Bejelenti-e ma Orbán, hogy kilép a Néppártból?

Szerző: Pintér Bence
2020.01.09. 09:59

A jelek arra mutathatnak, hogy Orbán előremenekülne a néppárti kizárás elől, és átülne a konzervatív pártcsaládba.

Bejelenti-e ma Orbán, hogy kilép a Néppártból?

Már az EP-választás előtt is szó volt róla, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz átülhetne a konzervatív európai pártcsaládba, most azonban egyre több jel mutat arra, hogy a Fidesz előremenekülhet, és nem várja meg, amíg mostani pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt esetleg kizárja. Mi több, Orbán Viktor ezt akár csütörtökön is bejelentheti, hiszen 11 órától sajtótájékoztatót tart, amire a teljes magyar sajtót elhívta, és amit az Azonnali is percről percre fog közvetíteni.

Az egyik jel, hogy Orbán szerdán Varsóban járt, ahol a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőivel tárgyalt, de azt nem tudni, hogy miről.

A PiS adja a konzervatív EP-frakció (ECR) egyik fő erejét a brit konzervatívok mellett, akik azonban – ha minden a tervek szerint megy – a brexit nyomán távoznak az Európai Parlamentből. Arról csak találgatni lehet, hogy pontosan miről kellett ilyen sürgősen tárgyalniuk, hiszen alapvetően elég nagy általánosságokat adtak meg témaként – derül ki az Euractiv cikkéből.

A Fidesz és a Néppárt viszonya már jó ideje mélyponton van. Bár a Fideszt végül nem zárták ki, illetve a Fidesz sem lépett ki a legnagyobb európai pártcsaládból, szavazati jogát azonban felfüggesztették, és a Néppárt háromtagú bizottságot bízott meg, hogy készítsen jelentést a Fideszről, hogy betartja-e a pártcsalád értékeit. Ez a jelentés a Népszava szerint elkészült, ennek alapján dönt a párt további sorsáról majd a Néppárt, de lehet, hogy ezt a Fidesz nem várja ki.

Eközben az – egyébként korábban szintén a Népártból kivált – ECR-ben tárt karokkal várják a Fideszt, ez már tavalyelőtt is világos volt, amikor a pártcsalád csúcsjelöltjével, Jan Zahradillal interjúztunk, aki egyébként most is azt írta Twitteren, hogy tárt karokkal várják a Fideszt, és így nyilatkozott az Azonnalinak Zdzisław Krasnodębski, a PiS EP-képviselője is.

Szerinted bejelenti a kormányinfón Orbán, hogy kilép a Néppártból? Szavazz!
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek