Mégsem a szerbek kezdték volna a srebrenicai mészárlást?

Szerző: Techet Péter
2020.01.08. 18:07

Srebrenicában a város teljes férfilakosságát kiirtották a szerbek. Újonnan előkerült brit külügyi dokumentumokra hivatkozva most azt mondják: a bosnyákok kezdték a környéken az öldöklést.

Mégsem a szerbek kezdték volna a srebrenicai mészárlást?

Srebrenica a boszniai háború legfontosabb városa: a mára Bosznia szerb részére került, de egykoron bosnyák (muzulmán) többségű városkában 1995-ben – a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett – a boszniai szerb haderő Ratko Mladić vezetésével több ezer férfit (a városka férfilakosságának gyakorlatilag egészét) kiirtotta, a nőket és gyerekeket pedig kitelepítette.

Csak szerbeket ítéltek el népirtásért

A hágai székhelyű (mára a munkáját befejező) Jugoszlávia-törvényszék (ICTY) több szerb katona és politikus – így Mladić mellett az egykori boszniai szerb államfő, Radovan Karadžić – vonatkozásában is megállapította: genocídium (azaz népirtás) történt Srebrenicában. Ez a nemzetközi büntetőjog által ismert legsúlyosabb háborús és emberiesség elleni bűntett. A boszniai és a délszláv háborúk kapcsán csak a srebrenicai vérengzést nyilvánította ilyennek a hágai bíróság.

A szerb nacionalista propaganda mindebben annak bizonyítékát látta, hogy az ICTY elfogult lenne a horvátok és bosnyákok javára, akik közül eleve jóval kevesebb katonát ítéltek el. Az elítéltek több, mint kétharmada szerb volt:

2015 áprilisáig 103 szerbet, 32 horvátot, 13 bosnyákot talált bűnösnek az ICTY.

Srebrenica kapcsán azonban a szerb felet az is zavarja, hogy egyedüliként itt állapított meg népirtást a bíróság. Ezt két irányból próbálták meg a különféle perekben cáfolni: egyrészről arra mutattak rá, hogy a srebreniciai öldöklés a szerbek bosszúakciója lett volna egy korábbi, súlyosabb bosnyák öldöklésre; másrészről mivel a nők és gyerekek életben maradtak, tagadták, hogy fogalmilag népirtás történt volna.

Ráadásul eleve nem az egész bosnyák népet, hanem a srebrenicai bosnyákokat – és ott is „csak” a férfiakat – ölték le Mladić csapatai. A szerb védekezés szerint fogalmilag nem lehet egy olyan esemény népirtás, ami eleve nem is egy egész nép ellen irányul.

A bíróság ezt azzal utasította vissza, hogy népirtás egy meghatározott közösséget is érinthet – azaz egy konkrét város lakossága kapcsán is megállapítható népirtás –, valamint a nők és gyerekek elszállítása nem zárja ki ezen bűncselekmény lehetőségét. Azaz egy adott város férfi lakosságának módszeres megölése – ami történt Srebrenicában a bosnyákokkal – szintén népirtásnak számít.

Ki lőtt először?

A másik szerb védekezés, miszerint Mladić bosszúból reagált, már érdekesebb. Itt nem jogi minősítésekről, hanem a tények kronológiai sorrendjéről van szó.

Leegyszerűsítve az volt a kérdés, hogy ki lőtt először.

Mladić és Karadžić azt állította: 1992-től a bosnyák haderő Srebrenicából Naser Orić vezetésével rajtaütéseket hajtott végre a többségben bosnyák lakosú város szerb többségű környékén: szerb források szerint legalább háromezer, a holland források szerint legalább ezer szerbet öltek meg Orić csapatai eközben. Mladić szerint erre volt válasz, hogy a boszniai szerb haderő végül bevette Srebrenica városát.

Orić ellen is indultak amúgy perek Hágában, de a bosnyák tábornokot végül mindig felmentették. Noha Szerbia is kérte Orić kiadatását, őt végül Boszniában is perbe fogták, de az ottani eljárás is felmentéssel végződött. Azaz a szerbek szerint miközben Srebrenicát nemcsak hogy – egyedüliként a csataterek közül – népirtásnak nyilvánította az ICTY, és több szerb katonát és politikust életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt,

a korábbi bosnyák támadásokért nem vontak senkit sem felelősségre.

NASER ORIĆ ÉLVEZI A FELMENTÉSE UTÁN AZ ÉLETET BOSZNIÁBAN. FOTÓ: INTSTAGRAM

Eddig is volt pár alternatív elmélet Srebrenicáról, most dokumentumok is előkerültek

Az ICTY narratíváját, miszerint Srebrenica teljesen kilóg a többi hadieseményből, a norvég televízió egy tíz évvel korábbi dokumentumfilmben kétségbe vonta (ez ingyen megnézhető a YouTube-on): ebben azt próbálták igazolni, hogy a Srebrenica környéki szerbek védelmére érkezett Mladić, nem a bosnyákok kiirtása lett volna a célja.

Már korábban felmerültek olyan elméletek is, miszerint Alija Izetbegović, akkori bosnyák államfő kifejezetten magukra hagyta a srebrenicai bosnyákokat, mert abban bízott, hogy ha tényleg megtörténik a mészárlás, akkor Washington beavatkozik a szerbek ellenében. A norvég dokumentumfilm szerint erre ígéretet is kapott Bill Clintontól. Azaz Izetbegović – eszerint – tudatosan nem tett semmi a srebrenicia bosnyákok kimentéséért, mert a várt szerb mészárlás jó casus bellinek tűnt.

Ibran Mustafić srebrenciai bosnyák politikus Planirani haos (Tervezett káosz) című könyvében azt állítja:

Clinton és Izetbegović megállapodtak volna abban, hogy csapdába csalják a szerbeket, felkínálva nekik prédaként a srebrenicai bosnyákokat

– hogy aztán erre hivatkozva tudjon a NATO a konfliktusba beavatkozni.

Most újabb brit dokumentumok kerültek elő, amelyek ezt az értelmezést erősítik: a brit külügy akkori levelezéseiből az derül ki, hogy Srebrenicát körbefogta a bosnyák haderő, a környező szerb falvakban embert és állatot egyaránt irtanak – és

a brit külügy azt írja, hogy a szerb lakosság védelmét biztosítandó készül Mladić elfoglalni Srebrenicát.

A brit külügy arról tájékoztat az iratokban, hogy Jacques Chirac akkori francia elnök háttérmegállapodásra készült volna a boszniai szerbekkel – és a holland békefenntartók tétlensége mellett ez is megerősíthette Mladićot abban, hogy szabad kezet kapott a nyugati hatalmaktól Srebrencia ügyében.

Szerbia és a Bosznián belüli Republika Srpska ezért most azt követeli: álljon fel nemzetközi bizottság, és vizsgálják felül a felmerült új bizonyítékok tükrében a srebrenicai eseményeket, amelyekért ma is több szerb politikus és katona tölti életfogytiglani börtönbüntetését.

NYITÓKÉP: Muzulmán tömegsírok Srebrenicában / Wikipédia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek