+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. január 9. csütörtök, 14:27
Saját pártjából fakadtak ki Nancy Pelosira, a Képviselőház demokrata elnökére, mert megakasztotta a Trump elleni impeachmentet. Elmagyarázzuk, ki mire játszik.

Ugyan az amerikai Képviselőház már december 10-én elfogadta a Donald Trump elleni vádpontokat, azaz az elnök impeachelve lett, Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke továbbra sem küldte tovább őket a Szenátusnak. Ez azt jelenti, hogy jelenleg a Trumppal szemben elindított impeachment-eljárás elakadt.

 

Most ezt unták meg a demokrata szenátorok és szólították fel Pelosit, hogy küldje tovább a vádpontokat, hogy megkezdődhessenek a tárgyalások a Szenátusban. Amint azt korábban megírtuk, két vádpontot hoztak fel Trump ellen. Egyrészt, hogy visszaélt a hatalmával, amikor katonai támogatásért cserébe arra kérte az ukrán elnököt, hogy vizsgálja ki a demokrata Joe Biden fiának az ügyeit. Másrészt pedig hátráltatta a kongresszust, mikor megkérdőjelezte a testület jogát az impeachment megindítására, ezzel a nép felett állónak tekintve magát.

 

De mi is az az impeachment és hogyan zajlik?

 

Ahogy már arról korábban itt és itt is részletesen beszámoltunk, az impeachment-eljárás egy hosszú folyamat. A lényeg, hogy ugyan az eljárást a Képviselőház indítja el, illetve először ők szavazzák meg a vádpontokat egyszerű többséggel – ez történt december 10-én – utána magát a tárgyalást már a Szenátus folytatja le, amely egyszerre viselkedik esküdtszékként és bíróságként, vagyis maga dönt arról, hogy megállnak-e a vádpontok, illetve a jogkövetkezményről, vagyis Trump hivatalból való elmozdításáról is.

 

Ahhoz, hogy egy köztisztviselőt, azaz jelenleg magát az elnököt, Donald Trumpot elmozdíthassák a hivatalából, kétharmados többség kell a Szenátusban, ami azt jelenti, hogy 67 szenátornak kell úgy látnia, hogy valamelyik vádpontban Trump bűnös.

 

Jelenleg a demokratáknak nincs meg a többségük mindkét kamarában, így hiába sikerült megszavazniuk a vádpontokat a Képviselőházban, a republikánus többségben lévő Szenátusban a kétharmados többség nem valószínű, hogy összejön, mivel

 

a 47 demokrata mellett még legalább 20 republikánusnak kellene bűnösnek találnia Trumpot.

 

A republikánusok hamar levennék a napirendről az impeachment-eljárást

 

Emellett több republikánus szenátor, köztük a Szenátus republikánus többségi vezetője, Mitch McConell és Trump hű szövetségese, Lindsey Graham is többször kifejtette már negatív véleményét az impeachment-eljárásról, illetve McConell még azt is kijelentette, hogy ő nem fog független bíraként viselkedni, mivel szerinte ez egy politikai eljárás és a Fehér Házzal is együtt fog működni a tárgyalás során.

 

Azaz a Szenátus többségi vezetője kvázi kijelentette,hogy a Szenátus nem fog fékként és ellensúlyként működni a végrehajtó hatalommal, azaz Trumppal szemben, hanem együttműködik vele,

 

miközben a törvényhozó hatalom feladata pont az lenne, hogy ellenőrizze az elnököt és korlátozza a hatalommal való visszaélés lehetőségét.

 

Pelosi ezért sem továbbította jelenleg a Szenátusnak a vádpontokat, mivel a képviselőházi demokraták úgy látják, hogy ott nem lenne tisztességes tárgyalás, hiszen Graham maga nyilatkozta, hogy ő mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elhaljon az eljárás a Szenátusban, akár mindenféle további meghallgatás nélkül.

 

Akkor mégis miért sürgetik az ügyet a demokrata szenátorok?

 

Pelosi jelenleg azzal magyarázza, hogy miért nem küldte tovább a vádpontokat, mert McConell nem hozta nyilvánosságra az eljárás rendjét, és azt várja a republikánusoktól, hogy ezt azonnal tegyék meg, hogy „láthassuk az arénát, amelyben pályára lépünk”. McConell válasza erre az volt, hogy nagyjából ugyanazok lesznek, mint az 1998-as, a demokrata Bill Clintonnal szembeni eljárásnál, ami szintén úgy kezdődött el, hogy nem volt megegyezés a pártok között a bizonyítékok és tanúk listájáról.

 

Azonban a legtöbb demokrata szenátor nem várna erre. Dianne Feinstein kaliforniai demokrata szenátor azt nyilatkozta, hogy ha valóban komoly és sürgős az eljárás, akkor Pelosi küldje tovább a vádpontokat, ha pedig nem, akkor ne. Chris Coons, delaweri demokrata szenátor pedig azt mondta, megérti Pelosit, hogy aggódik az eljárás tisztességét illetően, de itt az idő, hogy végre a Szenátus foglalkozzon az üggyel.

 

Mégis mi lehet a vége?

 

A patthelyzetet nem lehet a végtelenségig húzni. Ugyan a demokratáknak az az érdekük, hogy az impeachment-eljárás minél tovább húzódjon, ezzel tematizálva a közbeszédet és a novemberi elnökválasztást, de ez nem tartható fent sokáig.

 

Pelosiék nem véletlenül tartanak attól, hogy a Szenátusban gyorsan elhal az ügy

 

– a republikánusok mindenképpen ezt szeretnék –, az pedig a demokratákra nézve egy hatalmas politikai vereség lenne. Azonban túl sokáig sem húzhatják a vádpontok átküldését, mert azzal azt az üzenetet közvetítik, hogy ez nem egy sürgős és fontos ügy.

 

A jelenleg kiváró, tétlenkedő demokraták viselkedése a republikánusoknak hatalmas előny: így továbbra is mondhatják azt, hogy az egész eljárás csak egy politikailag motivált lépés volt a demokratáktól, és mindenféle politikai teljesítmény nélkül ezzel az eljárással akarják megnyerni a 2020-as választásokat.

 

Az szinte biztos, hogy Donald Trump elmozdítását a Szenátus republikánus tagjai nem fogják megszavazni, hiszen ameddig Trump személye nem veszélyezteti a párt 2020-as szereplését, és a választók kitartanak a republikánusok mellett, nem áll érdekükben az elnök elmozdítása.

 

A demokraták ezért most úgy próbálják húzni az időt, hogy

 

az eljárás lezárása minél közelebb essen a november 3-i elnökválasztáshoz: mert akkor bárhogy is dönt a Szenátus, a szavazófülkékben a választás arról fog szólni, hogy kinek a narratívájában hisznek majd a választók.

 

Abban, hogy a republikánusok az elnököt védve lehetetlenítették el a tisztességes impeachment-eljárást, vagy pedig a demokraták valódi politikai cselekvés nélkül, egy politikai-jogi eljárás mögé bújva akarják megnyerni a választást.

 

Az amerikai társadalom pedig jelenleg párhuzamos valóságokra van szakadva, így érdeklődve várhatjuk, hogy mi is lesz a folytatás.

 

FOTÓ: Gage Skidmore (Flickr), Nancy Pelosi, Mitch McConell (Facebook).

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás