+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 8. szerda, 10:43
A Bachtrack klasszikus zenei portál statisztikája arra is választ ad, hogy melyik országban a legelkötelezettebbek a kortárs zeneszerzők iránt, vagy hogy milyen a nemi megoszlás a karmesterek között.

Érdekes statisztikát közölt a tavalyi esztendőről a Bachtrack nevű oldal: a klasszikus zenére szakosodott portál 34 648 darab komolyzenei előadást (benne koncerteket, operákat és táncos eseményeket) felölelő kutatásában többek között azt vizsgálták, hogy kik voltak a legkedveltebb, legtöbbet játszott zeneszerzők 2019-ben.

 

A tavalyi egyértelműen Beethoven éve volt: az összes, klasszikus zenei koncert 13 százalékában hangzott el legalább egy Beethoven-darab,

 

amik közül a legkedveltebb a bécsi klasszikus harmadik szimfóniája, az Eroica lett. Egyúttal ez a szimfónia volt a legtöbbet játszott mű is 2019-ben.

 

BEETHOVEN HARMADIK SZIMFÓNIÁJÁT BONAPARTE NAPÓLEON HŐSIESSÉGE IHLETTE, A ZENESZERZŐ ELŐTTE AKART TISZTELEGNI A MŰVÉVEL

 

Beethoven mögött végzett pályatársa, Mozart, a dobogó harmadik helyére pedig Bach fért fel.

 

A svédek élen járnak a kortárs zeneszerzők népszerűsítésében

 

A klasszikusok mellett ne feledkezzünk meg a kortárs zeneszerzőkről sem. A Bachtrack felmérése szerint mint 2018-ban, úgy tavaly is 

 

Svédország volt a legelkötelezettebb napjaink zeneszerzőinek bemutatásában: az összes koncert 25 százalékában hangzottak el olyan művek, amiket ma élő emberek komponáltak.

 

Mindössze egy százalékkal marad el ettől Amerika, míg a dobogó alsó fokára az angolok kerültek fel 21 százalékkal.

 

Érdemes egy pillantást vetni a lista aljára is, ahol Japán és Ausztria kullog: mindkét országban csak a koncertek kilenc százalékában szólalt meg kortárs zeneszerző műve. Ezzel szemben arányaiban itt kapott a legnagyobb teret a klasszicizmust felváltó, a 19. században hódító romantika zenei irányzata.

 

A kortárs zeneszerzők tekintetében a magyarok is büszkélkedhetnek:

 

a hatodik legtöbbet játszott kortárs a most 93 éves, kétszeres Kossuth-díjas magyar zeneszerző és zongoraművész, Kurtág György lett.

 

KURTÁG GYÖRGY MINDENEKELŐTT A KAMARAZENÉBEN ALKOTOTT NEMZETKÖZILEG IS MARADANDÓT

 

Emelkedett a női zeneszerzők és karmesterek aránya, de még így is siralmas a helyzet

 

A zeneszerzés és karmesterkedés valahogy úgy alakult a történelem során, hogy tipikusan férfi munka lett mindkettő. Ebből is adódik, hogy a Bachtrack már azt is nagy eredményként könyvelte el, hogy

 

míg 2013-ban csupán egy női karmester fért bele a legtöbb koncerten vezénylő karmesterek top százas listájába, ez idénre már nyolcra emelkedett.

 

Közülük is a legfoglalkoztatottabb a finn Susanna Mälkki volt, aki még így sem fért bele a top húszba: ő volt 2019-ben a 21. legtöbbet vezénylő karmester.

 

SUSANNA MÄLKKI JELENLEG IS A HELSINKI FILHARMONIKUSOK VEZETŐ KARMESTERE

 

A legfoglalkoztatottabb karmester a lett származású Andris Nelsons volt 2019-ben, aki összesen 132 koncerten és operaelőadáson vezényelt.  

 

Ennél már kiegyenlítettebb a nemek aránya a komponistákat illetően:

 

míg 2016-ban a top ötven kortárs zeneszerzőből csak hét volt nő, addig tavaly már tizenhárom is befért a listába, míg a top száz kortárs zeneszerzőnek majdnem negyedét adták a nők.

 

Közülük is a legsikeresebb brit Cecilia McDowall lett, akinek művei a kortárs zeneszerzők közül a 19. legnépszerűbbek voltak a tavalyi koncerteken.

 

CECILIA MCDOWALL VÉDJEGYE AZ INTENZÍV, VIRTUÓZ STÍLUS

 

A Bachtrack infografikáit itt, a felmérés eredményeit ismertető beszámolót pedig itt lehet megtekinteni.

 

NYITÓKÉP: PxHere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás