Terry Gilliam: Belefáradtam fehér férfiként, hogy engem hibáztatnak minden rosszért

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.08. 19:41

A Monthy Python alapítója egy interjúban beszélt új filmje helyett arról, hogy itt lenne az ideje mindenkinek felelősséget vállalnia a tetteiért a másokra mutogatás helyett.

Terry Gilliam: Belefáradtam fehér férfiként, hogy engem hibáztatnak minden rosszért

A Monthy Python tagjaként halhatalanná vált, most pedig Az ember, aki megölte Don Quixote-t című filmmel haknizó Terry Gilliamről eddig is lehetett tudni, hogy nem érzi annyira magáénak a a 2010-es évek társadalmi trendjeit, de még ennek ismeretében is meglepően keményen szállt bele a #metoo mozgalomba vagy a nemi szerepek változásába. Gilliam a filmről nem is beszélt túl sokat az Independentnek adott interjújában, inkább saját magát mutatta be, mint embert, aki szeret megsérteni embereket, miközben az emberek manapság amúgy is mindent megtesznek azért, hogy megsértődhessenek.

Gilliam a filmjében megjelenő 15 éves lányról kezdett beszélni, akinek a egy rendező megígéri, hogy híressé teszi, de átverte, a lányból pedig eszkort lesz:

„A #MeToo korában itt egy lány, aki felelősséget vállal a helyzetéért Bármi történt is az életében, nem vádol másokat.

Olyan időben élünk, amikor mindig valaki más felelős a hibáidért, ezt a mentalitást nem szeretem. Szeretném, ha az emberek felelősséget vállalnának, és ne csak ujjal mutogassanak, hogyy tönkretetted az életemet!”

Ha addig lett volna egyértelmű, hogy a #metoo mozgalmat kritizálta, a rendező konkretizálta kijelentését, utalva a Harvey Weinstein körül kirobbant botránysoroatra is: mozgalom szerint boszorkányüldözéssé vált: „Rengeteg áldozat van Harvey életében és együtt érzek velük, de Hollywood tele van ambiciózus felnőtt emberekkel, akik döntéseket hoznak.

Utálom Harveyt, dolgoznom kellett vele, tudom mi az a visszaélés, de nem akarom, hogy az emberek azt mondják, ilyenek a férfiak.”

Gilliam saját bevallása szerint őt is több fiatal színésznő kereste már meg azt kérdezve, mit kell tennie egy szerepért, de szerinte ez azóta van így, amióta léteznek hatalmas emberek, arról viszont nem ő tehet, hogy a férfiak kezében régebben van hatalom. „Belefáradtam fehér férfiként, hogy engem hibáztatnak mindenért, ami a világban rossz. Nem én vagyok a felelős!”

Gilliamnek persze nem ez az első provokatív kijelentése, 2018-ban is kijelentette, hogy ő tulajdonképpen fekete leszbikusnak tartja magát, és amúgy manapság már meg sem csinálhatnák a Monthy Pythont, mivel több támadás is érné őket, amiért mind a hatan fehér férfiak.

FOTÓ: The Tonight Show Starring Jimmy Fallon / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek