+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 6. hétfő, 10:18
A baloldali fiatalokat akarja megszólítani az MSZP-ből kilépő tapasztalt politikus. De miért hiszi azt, hogy hinnének neki?

Twitteren jelenetette be Szanyi Tibor, az MSZP korábbi EP-képviselője, elnökségi tagja és alelnöke, hogy kilép a pártból. Pár ponton meglehetősen titokzatos üzenetében még arról írt: „A magyar baloldalon szervezeti űr van, s ennek belakásával kívánok foglalkozni. Aki ott van ott van, aki nincs nincs. A barátság örök.”

 

Később az Indexnek nyilatkozva fejtette ki bővebben terveit. Elmondta:

 

szerinte „őrületes baloldali vákuum keletkezett Magyarországon, jelenleg nincs egyetlen valódi baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek,

 

holott ebben a társadalomban ma is sokan, sok fiatal is kifejezetten baloldali érzelmekkel és meggyőződéssel bír, így joggal igényli ezek hiteles politikai képviseletét.” Ennél is részletesebben kifejtette aztán álláspontját Facebookon.

 

Telefonon értük el Szanyi Tibort, akit arról kérdeztük, hogy sok évtized után miért éppen most vette észre, hogy az MSZP valójában neoliberális. Szanyi szerint ő azért elég láthatóan kritizálta pártja irányvonalát jó ideje, és igyekezett az MSZP-t balra fordítani, mostanra azonban be kellett látnia, hogy ez nem sikerült. Az utolsó csepp az egyébként is teli pohárban az volt számára, hogy a párt láthatóan nem akar tanulságokat levonni abból, hogy 2006 óta bukdácsol.

 

Rákérdeztünk arra is, hogy szerinte miért lenne éppen ő hiteles politikus a baloldali fiataloknak. Kérdésünkre Szanyi elmondta: évek óta különféle írásaiban, megnyilatkozásaiban következetesen baloldali, rendszerkritikus álláspontot képvisel, egy olyan álláspontot, ami egyébként hiányzik a magyar pártokból, miközben ha más nem, a klímaválság jelzi, hogy a a kapitalista rendszer kritikája manapság a legsürgetőbb dolog.

 

Rákérdeztünk arra is, hogy ő szeretne-e lenni a magyar Bernie Sanders vagy Jeremy Corbyn,

 

hiszen mind az amerikai, mind a brit politikus hosszú évtizedekig politizált, mielőtt éppen a fiatal baloldaliak emelték pajzsukra őket mindkét országban. Szanyi elmondta: látja a párhuzamot és el is fogadja azt, de nem szeretne egyébként a generációk között konfliktusokat generálni.

 

Pártot egyelőre nem alapít, Igen nevű ökoszocialista mozgalma sem válik párttá, hiszen ott elmondása szerint főleg tehetséges harmincasok vannak ugyan, de nem mind akarnának pártként működni. Van, aki igen, emellett

 

egy sor baloldali szellemi műhely és kisebb párt van Szanyi szerint, amelyeket jó lenne egybefogni, ehhez tenné hozzá ő a tapasztalatát,

 

de azt egyelőre nem akarta részletezni, hogy melyik pártokra, szellemi műhelyekre gondol.

 

FOTÓ: Szanyi Tibor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás