Itt az éves Orbán-show! Az Azonnali percről percre tudósít a Karmelita kolostorból

2020.01.09. 10:37

Kivételes nap ez: a miniszterelnök megtartotta éves sajtótájékoztatóját, ahol válaszolnia kellett olyan kérdésekre is, amiket a kormánymédiában nem kap meg. Orbán háromnegyed órával tovább beszélt, mint tavaly, viszont kevesebb konkrétumot mondott, ahogy az újságírói kérdések sem voltak túl megerőltetőek számára, mint azt egyszer meg is jegyezte. Olvasd vissza!

Itt az éves Orbán-show! Az Azonnali percről percre tudósít a Karmelita kolostorból

+ + + FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK!  + + +

 

Frissítés

Bukovics Martin

Ez most ennyi volt

13:57 Bukovics Martin

A sajtótájékoztató véget ért, Orbán háromnegyed órával tovább beszélt, mint tavaly, viszont kevesebb konkrétumot mondott, ahogy az újságírói kérdések sem voltak túl megerőltetőek számára, mint azt egyszer meg is jegyezte. Igaz, a 24.hu, az Átlátszó, a Mérce és a Direkt36 idén eleve ott sem lehetett a miniszterelnöki kormányinfón, az Azonnalit és több más orgánumot pedig nem szólították fel, hogy kérdezhessünk.

Hutter Marianna, az orbáni kétésháromnegyedórát a helyszínen végigülő parlamenti tudósítónk ezt így összegezte: úgy tűnik, az

a kormány új stratégiája, hogy beengedik azokat is, akiket eddig nem, szóhoz azonban nem juthatnak.

Köszönjük, hogy olvastatok minket, jövőre ugyanitt!

Bakó Bea

Miért tiltották ki a parlament folyosójáról az újságírókat?

13:50 Bakó Bea

„Nekem jobb így, higgye el” – mondta Orbán a HVG ezen kérdésére. Őt egy szavazatnyi felelősség terheli ezügyben, és azért támogatta a szigorítást, mert az európai parlamenti szabályok szigorúbbak, mondta.

Ez egyébként olyannyira nem igaz, hogy az Európai Parlamentben az Azonnali többször is forgatott különböző helyszíneken bármiféle korlátozás nélkül. Hogy a magyar parlamentben ezentúl mennyi a mozgástere az újságíróknak, azt ebben a videóban mutattuk be.

Bukovics Martin

Legyen-e euró?

13:47 Bukovics Martin
Beláthatatlan, katasztrofális következményei lennének annak, ha bevezetnénk az eurót,

a magam pártján állok, válaszolja Orbán az utolsónak kérdező HVG-nek. A hetilap arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök a közös európai pénznem esetleges magyarországi bevezetése kapcsán Matolcsy György jegybankelnök euróellenes vagy Varga Mihály pénzügyminiszter nagyon óvatosan európárti álláspontjával ért-e egyet.

Fekő Ádám

Orbán a végén még hálát adott a kommunistáknak

13:46 Fekő Ádám

Kínával szerinte ugyanis nem a rendszerváltás óta eltelt időszaknak köszönhetően van jó viszonyunk, hanem azért, mert a kommunisták jó viszonyt alakítottak ki velük. Ezt a kevés jó hozomány közé sorolta.

Fekő Ádám

Kósa Lajos nagy mumusa, Breuer Péter kérdez!

13:41 Fekő Ádám

Bár Kovács Zoltán lezárta a sajtótájékoztatót, Breuernek sikerült valahogy időt lopnia a miniszterelnöktől. Először boldog új polgári esztendőt kívánt, majd a történelmi egyházak szerepének fontosságáról kérdezte Orbán Viktort a legendás Heti TV arca. Orbán ezért először a polgári Magyarországról beszélt neki: 

„A polgári Magyarország víziójában több elem is szerepelt, de biztosan szerepel közte az, hogy képes megtermelni azt a pénzt, amiből él. Ez nemzeti dimenzióban azt jelenti, hogy mikor lesz az a pillanat, amikor Magyarország képes annyit teremteni, amennyit elkölt? Nagyon szeretném, ha 2022-re eljutnánk ide.”

Majd rátért a történelmi egyházak szerepére: „Azt látom, hogy van néhány olyan társadalmi erő, ami segítséget nyújt abban, hogy komoly személyiséggé neveljük a gyerekeinket. Nem a politikában, hanem az ország jövője szempontjából számítok az egyházakra. A másik ilyen a sport. Az segít olyan jellemfejlődésben elindítani a gyerekeinket, amikkel polgári attitűdű személyiségekké tudnak nőni.”

Bukovics Martin

Orbán jobban bírja idén

13:40 Bukovics Martin

Már több, mint két és fél órája tart az orbáni sajtótájékoztató. Tavaly két óra alatt letudták, most talán még lesz lehetőség feltenni egy kérdést valakinek.

Bakó Bea

A háromgyerekes anyáknak is szja-mentességet adna Orbán

13:38 Bakó Bea

A Magyar Nemzet kérdésére Orbán beszélt a családtámogatásokról. Azt mondta: szeretné, ha 2021-től nem csak a négy-, de a háromgyerekes anyákra is kiterjesztenék a személyijövedelemadó-mentességet. Még tárgyal Varga Mihály pénzügyminiszterrel arról, hogy lesz-e erre pénz, mondta.

Bakó Bea

Bánja-e Orbán, hogy nem másképp reagálta le a Borkai-ügyet?

13:32 Bakó Bea

Ezt az AFP kérdezte, Orbán pedig így válaszolt:

„Én nem vagyok egy peep show-szurkoló,

az emberek nagy része viszont nem utasítja el a szórakoztatásnak ezen formáját.” De miután nagyon sokan látták, amit nem kellett volna látniuk, sőt, ami nem kellett volna, hogy megtörténjen, ez nyilván hatást gyakorolt a politikai döntésekre. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ennek valóban mekkora jelentősége volt az önkormányzati választás kimenetelére – értekezett Orbán.

Szerinte sok helyen egyszerűen az ellenfél jobb jelölteket állított és jobb programot ígért, erről van szó. „Nem lehet a Borkai-üggyel felmenteni magunkat.” Ha Borkai akkor visszalépett volna, akkor ma Győrnek szocialista polgármestere van, mondta Orbán a DK-s Glázer Tímeára utalva. Tehát Borkai azt tette, amit tehetett: megnyerte a választást, aztán utána lemondott.

„Én vagyok a párt elnöke, minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem”

– mondja Orbán, mentségére azt hozza fel, hogy október 13-án több helyen nyertek, mint amennyin veszítettek, tehát összességében azért megvan a kormány mögötti támogatás.

Fekő Ádám

Arra kell törekedni, hogy mindenki ott maradjon, ahol van!

13:23 Fekő Ádám

Ezek voltak Orbán Viktor gondolatai a klímaváltozás miatt várató demográfiai problémákról. De beszélt arról is, hogy a magyarok hagyományosan rosszak a marketingben, főleg a magyar kormányok, de leginkább a konzervatív magyar kormányok. „Akármilyen jót teszünk, azt nem tudjuk eladni. Senki nem tud róla a nyugati világban, hogy mi magyarok támogatunk migrációval sújtott területeket. Ezt javasoljuk másoknak is!“ – tette hozzá.

Bukovics Martin

Miért haverkodik Orbán diktátorokkal?

13:16 Bukovics Martin

Nem az elveinket adjuk fel, hanem külpolitikát csinálunk – válaszol Orbán a Deutsche Welle kérdésére, miszerint miért mutatkozik gyakran keleti diktátorokkal és autokratikus vezetőkkel. A központba a magyar nemzeti érdeket kell állítani, és akármit mondanak is mások, ezt csinálják ők is. A DW által szintén feszegetett türk kapcsolatokról Orbán azt mondja, ő fontosnak, mi több, kulcstérségnek tartja a következő évtizedek szempontjából Közép-Ázsiát, ahol olyan országok vannak, amelyeknek pozitív előítéletei vannak Magyaroszággal szemben, így a magyar külpolitikának ezt ki kell használnia.

Fekő Ádám

Mit tesz a magyar kormány a keresztény menedékkérőkért?

13:12 Fekő Ádám
„Titkokban, de aktívan segítjük őket. Nagyon aktívak vagyunk, vannak eredményeink, de nem rakjuk ki őket a kirakatba”

– mondja Orbán a Deutsche Welle kérdésére.

Bakó Bea

Orbán jól feldicséri Sebastian Kurzot, aki most alakított kormányt a zöldekkel

13:11 Bakó Bea

Boris Kálnoky, a Die Welt tudósítója az Ausztriában felállt néppárti-zöld koalícióról kérdezi Orbánt, mondván: Németországban is hasonló várható, és emiatt arra kíváncsi, vajon Magyarországon lehetséges-e ilyen, Fidesz-zöld koalíció?

„Semmit sem szabad kizárni, de ha lesz ilyen, azt nem én fogom vezetni. Méghozzá azért, mert ezek a magyarországi zöldek görögdinnyék: belül vörösök.”

Ő ilyenben nem venne részt, de „nem minden kihívást az én vezetésemmel kell az országnak megoldania, tudomásul veszem, ha így alakul”. Ausztria amúgy inspiráló példa lett, folytatja Orbán. Sebastian Kurz túlélte az FPÖ-vel való kormányzást, most meg a zöldekkel alakított kormányt, dicséri Orbán az osztrák kancellárt. Orbán egyébként a Néppárt sodródásával magyarázza, hogy a zöldek Európa-szerte jönnek fölfelé. Mindenesetre a magyaroknak imponál az osztrák bátorság.

Bakó Bea

Orbán úgy csinál, mintha nem ismerné a saját maguk által alkotott jogszabályokat

12:57 Bakó Bea

Hova jutunk, hogy elítélt bűnözőknek fizetünk? Jelentsük be, hogy nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni, azért, mert a fogvatartás körülményei nem voltak megfelelők – háborog Orbán, aki már beszélt is erről Varga Judit igazságügyi miniszterrel. (Strasbourgban már többször kötelezték Magyarországot kártérítés fizetésére ilyen ügyekben.)

Nem véletlenül kap valaki akkora büntetést, amekkorát, szóval ki rövidíti le, és milyen alapon? – kérdez vissza Orbán azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a győri gyerekgyilkosságot egy olyan férfi követte el, aki korábbi, erőszakos bűncselekménye miatti szabadságvesztéséből volt feltételes szabadságon. Orbán egyébként maga is jogász, így feltehetően ő maga is tudja a választ a kérdésre.

A hatályos büntető jogszabályok szerint – amiket egyébként a fideszes parlamenti többség fogadott el – lehetőség van a feltételes szabadságra bocsátásra a szabadságvesztés egy bizonyos idejének letöltése után, erről pedig a büntetésvégrehajtási bíró dönt. Ugye a bíróknak a függetlenségéről és a munkájukba való bele nem szólásról épp pár perccel ezelőtt zengett ódát Orbán.

Fekő Ádám

Miniszterelnök úr megdicsérte a magyar újságírókat!

12:55 Fekő Ádám
„Örülök, hogy nem bombáznak olyan kemény személyi kérdésekkel, mint amilyenekkel szoktak!”
Fekő Ádám

Orbán Gréczy Zsoltról!

12:51 Fekő Ádám

A Hír TV egyszerűen annyit kérdezett, hogy mi a véleménye Gréczy Zsoltról, utalva a parlamenti mandátumát visszaadott DK-s politikus kiszivárgott csupasz szólóképeiről. A válasz:

„Az a legjobb, hogy túl vagyunk rajta.”

Bukovics Martin

Mi lesz a Trianon-emlékévben?

12:44 Bukovics Martin

Kezdeményezi-e a történelmi igazságtételt Trianon ügyében, például a székely autonómia Brüsszelben való felhozásával? – kérdezi a Pesti Srácok. Orbán válaszában elmondja, ő széchenyista: nem a múltba, hanem a jövő felé fordul.

Majd messzebbre néz: a trianoni békediktátum óta Magyarországot elszigetelték a térségben, ő ezt száz év magyar magánynak hívja, ahol nincs bizalmi viszony egyik szomszédos országgal sem, holott a jövő a velük való együttműködés.

Orbán szerint kormányzása ennek véget tudott venni például azzal, hogy Szlovákiával a V4-ben kiváló az együttműködés, a szlovén miniszterelnököt nemrég fogadta, a szerbekkel pedig stratégiai együttműködést kötöttek. A megemlékezések remélem, nem vetnek minket vissza a múltba, bölcs, okos mértéktartásra szeretnék mindenkit kérni – inti óvatosságra a trianonozásos románozásra mindig kapható szélsőjobboldalt a miniszterelnök.

Bakó Bea

Orbán nem utasítgatja a bíróságokat, lenne is akkor haddelhadd!

12:43 Bakó Bea

A szegedi Szeviép-ügyben ítélkező bíró összeférhetetlenségét firtatja a Pesti Srácok (a portál korábban arról írt, hogy az ügyben eljáró egyik bíró kedvező üzleteket kötött az önkormányzattal). Szerencsére ebben nincs teendőnk, lenne is akkor haddelhadd – mondja Orbán. Magyarországon bírói önigazgatási rendszer van, oldják meg ők. Ő nem utasíthatja se a rendőrséget, hogy miben nyomozzon, se a bíróságokat, hogy mit csináljanak. Orbán mindenesetre örülne, ha az igazságszolgáltatás feje fölül a korrupció gyanúja eltűnne.

Stúdióban Ülő Szakértő

Orbán Viktor ezzel a sajtótájékoztatóval kritikusainak is üzen.

12:38 Stúdióban Ülő Szakértő
Bukovics Martin

Orbán nem hajlandó konkrétumot mondani a Néppárt-tagságról

12:38 Bukovics Martin

Én ilyet nem mondtam, bújt ki Orbán a Pesti Srácok kérdése elől, miszerint jól értették-e, hogy Orbán nem az ECR-hez akarna csatlakozni, hanem létrehozna a lengyel PiS-szel és esetleg Salvini olasz Legájával együtt egy új, európai kereszténydemokrata frakciót. Orbán válaszában ismét a Néppártot ekézi, és olyan értékeket akar képviseltetni velük, amiket egy ideje már az ECR-frakcióban helyet foglaló pártok képviselnek. 

Fekő Ádám

Orbán Viktor nem mondta ki a veje nevét

12:35 Fekő Ádám

Az RTL Klub kérdezett az Elios-ügyről, Tiborcz István nevét is kiemelve, de Orbán válaszában egyszer sem mondta ki az Elios szót, vagy akár a Tiborcz István nevet, csak arról beszélt, hogy az EU-s pénzek igazából a mi pénzünk.

Bakó Bea

Nincs olyan, hogy EU-s pénz, az a mi pénzünk

12:33 Bakó Bea

Orbán felfogása nem az, hogy az uniós pénzek támogatások – mondja az RTL Klub kérdésére –, hanem az a helyzet, hogy a cégek minden évben kivisznek egy jelentős összeget osztalékként, stb. az országból. A modern világgazdaság így működik, a kérdés csak az, hogy ezt hogyan pótoljuk, mondja Orbán. Egyrészt támogatjuk a magyar vállalkozásokat, hogy fektessenek be külföldön, és hozzanak haza pénzt. De kevesebbet hoznak haza, mint amennyit mások innen elvisznek, ennek egyensúlyozására van az uniós pénz. Most az EU-s fejlettség 70 százalékán állunk, ezt Orbán szeretné 85-re növelni.

Szerinte egyébként EU-s befizetésekben egy főre jutó GDP arányában többet fizetünk be a gazdag országoknál, mondjuk Hollandiánál vagy Svédországnál. Ennyit a szolidaritásról, az EU nem az igazság világa, hanem a folyamatos küzdelem világa a nemzeti érdekek érvényesítésében, mondja Orbán.

Fekő Ádám

RTL: Miért évente csak egyszer lehet kérdezni miniszterelnök urat?

12:30 Fekő Ádám

AZ RTL Klub felhozta, hogy se Orbán, sem a kormány többi tagja nem szokott válaszolni nekik nem tetsző újságírói kérdésekre, és mivel Orbán bátor kormányzást ígért, mennyiben tekinthető bátornak ez a fajta hozzáállás a médiához? Orbán azzal kezdi, hogy némi igazság van a kérdésben, majd rákapcsol: „Van, akinek rendelkezésére állok egész évben. De nem foglalkozom olyan interjúkkal, amikben fake newsokat kell fake newsoknak minősítenem. Lehet, hogy nem azokon a csatornán, ami önöknek szimpatikus, de én annak a kötelezettségemnek eleget teszek, hogy minden magyar állampolgár tudjon minden fontos kormányzati döntésről.”

Bakó Bea

Néppárt-ügy: Majd meglátjuk, nix ugribugri!

12:23 Bakó Bea

Van-e most is a zsebében kilépési nyilatkozat az Európai Néppártból, vagy belépési nyilatkozat az ECR-hez? – kérdezi az ATV. Orbán minden lehetőséget igyekszik fejben tartani, és a lehető legnagyobb mozgásteret teremteni a döntések számára. Ez most is így van. Lehet, hogy kapnak egy váratlan segítséget, mert az európai politikai rendszer átalakulása megkönnyíti számukra a megfelelő irány kiválasztását. Ki fog derülni, hogy amit ők Európa jövőjéről gondolnak, az a német CDU-hoz, vagy a Salvini-féle Legához áll-e közelebb. Nix ugribugri, erre is ezt mondja a miniszterelnök, azt viszont hozzáteszi: ő elválasztja egymástól a pártpolitikát és az országvezetést, ezért Ausztria és Németország néppárti kancellárjaival pártcsaládtól függően is a jó viszony Magyarország érdeke.

Arra a kérdésre, hogy látta-e már a három bölcs jelentését, azt mondta: nem látta a jelentést, és nem is tud róla, hogy ilyen létezne. Az sincs még meg, hogy mikor találkozik Donald Tuskkal, a Néppárt elnökével ezzel kapcsolatban.

Fekő Ádám

ATV: Kap-e több pénzt Budapest?

12:19 Fekő Ádám
„Nem azért nem adtunk több pénzt Tarlós István időszakában a fővárosnak, mert nem akartunk, hanem azért, mert ennyi volt.

Az a minimum, amit a sportszerűség megkövetel tőlünk, hogy azt, amit az előző polgármesternek megadtuk volna, azt megadjuk most is. Szívesen építettünk volna szuperkórházat, de úgy látszik, nem kell. De itt az egész világ legnagyobb fejlesztése a Ligetnél, de nem kell. Én azt a morális kötelezettséget vállalom, hogy amit Tarlós István megkapott a kormánytól, azt a mostani vezetés is megkapja. Minden további tárgyalás kérdése.”

Bakó Bea

Mit szól Orbán a Szulejmáni elleni amerikai dróntámadáshoz?

12:18 Bakó Bea

Orbán kibújik a Frankfurter Allgemeine Zeitung kérdése alól: ezt már az amerikaiak megcsinálták, nincs mit tenni. Magyarországot meg senki nem kérdezte, tehát esélyünk se volt ebbe beleszólni – mondja. Nem a dolog utólagos értékelésén akar gondolkodni, hanem azon, hogy mit fogunk csinálni, ezt pedig pénteken tárgyalják meg a védelmi miniszterrel.

Stúdióban Ülő Szakértő

A nagy érdeklődés ellenére a Fidesz stratégiája szempontjából fontosabb lesz, amit pár hét múlva a hagyományos évértékelő beszédében mond majd.

12:16 Stúdióban Ülő Szakértő
Bukovics Martin

Mikor lép ki Orbán a Néppártból?

12:14 Bukovics Martin

A német közszolgálati ZDF arról kérdezi Orbánt, mikor hagyja el az Európai Néppártot. Orbán visszakérdez: a frakciót vagy a pártcsaládot? A ZDF válaszát nem sikerült értenem, Orbánét viszont igen. Szerinte az EP-választás eredménye nem csupán egy választási baleset, hanem egy hosszabb folyamat kezdete, ami restrukturálja az európai politikai szerkezetet. Szerinte a Néppárt tere leszűkül, nem védi már meg az eredeti értékeit, a mostani irány pedig rossz. A Fidesz célja éppen ezért az, hogy megváltoztassa a Néppártot, mert a mostani Néppárt ugyan nem érdeke a Fidesznek, a jövője, egy megváltoztatott, jobbosabb Néppárt viszont igen.

Erre válasz a következő hetekben lesz. Ha a Néppárt nem tud megváltozni, akkor bizony szükség lesz egy egészen új kereszténydemokrata politikai szervezetre, ami ellensúlyozza Emmanuel Macronnak a baloldalt domináló centrista-liberális Renew Europe-ját.

Ez a szokásos orbáni szöveg, semmi újat nem mondott, de ami érdekes, hogy az ECR-frakcióról egy szót nem szólt válaszában Orbán, holott elvileg ide nagyon várják őt a lengyel kormánypártból.

Illés Gergő

Emlékszel, mikor azon röhögtél, milyen hülyeségeket ír a Google Fordító?

12:13 Illés Gergő

Na, akkor most nevess! A forrás az Illiberal Memes mémes csoportja, köszönjük!

Fekő Ádám

Index kérdez: mizu a kormánymédiával?

12:12 Fekő Ádám

Az Index harmadik kérdése: elégedett-e Orbán a tavaly megalakult kormánypárti sajtótermékeket tömörítő KESMA működésével, és úgy általában milyen statisztikák szerint szokta kijelenteni a médiaellenszéllel kapcsolatos kijelentéseit?

A KESMA-ról:

„Ez egy magánalapítvány. Egy magánalapítvány működését nem a kormánynak kell értékelnie. Ha elszaporodnak a fake newsok, azokat szóvá teszem, de nem kívánok összességében egy médiaterméket sem minősítgetni.”

A médiaarányokról:

„Kevés adat áll rendelkezésünkre, a legnagyobb érték, az a tapasztalat. Én azt tapasztalom, hogy önök nem szimpatizálnak a mostani kormánnyal. De ezt nem tartom természetellenes állapotnak.

Ha most tartanánk egy választást arról, hogy a mostani kormány folytassa-e a munkáját, ezt a választást a mostani teremben 80-20 arányban elvesztenénk. Körbenézve a teremben szerintem jól látom.

Ebben a teremben is nyilvánvalóan ellenszélben vagyok, de ha ma valaki keresztény-nemzeti politikát folytat, erre fel kell készülnie. Az engem nem téveszt meg, hogy ha valakit rég ismerek, és tudom, hogy liberális, baloldali nézeteket vall, de azt mondja magáról, hogy független. Az 50-50 az egy optimista és pozitív vélemény a helyzetről.”

Bakó Bea

Orbán szeretne olyan fiatal lenni, mint Donald Trump

12:10 Bakó Bea

Bár naptárilag vagy húsz évvel fiatalabb a magyar miniszterelnök az amerikai elnöknél, de Orbán szerint ma a politikában a lélekben legfiatalabb politikusok Donald Trump, valamint Boris Johnson brit miniszterelnök, mert ők mernek változtatni.

Fekő Ádám

Nix ugribugri, miniszterek maradnak

12:06 Fekő Ádám

Összességében ennyit mondott arról az Indexnek, lesznek-e átalakítások a kormányban.

Bakó Bea

Lesz legalább két nemzeti konzultáció idén

12:04 Bakó Bea

Mert már másfél éve nem kérdezték meg az embereket a fontos politikai kérdésekről. Na majd most!

Bukovics Martin

Orbán finoman megalázta Bencsikéket

12:04 Bukovics Martin
„Bencsik Gábor, András... Jóska.”

Orbán így tért rá arra az indexes kérdésre, miszerint mit szól a Magyar Krónikát főszerkesztő Bencsik Gábor finom kritikáihoz, miszerint a kommunikáción változtatni kell. András, a másik Bencsik-testvér régi jobboldali harcos, ő a kormánypárti Magyar Demokrata című hetilapot főszerkeszti évek óta, ő nem kritizált. (Az Azonnalival egyébként mindketten perben állnak éppen.)

Bencsik Józsefről nem tudunk, ezért is furcsa Orbán kiszólása.

Bakó Bea

Lázár maradhat Hódmezővásárhelyen

12:03 Bakó Bea

Az Index arról kérdezi Orbánt, hogy a napokban három egykori kancelláriaminiszter, Stumpf István, Navracsics Tibor és Lázár János is beszólt a Fidesznek, bírálták a párt stílusát, kommunikációját. Orbán mindhárommal kapcsolatban elfogult, bocsátja előre, hiszen ők nem csak a főminiszterei voltak, hanem barátja is mind a három. Stumpffal kapcsolatban egy rejtélyes focis hasonlattal válaszolt: ha valaki már nem jó támadó középpályásnak, akkor át kell mennie védekező középpályásnak, a 8-as mez helyett jó a 6-os is.

Navracsics meg az egyetlen olyan Fidesz-tag, aki az Európai Bizottság tagja volt, ezért felbecsülhetetlen tudás és tapasztalat birtokában van, amire Orbán igényt is tart. Lázárral fontos és szép munkát csináltak végig, csak közben úgy alakultak a dolgok, hogy elvesztették Hódmezővásárhelyt, Lázárnak pedig az a dolga, hogy azt visszaszerezze. A személyes kérdéseket ezzel le is tudta, az érdemi kritikákra meg már nem válaszolt a miniszterelnök.

Stúdióban Ülő Szakértő

A miniszterelnököt most sem könnyű sarokba szorítani.

12:01 Stúdióban Ülő Szakértő
Fekő Ádám

„Ellenzékből nyerni nem mondom, hogy könnyű, de nem olyan nagy cucc.”

11:57 Fekő Ádám

Orbán Viktor elbüszkélkedett vele, hogy kétszer is tudott kormányról választást nyerni a Fidesz!

Stúdióban Ülő Szakértő

Egy normális demokráciában egyáltalán nem lenne különös esemény, amit most látunk.

11:55 Stúdióban Ülő Szakértő
Bakó Bea

Orbán: Én az Origo irányvonalánál jóval mérsékeltebb vagyok

11:54 Bakó Bea

A stadionstoppal kapcsolatos origós kérdésre mondta ezt Orbán. Azt mondja, várjuk ki az első száz napot, hogy mit csinál az ellenzéki vezetésű fővárosi önkormányzat és a kerületi önkormányzatok, akiknek még költségvetést is kell csinálniuk. Karácsonynak megmondták, hogy amit Tarlósnak megígértek, azt teljesítik. Nem lehet folyamatosan kampányban élni, azt várják, hogy vezessék a fővárost, annak ellenére is, hogy eddig stadionügyben vagy kórházügyben összevissza beszéltek, szóval Orbán türelmes.

Fekő Ádám

Vége lenne a centrális erőtérnek?

11:52 Fekő Ádám

„Ha kérdés úgy hangzik, lehet-e javítani a Fideszen, akkor lehet.

Azért azon nem lepődnék meg, hogy Magyarországon demokrácia van.

Az, hogy az ellenzék is nyerhet, azt n emtermészeti csapásként kell értelmezni. Amikor 2018-ban megkezdte ma negyedik ciklusomat, azt mondtam a székfoglaló beszédemben, hogy a győzelem soha sem végleges, a vereség pedig soha nem végzetes. Ezt Churchilltől loptam. Nekünk minden nap meg kell nyerni a politikai vitákat. Azt megértem, ha egy bokszoló meglepődik rajta, ha mindig kiütéssel győz, utána pontozással. Sem a fideszeseknek, sem azon kívüli jobboldali híveknek nem javaslom, hogy meglepődjön rajta, hogy mások is vannak a pályán.”

Ezt Orbán a Reuters utolsó kérdésére válaszolta, ami azt tudakolta, milyen állapotban van a Fidesz az önkormányzati választás után.

Bakó Bea

Ukrajnánál várunk a sorunkra

11:50 Bakó Bea

Ukrajna egy nagy ország, és úgy is viselkedik. Szóval egyelőre nem áll szóba velünk – mondja Orbán szintén a Reuters kérdésére. Mióta Zelenszkij elnök lett, nem jött létre ukrán-magyar magas szintű találkozó. Orbán szeretné a Porosenko alatt megromlott ukrán-magyar viszonyt feljavítani, de egyelőre kellő szerénységgel azt mondja, hogy várunk a sorunkra, Ukrajna ugyanis egyelőre az USA-val, a franciákkal, a németekkel tárgyal. De hát velünk meg mégiscsak szomszéd.

Stúdióban Ülő Szakértő

Orbán megint jól keveri a lapokat: mond is valamit és nem is.

11:49 Stúdióban Ülő Szakértő
Hutter Marianna

A Reuters jön

11:48 Hutter Marianna

A lapot az érdekli, hogy látszik eszkalációs spirál Irán és Amerika között, ahol Iránnal az oroszok, Amerikával az izraeliek vannak: milyen helyzetbe hozza ez Magyarországot? Orbán erre azt válaszolja, hogy Magyarországnak van energiastratégiája, és ettől egy teljesen elválasztott katonai stratégiája, ezt a kettőt szeretné továbbra is távol tartani egymástól. Ő azt szeretné, ha az európaiak álláspontja közeledjen az amerikai-izraelihez. Magyarország egyetlen ország esetében sem támogatja, hogy a már atomfegyverrel rendelkező országok száma bővüljön.

Fekő Ádám

A köztévé a migrációról érdeklődik

11:44 Fekő Ádám

Orbán szerint elsikkadt az a szakaszgyőzelem, amit Magyarország Brüsszelben hozott össze,

de örült neki, hogy az EU kimondta, hogy a tranzitzónában való kötelező tartózkodás nem minősül fogvatartásnak.

„Az a történelmi feszültség, ami Európában van, nem tűnik el 2020-ban sem: két teljesen más felfogású rész van, a jövőről alkotott képben tér el, és ez visszavezethető a migrációra” – mondta Orbán, aki szerint egyik oldal bevándorlókat akar, posztkeresztény, posztnemzeti világot, a másik pedig nem. Őket nevezné Orbán liberális demokratának.

„A másik oldal szerint nem kell bevándorlás, és nem akarja átalakítani a világot, ha már 40 évig harcoltak a kommunisták ellen. Keresztény, nemzeti kultúrát akarnak, és nem akarnak csatlakozni a bevándorláspárti országokhoz.”

A kis kérdések mögött a jövőről való nagyon különböző gondolkodások állnak, az EU feladata pedig az, hogy gondoskodjon a két különböző módon gondolkodó ország együtt éléséről:

„Majd az évek eldöntik, hogy sikerül-e.”
Bakó Bea

Orbán nem akarja, hogy úgy tűnjön, Soros-fixációja van

11:41 Bakó Bea

A köztévé migránsügyi-sorosozós alákérdezésére Orbán kifejti, hogy szerinte Európában történelmi feszültség van egyes országok között, hiszen egyesek bevándorlótársadalmat akarnak, tudatosan átlépnek a posztkeresztény világba – nem elszenvedik, hanem így döntenek. Liberális demokratáknak is nevezhetné őket, mondja. Más országok, mint Magyarország nem akarja ezt, hiszen „azért harcoltunk negyven évig a kommunisták ellen”, hogy saját nemzeti, keresztény kultúrát építhessünk, és azt megvédhessük. A konkrét jogi viták ennek a feszültségnek a leképezései.

Nem akarom, hogy úgy tűnjön, hogy fixált vagyok Soros-ügyben, mondja Orbán. De szerinte ha a Magyarország elleni uniós dokumentumokat megnézzük, ott csupa Soros által támogatott szervezet szerepel mint forrás, közreműködő. Magyarország pedig szóvá teszi, hogy az EU még pénzzel is támogatja az ilyen szervezeteket, amelyek vezetői EU-s politikusokkal találkozgatnak és befolyásolni akarják őket. 

Orbán tehetséges magyar embernek tartja egyébként Sorost, aki jobb lenne barátnak, mint ellenségnek. Orbán épp ezért sajnálja, hogy Soros „nem velünk van, hanem ellenünk”.
Stúdióban Ülő Szakértő

Nagy kérdés, hogy mennyire kapnak érdemi választ azok az ellenzéki újságírók a kérdéseikre, akikkel Orbán Viktor csak kivételes esetekben áll szóba 2010 óta.

11:37 Stúdióban Ülő Szakértő
Bukovics Martin

Azért vagyok itt, hogy a rendelkezésükre álljak

11:34 Bukovics Martin

Eddig tartott a beszéd, most jöhetnek a kérdések. Az M1 kezdheti.

Bakó Bea

Véget ért a kampányidőszak

11:33 Bakó Bea

Most két évig nem lesz választás, csak kormányzás jön, szóval folytatják az országépítő munkát – zárja Orbán a beszédét, most pedig következnek a kérdések.

Hutter Marianna

A következő két év a kormányzásról kell szóljon

11:32 Hutter Marianna

2018 után tavaly is még voltak választások, de ezek lezárultak. A kormány a maga részéről legközelebb 2022 január elseje után fog részt venni kampányban, addig minden erejével az országépítés lépéseire koncentrál. 

Bakó Bea

Ne a szegényektől vegye el az EU a pénzt a klímavédelemre!

11:31 Bakó Bea

Semmiképp ne EU szegényebb országainak járó kohéziós pénzeket csoportosítsák át klímavédelmi célokra – mondja Orbán, aki egyúttal azt is elismeri, hogy az EU sokat tesz a klímaváltozás elleni harcért. Az atomenergia mellett is kiállt Orbán, mondván: az EU is elismeri, hogy anélkül nem lehet megvalósítani a klímasemleges gazdaságot.

Fekő Ádám

Ami tuti lesz a klímacselekvési tervben

11:31 Fekő Ádám

+ 2022-től a városi közlekedésben csak elektromos buszokat lehet forgalomba álltani.

+ A következő két év során minden illegális szemétlerakó helyet fel kell számolni. Még ebben az évben olyan döntéseket kell hozni, amivel mentesítjük folyóinkat a PET-palackoktól.

+ Illetve szó van műanyagcsomagolási rendszer kifejlesztéséről is, de erről csak februárban fog tudni többet mondani Orbán.

Hutter Marianna

Magyarország a klímabajnokság élmezőnyhez tartozik!

11:30 Hutter Marianna

Jó néha ilyet mondani: megelőzzük klímavédelmi politika tekintetében Németországot, Hollandiát, az osztrákokat, büszkélkedik a miniszterelnök óriási mosollyal az arcán. 2030-ra a magyar energia legnagyobb részét a paksi atomerőmű fogja nyújtani, a második legnagyobb viszont már a napenergia lesz. Vita volt, folytatja Orbán, hogy 2050-re a klímasemleges országokhoz csatlakozzunk, azt állítjuk, hogy Magyarországot 2050-re klímasemleges gazsaágú ország lehet, de kell hozzá ötvenezer milliárd forint. Ezt az összeget elő kell teremteni, de úgy, hogy a családok költsége ne emelkedjen, és az EU ne a szegényebb országoktól vegyen pénzt ehhez.

Hutter Marianna

Jön az éghajlatváltozási cselekvési terv

11:27 Hutter Marianna

Erről az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezető Palkovics László pénteken elvileg be is számol majd, közli Orbán, aki szerint

nem szükséges, hogy klímaösszeomlás legyen a Kárpát-medencében, a legkedvezőtlenebb helyzetben is fenntartható az itteni élet, de ehhez tervszerűen kell a klímaváltozáshoz alkalmazkodni.
Stúdióban Ülő Szakértő

Azt még Orbán ellenfelei is elismerik, hogy a miniszterelnök kiváló és tehetséges szónok.

11:24 Stúdióban Ülő Szakértő
Hutter Marianna

Természetes, hogy az emberek mindent egyszerre szeretnének

11:24 Hutter Marianna

Ezt a miniszterelnök az egészségügy kapcsán mondja. Szerinte most jogosak azok az észrevételek az emberektől, hogy nincsenek rendben a helyiségek, ahol megfordulnak. Ezért minden három évnél régebben felújított kórház váróját, kórtermét és a hozzá kapcsolódó szociális termeket kell elsőként felújítani.

A kórházak eladósodottsága tilos, az ÁSZ arra szólította fel a kormányt, hogy ennek vessenek véget, ez a fajta eladósodottság Orbán szerint is aggasztó. Közli: 2020-ban egyetlen kórház sem halmozhat fel semmilyen adósságot, az EMMI-t vezető miniszter, Kásler Miklós javaslatot tehet, ha ehhez bármilyen eszköz hiányzik a kezéből.

Bakó Bea

Orbán tulajdonképpen maga ismerte el, hogy nincs is bevándorlási válsághelyzet

11:19 Bakó Bea

Már évek óta hosszabbítgatják az úgynevezett tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet, legutóbb szeptemberben hosszabbították meg fél évre. Ehhez azonban az Orbánék által módosított törvény szerint főszabályként naponta 500-800 menedékkérő lenne szükséges (különböző időintervallumok átlagára vetítve). Orbán viszont az imént arról beszélt, hogy megint növekedik az illegális határátlépők száma, és már napi száznál tartunk. Ez egyelőre nagyon messze van ugye az 500-tól, de válsághelyzet, az valamiért mégis van.

Bukovics Martin

Gazdasági válságra készül Orbán

11:18 Bukovics Martin

2020 intellektuálisan és a hétköznapi emberek mindennapi élete számára is különleges év lesz, ígéri Orbán, aki közli: elemzéseik szerint 2020-ra leáll a gazdasági növekedés az eurózóna országaiban, ezért a kérdés az, hogy ez történik-e majd a full más gazdaságpolitikát választó Magyarországon is. Hogy ez ne történjen meg, ezért a kormány gazdaságvédelmi akciótervet dolgoz ki.

Hutter Marianna

Ha kell, azonnal evakuálják a magyar katonákat, akik Irakban vannak

11:17 Hutter Marianna

„Amennyire egy katona biztonságban lehet, annyira  a katonáink biztonságban vannak” – állítja a miniszterelnök. Orbán szerint úgy döntöttek, magasrangú katonai vezetőt vezényelnek a helyszínre, és persze minden feltétel adott az azonnali evakuáláshoz, ha kell. A magyar kormánynak megállapodása van az irakival, hogy az országban magyar katonák lehetnek, amíg az iraki fél nem mondja fel a szerződést, addig Magyarország teljesíti a vállalását. Szijjártó Péter egyébként pénteken megy az EU külügyminsztereinek tanácskozására, ahol közös álláspontot akarnak kialakítani a helyzetről.

Bakó Bea

Migránsozással kezd Orbán

11:15 Bakó Bea

Száznál több illegális határátlépő érkezik Szerbia felől naponta, mondja Orbán, aki előzőleg hosszasan sorolta a számokat arról is, hogy a törökökhöz és a görögökhöz milyen sok migráns érkezik. Macedóniába küldünk is rendőröket segíteni.

Stúdióban Ülő Szakértő

Ilyenkor a legapróbb gesztusok is számítanak, érdemes figyelni Orbán Viktort!

11:11 Stúdióban Ülő Szakértő
Hutter Marianna

Öt perc késéssel, de elkezdte Orbán

11:11 Hutter Marianna

Boldog új évet kívánok mindannyiuknak – kezdi Orbán.

Szerdán kormányülés volt, az alábbi témákról volt szó:

 meghallgatták a honvédelmi minisztert a kormányülésen az Irakban lévő magyar katonákról,

 a belügyminisztert a határvédelemről, migrációról,

+ a pénzügyminisztert a magyar gazdaságról

Ezen felül szó volt még egészségügyi kérdésekről, végül pedig több órás tárgyalás után megtárgyalták a nemzeti energia- és klímastratégiát.

Stúdióban Ülő Szakértő

Fontos kérdés, várható-e ma valami fontos bejelentés: mellette szól, hogy ha igen, akkor Orbán tematizálhatja az eseményről szóló beszámolókat.

10:59 Stúdióban Ülő Szakértő
Hutter Marianna

Ha minden igaz, mindjárt kezdünk!

10:57 Hutter Marianna

Halk beszélgetés a sajtóteremben, várjuk, hogy megérkezzen a főszereplő, Orbán Viktor, és hű embere, Kovács Zoltán:

Bukovics Martin

Bejelenti-e ma Orbán, hogy kilép a Fidesz a Néppártból?

10:55 Bukovics Martin

Ha igen, azzal bizonyára rengeteg eredeti kérdésötlet borulna, és jobb közönséget nem is találna hozzá, mint a nemzetközi sajtó budapesti tudósítói. Azért mindenki idén sem lehet bent a tájékoztatón: a Mércét nem engedték be.

Stúdióban Ülő Szakértő

Orbán Viktor számára egyfajta erődemonstráció is ez a kérdezz-felelek.

10:48 Stúdióban Ülő Szakértő
Hutter Marianna

Szeretettel köszöntünk mindenkit a Karmelitából!

10:46 Hutter Marianna

Igen, ez azt jelenti, hogy míg tavaly hiába próbálkozott az Azonnali bejutni Orbán Viktor sajtótájékoztatójára, idén már kaptunk rá lehetőséget, ahogy olyan más tavaly még tiltólistás lapok is, mint például a Magyar Hang. Ettől függetlenül az Azonnali nem először van itt, ugyanis már jártunk a kolostorban, mikor a miniszterelnök nőnapi háttérbeszélgetést tartott. Annyi biztos, hogy a frissen festett falak illatát azóta is érezni!

Miután a miniszterelnök sajtótájékoztatójára a nemzetközi sajtó is hivatalos, ezért természetesen az érdeklődés hatalmas.

Az Azonnali úgy tudja, nagyjából kilencven médiamunkás lesz jelen az eseményen, ami körülbelül két óráig fog tartani.

Emiatt egyébként roppant lassan megy a beengedés is, már a 11 órás kezdés előtt jóval korábban érdemes volt ideérni. Persze nagy kérdés, ha ennyi újságíró eljöhetett, vajon lesz-e mindenkinek lehetősége arra, hogy kérdezzen.

Bukovics Martin

Idén mi is ott leszünk, tavaly nem engedtek be

10:35 Bukovics Martin

A kormányinfókat, azaz a kormány rendszeres sajtótájékoztatóit alapjáraton a Miniszterelnökséget vezető miniszter, azaz Gulyás Gergely tartja, aki a formátumot elődjétől, a Fidesszel szemben egy ideje menetrendszerűen kritikus hangokat megütő Lázár Jánostól örökölte meg.

A mostani egy kivételes kormányinfó, ezt ugyanis nem Gulyás, hanem a miniszterelnök tartja, aki szerda este és csütörtök reggel is posztolt egyet Facebookon a kérdezz-felelek nagy napjáról.

Ebből Orbán putyini és netanjahui mintára hagyományt szeretne teremteni: ahogy az orosz elnök és az izraeli kormányfő is kiáll egy évben egyszer nagy csinnadrattával az újságírók elé, úgy tavaly óta ő is így tesz. 

Akkor helyhiányra hivatkozva az Azonnalit több más médiummal együtt nem engedték be a sajtótájékoztatóra – így bár kérdezni nem tudtunk, azért végigkövettük, ahogy a miniszterelnök két órán át válaszolt a kérdésekre. Ez a lehetőség egyébként kivételes alkalomnak számít a magyar sajtó számára, mert Orbán amúgy kifejezetten kerüli a hazai nem kormánypárti lapokat, olyannyira, hogy a parlamentben elpakolták a sajtót egy eldugott helyre, miután Orbán beköltöztette parlamenti irodáját a korábbi sajtófolyosó mellé.

Az Azonnalit idén meghívták a sajtótájékoztatóra, így Hutter Marianna lesz az, aki tőlünk kérdezni fog. Reméljük, lesz rá lehetősége. Jó olvasást, kezdünk!

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek