát, mint territoriális egységet sikerült megszüntetni, kisöpörni Irak területéről, valamint Szíriában is jelentősen csökkenteni a befolyását. Ugyanakkor hiába halt meg vagy került börtönbe a szervezet rengeteg tagja, az Iszlám Állam, mint terrorszervezet jelenleg is működik. Az pedig csak a dzsihadistáknak segít, ha ellenfeleik közül ketten (az Egyesült Államok és Irán) egymással vannak elfoglalva.

 

Kasszem Szulejmánit egy, a bagdadi reptér közelében történt amerikai dróntámadás ölte meg január 3-án. Pár nap múlva Irán légitámadásokkal válaszolt (ezekben senki nem sérült meg), a légicsapások után pár órával (egyre inkább úgy tűnik, iráni rakéták miatt) lezuhant egy ukrán utasszállító gép is. Az esetről bővebben itt írtunk, Szalai Máté itt fejtette ki, milyen hatása is lehet a Szulejmáni-ügynek, nemrég pedig Sárközy Miklós iranistát kérdeztük meg, hová vezethet a konfliktus.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás