+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. január 10. péntek, 19:22
Az EP zöld és baloldali politikusai szerint egy EU-Ausztrália szabadkereskedelmi egyezmény a mostanihoz hasonló tűzvészek kialakulását segítené Ausztráliában.

Az Európai Parlament zöld és baloldali képviselői szerint az EU globális kereskedelmi céljai és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló céljai ütik egymást, ezzel veszélyeztetnék a klímacélok elérését, számol be a Politico.

 

Az Ausztráliával tárgyalt szabadkereskedelmi megállapodás szerintük globálisan növelné a károsanyag-kibocsátást és csak tovább nőne az olyan tüzek kialakulásának az esélye, mint amilyen jelenleg is pusztít Ausztráliában, 

 

ahol jelenleg már 500 ezer hektáron tombol a tűzvész a szokatlanul forró és száraz, december-januári időszakban.

 

A globális kereskedelem nem segíti a környezetvédelmet

 

Maga a szabadkereskedelmi tervezet fenntarthatósági hatásvizsgálatnak összefoglalója is úgy fogalmaz, hogy egy ilyen ambiciózus kereskedelmi megállapodás negatívan hatna a klímára, és az újabb termőterületek bevonása a környezet további pusztításával járna. Az elemzés szerint a megállapodás hatására Ausztráliában 4,6 százalékkal nőne a marha- és birkatenyésztés, míg ezzel egyidőben Európában 1,4 százalékkal csökkenne. Ezzel a kettővel együtt pedig – ha a szállítmányozást is belevesszük – globálisan nőne a metán és a dinitrogén-oxid kibocsátás mértéke, két olyan gázé, ami a Föld felmelegedéséért felelős.

 

Ezért most a zöld és baloldali politikusok egy része azt szeretné, hogy vagy ne is legyen ilyen megállapodás, vagy gondolják az egészet újra.

 

Anna Cavazzini, német zöldpárti EP képviselő szerint a tárgyalók óriási hibát követtek el, amikor a tárgyalás során eddig nem vették figyelembe klímaszempontokat. Szerinte ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon, drasztikusan kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, amin egyáltalán nem segítene, ha marha- és birkahúst szállítanánk a Föld egyik részéről a másikra.

 

Az ausztrál kormány eközben elégedett magával

 

Seb Dance, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának az alelnöke szerint a szabadkereskedelmi megállapodás hatalmas próba elé állítaná az Európai Bizottság által kitűzött klímacélokat. Ezenkívül Dance azt is hozzátette, hogy a környezet védelme miatt minden szektort meg kellene reformálni, „különösen a mezőgazdaságot, az EU-ban és Ausztráliában egyaránt.”

 

Az ausztrál kormány nem aggódik emiatt, sőt,

 

a maguk részéről úgy vélik, hogy Ausztrália dicséretet is érdemelne, mivel a 2020-ra kitűzött károsanyagkibocsátás-csökkentési céljaikat elérték,

 

igaz – mint ahogy ebben a cikkünkben részletesen írtunk róla – kisebb csúsztatással.

 

Az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2018 júniusában kezdődtek el. Azokat viszont a jelenlegi tűzvész megakaszthatja, hiszen az Európai Bizottság azt szeretné, hogy az ausztrál kormány erősítse meg a 2016-os Párizsi Klímaegyezményben vállalt céljait, Franciaország pedig azért lobbizik, hogy a tárgyalóasztalnál a fenntarthatóság és a klímavédelem is fontos szerepet töltsön be.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás