+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 7. kedd, 20:54
Jonathan Coe könyve, a brexitet feldolgozó Middle England vitte el idén a legjobb regényért járó Costa-díjat.

A következő években valószínűleg sok olyan mű kerül a könyvesboltokba az Egyesült Királyságban, ami a brexit témakörét dolgozza fel, hiszen ha sikerül is végül a kilépés, az évekig húzódó viták elég mély nyomot hagytak a brit társadalomban.

 

Ezeket a brexit okozta sebeket dolgozza fel tavalyi könyvében Jonathan Coe, amivel most elnyerte a Costa-díjat.

 

 

Az ismert kávézólánc által szponzorált Costát öt kategóriában osztják, Coe könyve, a Middle England a legjobb regényért járó díjat kapta meg. A könyv története 2008 és 2018 között játszódik, és több karakter, így például egy házaspár életén keresztül mutatja be a brexit problémáját – a házaspár egyik tagja maradás, a másik tagja viszont kilépéspárti. A díjat odaítélő zsűri egyik tagja szerint a könyv olyan érzékenyen mutatja be mindkét oldal álláspontját, hogy konkrétan hasznos lehet abban, hogy az évek óta vitázó felek elkezdjék betemetni az árkokat.

 

A kötet egyébként egy trilógia harmadik darabja, amelynek első, hetvenes években játszódó kötete Trógerek klubja címmel magyarul is megjelent 2001-ben az Ulpius gondozásában, a szerző tehát nem ismeretlen a hazai közönség számára sem.

 

A Costa legjobb első regényért járó díját Sara Collins, a legjobb életrajzért járó díját Jack Fairweather, a legjobb verseskötetért járó elismerését Mary Jean Chan, míg a legjobb gyerekkönyvnek járó díját pedig Jasbinder Bilan kapta. Az öt nyertes közül a zsűri ki fogja választani majd az év könyvét is, amely kötet szerzője tovább pénzdíjban részesül.

 

NYITÓKÉP: Amazon

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem tudja felvállalni az immáron Jakab Péter vezette Jobbik új irányvonalát.

Az akciói elnagyoltak, a befejezése bátortalan, így a saját gyártású német Netflix-sorozat, a Wir sind die Welle (A hullám mi vagyunk) újbalos netflixes kultsorozat helyett kihagyott ziccer marad. Spoileres kritika.

Ilija Ivić az első koszovói szerb, aki Koszovó nemzeti mezét húzza fel Szerbia helyett, édesanyját ezért rúghatták ki pristinai munkahelyéről.

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás