Miért tökölnek ennyit a demokraták a Trump elleni impeachmenttel?

2020.01.09. 14:27

Saját pártjából fakadtak ki Nancy Pelosira, a Képviselőház demokrata elnökére, mert megakasztotta a Trump elleni impeachmentet. Elmagyarázzuk, ki mire játszik.

Miért tökölnek ennyit a demokraták a Trump elleni impeachmenttel?

Ugyan az amerikai Képviselőház már december 10-én elfogadta a Donald Trump elleni vádpontokat, azaz az elnök impeachelve lett, Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke továbbra sem küldte tovább őket a Szenátusnak. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a Trumppal szemben elindított impeachment-eljárás elakadt.

Most ezt unták meg a demokrata szenátorok és szólították fel Pelosit, hogy küldje tovább a vádpontokat, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a Szenátusban. Amint azt korábban megírtuk, két vádpontot hoztak fel Trump ellen. Egyrészt, hogy visszaélt a hatalmával, amikor katonai támogatásért cserébe arra kérte az ukrán elnököt, hogy vizsgálja ki a demokrata Joe Biden fiának az ügyeit. Másrészt pedig hátráltatta a kongresszust, mikor megkérdőjelezte a testület jogát az impeachment megindítására, ezzel a nép felett állónak tekintve magát.

De mi is az az impeachment és hogyan zajlik?

Ahogy már arról korábban itt és itt is részletesen beszámoltunk, az impeachment-eljárás egy hosszú folyamat. A lényeg, hogy ugyan az eljárást a Képviselőház indítja el, illetve először ők szavazzák meg a vádpontokat egyszerű többséggel – ez történt december 10-én – utána magát a tárgyalást már a Szenátus folytatja le, amely egyszerre viselkedik esküdtszékként és bíróságként, vagyis maga dönt arról, hogy megállnak-e a vádpontok, illetve a jogkövetkezményről, vagyis Trump hivatalból való elmozdításáról is.

Ahhoz, hogy egy köztisztviselőt, azaz jelenleg magát az elnököt, Donald Trumpot elmozdíthassák a hivatalából, kétharmados többség kell a Szenátusban, ami azt jelenti, hogy 67 szenátornak kell úgy látnia, hogy valamelyik vádpontban Trump bűnös.

Jelenleg a demokratáknak nincs meg a többségük mindkét kamarában, így hiába sikerült megszavazniuk a vádpontokat a Képviselőházban, a republikánus többségben lévő Szenátusban a kétharmados többség nem valószínű, hogy összejön, mivel

a 47 demokrata mellett még legalább 20 republikánusnak kellene bűnösnek találnia Trumpot.

A republikánusok hamar levennék a napirendről az impeachment-eljárást

Emellett több republikánus szenátor, köztük a Szenátus republikánus többségi vezetője, Mitch McConell és Trump hű szövetségese, Lindsey Graham is többször kifejtette már negatív véleményét az impeachment-eljárásról, illetve McConell még azt is kijelentette, hogy ő nem fog független bíraként viselkedni, mivel szerinte ez egy politikai eljárás és a Fehér Házzal is együtt fog működni a tárgyalás során.

Azaz a Szenátus többségi vezetője kvázi kijelentette,hogy a Szenátus nem fog fékként és ellensúlyként működni a végrehajtó hatalommal, azaz Trumppal szemben, hanem együttműködik vele,

miközben a törvényhozó hatalom feladata pont az lenne, hogy ellenőrizze az elnököt és korlátozza a hatalommal való visszaélés lehetőségét.

Pelosi ezért sem továbbította jelenleg a Szenátusnak a vádpontokat, mivel a képviselőházi demokraták úgy látják, hogy ott nem lenne tisztességes tárgyalás, hiszen Graham maga nyilatkozta, hogy ő mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elhaljon az eljárás a Szenátusban, akár mindenféle további meghallgatás nélkül.

Akkor mégis miért sürgetik az ügyet a demokrata szenátorok?

Pelosi jelenleg azzal magyarázza, hogy miért nem küldte tovább a vádpontokat, mert McConell nem hozta nyilvánosságra az eljárás rendjét, és azt várja a republikánusoktól, hogy ezt azonnal tegyék meg, hogy „láthassuk az arénát, amelyben pályára lépünk”. McConell válasza erre az volt, hogy nagyjából ugyanazok lesznek, mint az 1998-as, a demokrata Bill Clintonnal szembeni eljárásnál, ami szintén úgy kezdődött el, hogy nem volt megegyezés a pártok között a bizonyítékok és tanúk listájáról.

Azonban a legtöbb demokrata szenátor nem várna erre. Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor azt nyilatkozta, hogy ha valóban komoly és sürgős az eljárás, akkor Pelosi küldje tovább a vádpontokat, ha pedig nem, akkor ne. Chris Coons, delaweri demokrata szenátor pedig azt mondta, megérti Pelosit, hogy aggódik az eljárás tisztességét illetően, de itt az idő, hogy végre a Szenátus foglalkozzon az üggyel.

Mégis mi lehet a vége?

A patthelyzetet nem lehet a végtelenségig húzni. Ugyan a demokratáknak az az érdekük, hogy az impeachment-eljárás minél tovább húzódjon, ezzel tematizálva a közbeszédet és a novemberi elnökválasztást, de ez nem tartható fent sokáig.

Pelosiék nem véletlenül tartanak attól, hogy a Szenátusban gyorsan elhal az ügy

– a republikánusok mindenképpen ezt szeretnék –, az pedig a demokratákra nézve egy hatalmas politikai vereség lenne. Azonban túl sokáig sem húzhatják a vádpontok átküldését, mert azzal azt az üzenetet közvetítik, hogy ez nem egy sürgős és fontos ügy.

A jelenleg kiváró, tétlenkedő demokraták viselkedése a republikánusoknak hatalmas előny: így továbbra is mondhatják azt, hogy az egész eljárás csak egy politikailag motivált lépés volt a demokratáktól, és mindenféle politikai teljesítmény nélkül ezzel az eljárással akarják megnyerni a 2020-as választásokat.

Az szinte biztos, hogy Donald Trump elmozdítását a Szenátus republikánus tagjai nem fogják megszavazni, hiszen ameddig Trump személye nem veszélyezteti a párt 2020-as szereplését, és a választók kitartanak a republikánusok mellett, nem áll érdekükben az elnök elmozdítása.

A demokraták ezért most úgy próbálják húzni az időt, hogy

az eljárás lezárása minél közelebb essen a november 3-i elnökválasztáshoz: mert akkor bárhogy is dönt a Szenátus, a szavazófülkékben a választás arról fog szólni, hogy kinek a narratívájában hisznek majd a választók.

Abban, hogy a republikánusok az elnököt védve lehetetlenítették el a tisztességes impeachment-eljárást, vagy pedig a demokraták valódi politikai cselekvés nélkül, egy politikai-jogi eljárás mögé bújva akarják megnyerni a választást.

Az amerikai társadalom pedig jelenleg párhuzamos valóságokra van szakadva, így érdeklődve várhatjuk, hogy mi is lesz a folytatás.

FOTÓ: Gage Skidmore (Flickr), Nancy Pelosi, Mitch McConell (Facebook).

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek