Nem kérnek a zöldek az EU-Ausztrália szabadkereskedelmi egyezményből

2020.01.10. 19:22

Az EP zöld és baloldali politikusai szerint egy EU-Ausztrália szabadkereskedelmi egyezmény a mostanihoz hasonló tűzvészek kialakulását segítené Ausztráliában.

Nem kérnek a zöldek az EU-Ausztrália szabadkereskedelmi egyezményből

Az Európai Parlament zöld és baloldali képviselői szerint az EU globális kereskedelmi céljai és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló céljai ütik egymást, ezzel veszélyeztetnék a klímacélok elérését, számol be a Politico.

Az Ausztráliával tárgyalt szabadkereskedelmi megállapodás szerintük globálisan növelné a károsanyag-kibocsátást és csak tovább nőne az olyan tüzek kialakulásának az esélye, mint amilyen jelenleg is pusztít Ausztráliában, 

ahol jelenleg már 500 ezer hektáron tombol a tűzvész a szokatlanul forró és száraz, december-januári időszakban.

A globális kereskedelem nem segíti a környezetvédelmet

Maga a szabadkereskedelmi tervezet fenntarthatósági hatásvizsgálatnak összefoglalója is úgy fogalmaz, hogy egy ilyen ambiciózus kereskedelmi megállapodás negatívan hatna a klímára, és az újabb termőterületek bevonása a környezet további pusztításával járna. Az elemzés szerint a megállapodás hatására Ausztráliában 4,6 százalékkal nőne a marha- és birkatenyésztés, míg ezzel egyidőben Európában 1,4 százalékkal csökkenne. Ezzel a kettővel együtt pedig – ha a szállítmányozást is belevesszük – globálisan nőne a metán és a dinitrogén-oxid kibocsátás mértéke, két olyan gázé, ami a Föld felmelegedéséért felelős.

Ezért most a zöld és baloldali politikusok egy része azt szeretné, hogy vagy ne is legyen ilyen megállapodás, vagy gondolják az egészet újra.

Anna Cavazzini, német zöldpárti EP képviselő szerint a tárgyalók óriási hibát követtek el, amikor a tárgyalás során eddig nem vették figyelembe klímaszempontokat. Szerinte ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon, drasztikusan kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, amin egyáltalán nem segítene, ha marha- és birkahúst szállítanánk a Föld egyik részéről a másikra.

Az ausztrál kormány eközben elégedett magával

Seb Dance, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának az alelnöke szerint a szabadkereskedelmi megállapodás hatalmas próba elé állítaná az Európai Bizottság által kitűzött klímacélokat. Ezenkívül Dance azt is hozzátette, hogy a környezet védelme miatt minden szektort meg kellene reformálni, „különösen a mezőgazdaságot, az EU-ban és Ausztráliában egyaránt.”

Az ausztrál kormány nem aggódik emiatt, sőt,

a maguk részéről úgy vélik, hogy Ausztrália dicséretet is érdemelne, mivel a 2020-ra kitűzött károsanyagkibocsátás-csökkentési céljaikat elérték,

igaz – mint ahogy ebben a cikkünkben részletesen írtunk róla – kisebb csúsztatással.

Az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2018 júniusában kezdődtek el. Azokat viszont a jelenlegi tűzvész megakaszthatja, hiszen az Európai Bizottság azt szeretné, hogy az ausztrál kormány erősítse meg a 2016-os Párizsi Klímaegyezményben vállalt céljait, Franciaország pedig azért lobbizik, hogy a tárgyalóasztalnál a fenntarthatóság és a klímavédelem is fontos szerepet töltsön be.

FOTÓ: Wikipédia

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek