+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 8. szerda, 08:30
Sőt, a kormány szerint Ausztrália egyenesen jutalmat érdemelne, mert sikerült elérniük a 2020-ra kitűzött károsanyagcsökkentési céljaikat.

Szeptember óta küzdenek az ausztrál hatóságok az országban pusztító erdőtüzekkel, amik mostanra olyan nagy területre terjedtek ki, hogy a tűz és a több várost élhetetlenné tevő füst konkrétan már az űrből is látszik a NASA felvételei szerint. A példátlan tűzvész azonban nem előzmény nélküli: az országot évek óta annyira súlyos aszály sújtja, hogy több ausztrál város is kifogyhat az ivóvízből már az idei évben.

 

A Scott Morrison vezette ausztrál kormány ennek ellenére sem gondolja úgy, hogy változtatnia kéne klímapolitikáján. Ahogy a miniszterelnök, úgy az energiaügyi és kibocsátáscsökkentési miniszter, Angus Taylor is úgy gondolja, hogy nincs szükség a jelenlegi ütemnél nagyobb mértékben csökkenteni az ország károsanyag-kibocsátását.

 

Kormányzati oldalról egyenesen kijelentették: Ausztrália jutalmat érdemelne azért, mert sikerült elérnie a 2020-ra maguk elé kitűzött, a károsanyag-kibocsátást csökkentő célokat.

 

„Amikor a globális kibocsátás csökkentésére van szükség, Ausztráliának muszáj cselekednie és cselekszik is, de az erdőtüzek idején a közösségeket egyesíteni kell, nem megosztani” – így kommentálta Taylor egy keddi, Új-Dél-Wales állambeli látogatásakor azokat a vádakat, hogy a kormány keveset tesz a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, vagy hogy egyenesen blokkolja az erre irányuló kezdeményezéseket.

 

Az biztos, hogy az ausztrál gazdaságnak egyáltalán nem kedvező a világpolitika zöld fordulata: az ország gazdaságának egyik meghatározó nyersanyaga az igencsak környezetszennyező szén.

 

Mint a világ egyik legnagyobb szénkitermelője és exportálója, Ausztrália 2017-18-ban 510 millió tonna szenet termelt ki. Őket csak az olyan jóval nagyobb területű országok előzik meg, mint Kína, India vagy az Egyesült Államok.

 

Ausztrália gazdaságában a vasérc után a szén lett az utóbbi évtizedben a második legnagyobb exportcikk: a 2017-18-as termelésnek már mintegy 75 százalékát exportálták, míg ugyanez 1990-91-ben csupán 55 százalékra rúgott. 2015 óta már az ország éves exportjának egynegyedét tette ki a szénexport.

 

Így hát nyilván érzékenyen érinti az ausztrálokat, ha a környezetszennyező anyagok előállításának csökkentése kerül szóba. És bár az ilyen anyagokat (beleértve a földgázt is) nagyrészt külföldre viszi az ország, Ausztrália méretéhez képest ettől függetlenül is jelentősen hozzájárul a környezetszennyezéshez: ugyan a világ szén alapú károsanyag-kibocsátásának csak 1,3 százalékát adják az ausztrálok, de az egy főre jutó kibocsátás mértékét tekintve így is másodikak az amerikaiak mögött.

 

Az biztos, hogy a mostani tűzvész kiterjedését és környezeti hatásait nézve egyáltalán nem segít a helyzeten: Pep Canadell, a Globális Szén Projekt nevű, a globális felmelegedést vizsgáló szervezet elnöke szerint a NASA műholdak felvételei alapján

 

a szeptember óta tartó tűzvésznek köszönhetően már mintegy 350 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami megegyezik a globálisan az országok által termelt éves széndioxid-kibocsátás kétharmadával.

 

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás