Szanyi Tibor akar lenni a magyar Bernie Sanders? Megkérdeztük!

Szerző: Pintér Bence
2020.01.06. 10:18

A baloldali fiatalokat akarja megszólítani az MSZP-ből kilépő tapasztalt politikus. De miért hiszi azt, hogy hinnének neki?

Szanyi Tibor akar lenni a magyar Bernie Sanders? Megkérdeztük!

Twitteren jelenetette be Szanyi Tibor, az MSZP korábbi EP-képviselője, elnökségi tagja és alelnöke, hogy kilép a pártból. Pár ponton meglehetősen titokzatos üzenetében még arról írt: „A magyar baloldalon szervezeti űr van, s ennek belakásával kívánok foglalkozni. Aki ott van ott van, aki nincs nincs. A barátság örök.”

Később az Indexnek nyilatkozva fejtette ki bővebben terveit. Elmondta:

szerinte „őrületes baloldali vákuum keletkezett Magyarországon, jelenleg nincs egyetlen valódi baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek,

holott ebben a társadalomban ma is sokan, sok fiatal is kifejezetten baloldali érzelmekkel és meggyőződéssel bír, így joggal igényli ezek hiteles politikai képviseletét.” Ennél is részletesebben kifejtette aztán álláspontját Facebookon.

Telefonon értük el Szanyi Tibort, akit arról kérdeztük, hogy sok évtized után miért éppen most vette észre, hogy az MSZP valójában neoliberális. Szanyi szerint ő azért elég láthatóan kritizálta pártja irányvonalát jó ideje, és igyekezett az MSZP-t balra fordítani, mostanra azonban be kellett látnia, hogy ez nem sikerült. Az utolsó csepp az egyébként is teli pohárban az volt számára, hogy a párt láthatóan nem akar tanulságokat levonni abból, hogy 2006 óta bukdácsol.

Rákérdeztünk arra is, hogy szerinte miért lenne éppen ő hiteles politikus a baloldali fiataloknak. Kérdésünkre Szanyi elmondta: évek óta különféle írásaiban, megnyilatkozásaiban következetesen baloldali, rendszerkritikus álláspontot képvisel, egy olyan álláspontot, ami egyébként hiányzik a magyar pártokból, miközben ha más nem, a klímaválság jelzi, hogy a a kapitalista rendszer kritikája manapság a legsürgetőbb dolog.

Rákérdeztünk arra is, hogy ő szeretne-e lenni a magyar Bernie Sanders vagy Jeremy Corbyn,

hiszen mind az amerikai, mind a brit politikus hosszú évtizedekig politizált, mielőtt éppen a fiatal baloldaliak emelték pajzsukra őket mindkét országban. Szanyi elmondta: látja a párhuzamot és el is fogadja azt, de nem szeretne egyébként a generációk között konfliktusokat generálni.

Pártot egyelőre nem alapít, Igen nevű ökoszocialista mozgalma sem válik párttá, hiszen ott elmondása szerint főleg tehetséges harmincasok vannak ugyan, de nem mind akarnának pártként működni. Van, aki igen, emellett

egy sor baloldali szellemi műhely és kisebb párt van Szanyi szerint, amelyeket jó lenne egybefogni, ehhez tenné hozzá ő a tapasztalatát,

de azt egyelőre nem akarta részletezni, hogy melyik pártokra, szellemi műhelyekre gondol.

FOTÓ: Szanyi Tibor / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek