+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 9. csütörtök, 09:59
A jelek arra mutathatnak, hogy Orbán előremenekülne a néppárti kizárás elől, és átülne a konzervatív pártcsaládba.

Már az EP-választás előtt is szó volt róla, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz átülhetne a konzervatív európai pártcsaládba, most azonban egyre több jel mutat arra, hogy a Fidesz előremenekülhet, és nem várja meg, amíg mostani pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt esetleg kizárja. Mi több, Orbán Viktor ezt akár csütörtökön is bejelentheti, hiszen 11 órától sajtótájékoztatót tart, amire a teljes magyar sajtót elhívta, és amit az Azonnali is percről percre fog közvetíteni.

 

Az egyik jel, hogy Orbán szerdán Varsóban járt, ahol a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőivel tárgyalt, de azt nem tudni, hogy miről.

 

A PiS adja a konzervatív EP-frakció (ECR) egyik fő erejét a brit konzervatívok mellett, akik azonban – ha minden a tervek szerint megy – a brexit nyomán távoznak az Európai Parlamentből. Arról csak találgatni lehet, hogy pontosan miről kellett ilyen sürgősen tárgyalniuk, hiszen alapvetően elég nagy általánosságokat adtak meg témaként – derül ki az Euractiv cikkéből.

 

A Fidesz és a Néppárt viszonya már jó ideje mélyponton van. Bár a Fideszt végül nem zárták ki, illetve a Fidesz sem lépett ki a legnagyobb európai pártcsaládból, szavazati jogát azonban felfüggesztették, és a Néppárt háromtagú bizottságot bízott meg, hogy készítsen jelentést a Fideszről, hogy betartja-e a pártcsalád értékeit. Ez a jelentés a Népszava szerint elkészült, ennek alapján dönt a párt további sorsáról majd a Néppárt, de lehet, hogy ezt a Fidesz nem várja ki.

 

Eközben az – egyébként korábban szintén a Népártból kivált – ECR-ben tárt karokkal várják a Fideszt, ez már tavalyelőtt is világos volt, amikor a pártcsalád csúcsjelöltjével, Jan Zahradillal interjúztunk, aki egyébként most is azt írta Twitteren, hogy tárt karokkal várják a Fideszt, és így nyilatkozott az Azonnalinak Zdzisław Krasnodębski, a PiS EP-képviselője is.

 

Szerinted bejelenti a kormányinfón Orbán, hogy kilép a Néppártból? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás