Tombol a tűzvész, de az ausztrál kormány szerint nincs szükség a károsanyag-kibocsátásuk radikálisabb csökkentésére

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.08. 08:30

Sőt, a kormány szerint Ausztrália egyenesen jutalmat érdemelne, mert sikerült elérniük a 2020-ra kitűzött károsanyagcsökkentési céljaikat.

Tombol a tűzvész, de az ausztrál kormány szerint nincs szükség a károsanyag-kibocsátásuk radikálisabb csökkentésére

Szeptember óta küzdenek az ausztrál hatóságok az országban pusztító erdőtüzekkel, amik mostanra olyan nagy területre terjedtek ki, hogy a tűz és a több várost élhetetlenné tevő füst konkrétan már az űrből is látszik a NASA felvételei szerint. A példátlan tűzvész azonban nem előzmény nélküli: az országot évek óta annyira súlyos aszály sújtja, hogy több ausztrál város is kifogyhat az ivóvízből már az idei évben.

A Scott Morrison vezette ausztrál kormány ennek ellenére sem gondolja úgy, hogy változtatnia kéne klímapolitikáján. Ahogy a miniszterelnök, úgy az energiaügyi és kibocsátáscsökkentési miniszter, Angus Taylor is úgy gondolja, hogy nincs szükség a jelenlegi ütemnél nagyobb mértékben csökkenteni az ország károsanyag-kibocsátását.

Kormányzati oldalról egyenesen kijelentették: Ausztrália jutalmat érdemelne azért, mert sikerült elérnie a 2020-ra maguk elé kitűzött, a károsanyag-kibocsátást csökkentő célokat.

„Amikor a globális kibocsátás csökkentésére van szükség, Ausztráliának muszáj cselekednie és cselekszik is, de az erdőtüzek idején a közösségeket egyesíteni kell, nem megosztani” – így kommentálta Taylor egy keddi, Új-Dél-Wales állambeli látogatásakor azokat a vádakat, hogy a kormány keveset tesz a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, vagy hogy egyenesen blokkolja az erre irányuló kezdeményezéseket.

Az biztos, hogy az ausztrál gazdaságnak egyáltalán nem kedvező a világpolitika zöld fordulata: az ország gazdaságának egyik meghatározó nyersanyaga az igencsak környezetszennyező szén.

Mint a világ egyik legnagyobb szénkitermelője és exportálója, Ausztrália 2017-18-ban 510 millió tonna szenet termelt ki. Őket csak az olyan jóval nagyobb területű országok előzik meg, mint Kína, India vagy az Egyesült Államok.

Ausztrália gazdaságában a vasérc után a szén lett az utóbbi évtizedben a második legnagyobb exportcikk: a 2017-18-as termelésnek már mintegy 75 százalékát exportálták, míg ugyanez 1990-91-ben csupán 55 százalékra rúgott. 2015 óta már az ország éves exportjának egynegyedét tette ki a szénexport.

Így hát nyilván érzékenyen érinti az ausztrálokat, ha a környezetszennyező anyagok előállításának csökkentése kerül szóba. És bár az ilyen anyagokat (beleértve a földgázt is) nagyrészt külföldre viszi az ország, Ausztrália méretéhez képest ettől függetlenül is jelentősen hozzájárul a környezetszennyezéshez: ugyan a világ szén alapú károsanyag-kibocsátásának csak 1,3 százalékát adják az ausztrálok, de az egy főre jutó kibocsátás mértékét tekintve így is másodikak az amerikaiak mögött.

Az biztos, hogy a mostani tűzvész kiterjedését és környezeti hatásait nézve egyáltalán nem segít a helyzeten: Pep Canadell, a Globális Szén Projekt nevű, a globális felmelegedést vizsgáló szervezet elnöke szerint a NASA műholdak felvételei alapján

a szeptember óta tartó tűzvésznek köszönhetően már mintegy 350 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami megegyezik a globálisan az országok által termelt éves széndioxid-kibocsátás kétharmadával.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek