+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A román rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt a férfit, aki a gyanú szerint felelős a magyar nyelvű településtáblák hétvégi megrongálásáért. A harmincéves gyanúsított Bákó megyei illetékességű, ami autóval nagyjából két és fél órányi távolságra és rengeteg hegycsúcsra helyezkedik el azoktól a romániai, magyar településektől, ahol a vandalizmus történt.

 

 

Mint ismeretes, tegnap ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, miután az vasárnapra virradóan több Hargita megyei (Máréfalva, Székelyszentlélek, Csíkszereda, Székelyudvarhely), és a Maros megyei Hármasfalu település kétnyelvű helységnévtábláit mázolta össze fekete festékkel. Az eset magyarellenes mivoltát az adta, hogy

 

az elkövető a kétnyelvű településtábláknak csak magyar nyelvű részét fújta le, a románt érintetlenül hagyta.

 

A kétnyelvű táblák használata egyébként mindegyik érintett településen kötelező, hiszen mindenhol magyarok adják a lakosság döntő többségét: a 2011-es népszámlálási adatok alapján még arányaiban a legkevesebb magyarral rendelkező Csíkszeredán is 78 százalékban magyarok élnek. A román jogszabályok értelmében pedig ha egy településen egy nemzeti kisebbség aránya eléri a húsz százalékot, ki kell rakni a kétnyelvű helységnévtáblákat.

 

Az RMDSZ feljelentést tett az ügyben. Mint Hegedüs Csilla, a párt szóvivője elmondta, a magyar közösség elleni provokációnak tartják az ilyen eseteket, míg Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora úgy kommentálta azt: „Úgy néz ki, hogy a térségünkbe látogató »jóhiszemű« turisták közül nem mindenkinek tetszik, hogy mi Udvarhelyszéken, Székelyföldön anyanyelvünket használni kívánjuk! Szégyenletes, hogy így indítjuk a 2020-as évet!”

 

A nyomozást – aminek gyorsaságát egyébként Antal Lóránt is dicsérte – nagyban megkönnyítette, hogy a rongáló autóját a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította a székelyudvarhelyi rendőrség, így hétfőre meg is találták a gépjárművet, benne az elkövetés során használt festékszóróval. Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő a Maszol.ro portál kérdésére elmondta:

 

a férfi a kihallgatáson beismerte, hogy mindegyik táblát ő fújta le, elmondása szerint azért, mert „nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett”.

 

Az ügyről további részleteket nem osztott meg a rendőrségi szóvivő. Az elkövető ellen most rongálás gyanújával indul eljárás. Ha bűnösnek találják, pénzbírságot, de akár három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

 

NYITÓKÉP: RMDSZ / Facebook. Nem Szatmárnémeti, Máréfalva.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás