+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna & Bukovics Martin & Fekő Ádám & Bakó Bea
2020. január 9. csütörtök, 10:37
Kivételes nap ez: a miniszterelnök megtartotta éves sajtótájékoztatóját, ahol válaszolnia kellett olyan kérdésekre is, amiket a kormánymédiában nem kap meg. Orbán háromnegyed órával tovább beszélt, mint tavaly, viszont kevesebb konkrétumot mondott, ahogy az újságírói kérdések sem voltak túl megerőltetőek számára, mint azt egyszer meg is jegyezte. Olvasd vissza!

+ + + FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK!  + + +

 

összesen: 64 db | 20 db/oldal

1 2 3 4

Bukovics Martin

Ez most ennyi volt
2020. január 9. 13:57

A sajtótájékoztató véget ért, Orbán háromnegyed órával tovább beszélt, mint tavaly, viszont kevesebb konkrétumot mondott, ahogy az újságírói kérdések sem voltak túl megerőltetőek számára, mint azt egyszer meg is jegyezte. Igaz, a 24.hu, az Átlátszó, a Mérce és a Direkt36 idén eleve ott sem lehetett a miniszterelnöki kormányinfón, az Azonnalit és több más orgánumot pedig nem szólították fel, hogy kérdezhessünk.

Hutter Marianna, az orbáni kétésháromnegyedórát a helyszínen végigülő parlamenti tudósítónk ezt így összegezte: úgy tűnik, az

 

a kormány új stratégiája, hogy beengedik azokat is, akiket eddig nem, szóhoz azonban nem juthatnak.

 

Köszönjük, hogy olvastatok minket, jövőre ugyanitt!

 

„Nekem jobb így, higgye el” – mondta Orbán a HVG ezen kérdésére. Őt egy szavazatnyi felelősség terheli ezügyben, és azért támogatta a szigorítást, mert az európai parlamenti szabályok szigorúbbak, mondta.

Ez egyébként olyannyira nem igaz, hogy az Európai Parlamentben az Azonnali többször is forgatott különböző helyszíneken bármiféle korlátozás nélkül. Hogy a magyar parlamentben ezentúl mennyi a mozgástere az újságíróknak, azt ebben a videóban mutattuk be.

Bukovics Martin

Legyen-e euró?
2020. január 9. 13:47
Beláthatatlan, katasztrofális következményei lennének annak, ha bevezetnénk az eurót,

 

a magam pártján állok, válaszolja Orbán az utolsónak kérdező HVG-nek. A hetilap arra volt kíváncsi, hogy a miniszterelnök a közös európai pénznem esetleges magyarországi bevezetése kapcsán Matolcsy György jegybankelnök euróellenes vagy Varga Mihály pénzügyminiszter nagyon óvatosan európárti álláspontjával ért-e egyet.

Fekő Ádám

Kínával szerinte ugyanis nem a rendszerváltás óta eltelt időszaknak köszönhetően van jó viszonyunk, hanem azért, mert a kommunisták jó viszonyt alakítottak ki velük. Ezt a kevés jó hozomány közé sorolta.

Fekő Ádám

Bár Kovács Zoltán lezárta a sajtótájékoztatót, Breuernek sikerült valahogy időt lopnia a miniszterelnöktől. Először boldog új polgári esztendőt kívánt, majd a történelmi egyházak szerepének fontosságáról kérdezte Orbán Viktort a legendás Heti TV arca. Orbán ezért először a polgári Magyarországról beszélt neki: 

„A polgári Magyarország víziójában több elem is szerepelt, de biztosan szerepel közte az, hogy képes megtermelni azt a pénzt, amiből él. Ez nemzeti dimenzióban azt jelenti, hogy mikor lesz az a pillanat, amikor Magyarország képes annyit teremteni, amennyit elkölt? Nagyon szeretném, ha 2022-re eljutnánk ide.”

Majd rátért a történelmi egyházak szerepére: „Azt látom, hogy van néhány olyan társadalmi erő, ami segítséget nyújt abban, hogy komoly személyiséggé neveljük a gyerekeinket. Nem a politikában, hanem az ország jövője szempontjából számítok az egyházakra. A másik ilyen a sport. Az segít olyan jellemfejlődésben elindítani a gyerekeinket, amikkel polgári attitűdű személyiségekké tudnak nőni.”

Bukovics Martin

Orbán jobban bírja idén
2020. január 9. 13:40

Már több, mint két és fél órája tart az orbáni sajtótájékoztató. Tavaly két óra alatt letudták, most talán még lesz lehetőség feltenni egy kérdést valakinek.

A Magyar Nemzet kérdésére Orbán beszélt a családtámogatásokról. Azt mondta: szeretné, ha 2021-től nem csak a négy-, de a háromgyerekes anyákra is kiterjesztenék a személyijövedelemadó-mentességet. Még tárgyal Varga Mihály pénzügyminiszterrel arról, hogy lesz-e erre pénz, mondta.

Ezt az AFP kérdezte, Orbán pedig így válaszolt:

 

„Én nem vagyok egy peep show-szurkoló,

 

az emberek nagy része viszont nem utasítja el a szórakoztatásnak ezen formáját.” De miután nagyon sokan látták, amit nem kellett volna látniuk, sőt, ami nem kellett volna, hogy megtörténjen, ez nyilván hatást gyakorolt a politikai döntésekre. Azt viszont nem lehet tudni, hogy ennek valóban mekkora jelentősége volt az önkormányzati választás kimenetelére – értekezett Orbán.

Szerinte sok helyen egyszerűen az ellenfél jobb jelölteket állított és jobb programot ígért, erről van szó. „Nem lehet a Borkai-üggyel felmenteni magunkat.” Ha Borkai akkor visszalépett volna, akkor ma Győrnek szocialista polgármestere van, mondta Orbán a DK-s Glázer Tímeára utalva. Tehát Borkai azt tette, amit tehetett: megnyerte a választást, aztán utána lemondott.

 

„Én vagyok a párt elnöke, minden egyes elvesztett városért nekem is van felelősségem”

 

– mondja Orbán, mentségére azt hozza fel, hogy október 13-án több helyen nyertek, mint amennyin veszítettek, tehát összességében azért megvan a kormány mögötti támogatás.

Ezek voltak Orbán Viktor gondolatai a klímaváltozás miatt várató demográfiai problémákról. De beszélt arról is, hogy a magyarok hagyományosan rosszak a marketingben, főleg a magyar kormányok, de leginkább a konzervatív magyar kormányok. „Akármilyen jót teszünk, azt nem tudjuk eladni. Senki nem tud róla a nyugati világban, hogy mi magyarok támogatunk migrációval sújtott területeket. Ezt javasoljuk másoknak is!“ – tette hozzá.

Bukovics Martin

Nem az elveinket adjuk fel, hanem külpolitikát csinálunk – válaszol Orbán a Deutsche Welle kérdésére, miszerint miért mutatkozik gyakran keleti diktátorokkal és autokratikus vezetőkkel. A központba a magyar nemzeti érdeket kell állítani, és akármit mondanak is mások, ezt csinálják ők is. A DW által szintén feszegetett türk kapcsolatokról Orbán azt mondja, ő fontosnak, mi több, kulcstérségnek tartja a következő évtizedek szempontjából Közép-Ázsiát, ahol olyan országok vannak, amelyeknek pozitív előítéletei vannak Magyaroszággal szemben, így a magyar külpolitikának ezt ki kell használnia.

 

„Titkokban, de aktívan segítjük őket. Nagyon aktívak vagyunk, vannak eredményeink, de nem rakjuk ki őket a kirakatba”

 

– mondja Orbán a Deutsche Welle kérdésére.

Boris Kálnoky, a Die Welt tudósítója az Ausztriában felállt néppárti-zöld koalícióról kérdezi Orbánt, mondván: Németországban is hasonló várható, és emiatt arra kíváncsi, vajon Magyarországon lehetséges-e ilyen, Fidesz-zöld koalíció?

 

„Semmit sem szabad kizárni, de ha lesz ilyen, azt nem én fogom vezetni. Méghozzá azért, mert ezek a magyarországi zöldek görögdinnyék: belül vörösök.”

 

Ő ilyenben nem venne részt, de „nem minden kihívást az én vezetésemmel kell az országnak megoldania, tudomásul veszem, ha így alakul”. Ausztria amúgy inspiráló példa lett, folytatja Orbán. Sebastian Kurz túlélte az FPÖ-vel való kormányzást, most meg a zöldekkel alakított kormányt, dicséri Orbán az osztrák kancellárt. Orbán egyébként a Néppárt sodródásával magyarázza, hogy a zöldek Európa-szerte jönnek fölfelé. Mindenesetre a magyaroknak imponál az osztrák bátorság.

Hova jutunk, hogy elítélt bűnözőknek fizetünk? Jelentsük be, hogy nem vagyunk hajlandók bűnözőknek fizetni, azért, mert a fogvatartás körülményei nem voltak megfelelők – háborog Orbán, aki már beszélt is erről Varga Judit igazságügyi miniszterrel. (Strasbourgban már többször kötelezték Magyarországot kártérítés fizetésére ilyen ügyekben.)

Nem véletlenül kap valaki akkora büntetést, amekkorát, szóval ki rövidíti le, és milyen alapon? – kérdez vissza Orbán azzal a felvetéssel kapcsolatban, hogy a győri gyerekgyilkosságot egy olyan férfi követte el, aki korábbi, erőszakos bűncselekménye miatti szabadságvesztéséből volt feltételes szabadságon. Orbán egyébként maga is jogász, így feltehetően ő maga is tudja a választ a kérdésre.

A hatályos büntető jogszabályok szerint – amiket egyébként a fideszes parlamenti többség fogadott el – lehetőség van a feltételes szabadságra bocsátásra a szabadságvesztés egy bizonyos idejének letöltése után, erről pedig a büntetésvégrehajtási bíró dönt. Ugye a bíróknak a függetlenségéről és a munkájukba való bele nem szólásról épp pár perccel ezelőtt zengett ódát Orbán.

„Örülök, hogy nem bombáznak olyan kemény személyi kérdésekkel, mint amilyenekkel szoktak!”

Fekő Ádám

Orbán Gréczy Zsoltról!
2020. január 9. 12:51

A Hír TV egyszerűen annyit kérdezett, hogy mi a véleménye Gréczy Zsoltról, utalva a parlamenti mandátumát visszaadott DK-s politikus kiszivárgott csupasz szólóképeiről. A válasz:

 

„Az a legjobb, hogy túl vagyunk rajta.”

 

Bukovics Martin

Mi lesz a Trianon-emlékévben?
2020. január 9. 12:44

Kezdeményezi-e a történelmi igazságtételt Trianon ügyében, például a székely autonómia Brüsszelben való felhozásával? – kérdezi a Pesti Srácok. Orbán válaszában elmondja, ő széchenyista: nem a múltba, hanem a jövő felé fordul.

Majd messzebbre néz: a trianoni békediktátum óta Magyarországot elszigetelték a térségben, ő ezt száz év magyar magánynak hívja, ahol nincs bizalmi viszony egyik szomszédos országgal sem, holott a jövő a velük való együttműködés.

Orbán szerint kormányzása ennek véget tudott venni például azzal, hogy Szlovákiával a V4-ben kiváló az együttműködés, a szlovén miniszterelnököt nemrég fogadta, a szerbekkel pedig stratégiai együttműködést kötöttek. A megemlékezések remélem, nem vetnek minket vissza a múltba, bölcs, okos mértéktartásra szeretnék mindenkit kérni – inti óvatosságra a trianonozásos románozásra mindig kapható szélsőjobboldalt a miniszterelnök.

A szegedi Szeviép-ügyben ítélkező bíró összeférhetetlenségét firtatja a Pesti Srácok (a portál korábban arról írt, hogy az ügyben eljáró egyik bíró kedvező üzleteket kötött az önkormányzattal). Szerencsére ebben nincs teendőnk, lenne is akkor haddelhadd – mondja Orbán. Magyarországon bírói önigazgatási rendszer van, oldják meg ők. Ő nem utasíthatja se a rendőrséget, hogy miben nyomozzon, se a bíróságokat, hogy mit csináljanak. Orbán mindenesetre örülne, ha az igazságszolgáltatás feje fölül a korrupció gyanúja eltűnne.

Stúdióban Ülő Szakértő

Én ilyet nem mondtam, bújt ki Orbán a Pesti Srácok kérdése elől, miszerint jól értették-e, hogy Orbán nem az ECR-hez akarna csatlakozni, hanem létrehozna a lengyel PiS-szel és esetleg Salvini olasz Legájával együtt egy új, európai kereszténydemokrata frakciót. Orbán válaszában ismét a Néppártot ekézi, és olyan értékeket akar képviseltetni velük, amiket egy ideje már az ECR-frakcióban helyet foglaló pártok képviselnek. 

Fekő Ádám

Az RTL Klub kérdezett az Elios-ügyről, Tiborcz István nevét is kiemelve, de Orbán válaszában egyszer sem mondta ki az Elios szót, vagy akár a Tiborcz István nevet, csak arról beszélt, hogy az EU-s pénzek igazából a mi pénzünk.

összesen: 64 db | 20 db/oldal

1 2 3 4
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás