+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A román rendőrség hétfőn őrizetbe vette azt a férfit, aki a gyanú szerint felelős a magyar nyelvű településtáblák hétvégi megrongálásáért. A harmincéves gyanúsított Bákó megyei illetékességű, ami autóval nagyjából két és fél órányi távolságra és rengeteg hegycsúcsra helyezkedik el azoktól a romániai, magyar településektől, ahol a vandalizmus történt.

 

 

Mint ismeretes, tegnap ismeretlen tettes ellen indult nyomozás, miután az vasárnapra virradóan több Hargita megyei (Máréfalva, Székelyszentlélek, Csíkszereda, Székelyudvarhely), és a Maros megyei Hármasfalu település kétnyelvű helységnévtábláit mázolta össze fekete festékkel. Az eset magyarellenes mivoltát az adta, hogy

 

az elkövető a kétnyelvű településtábláknak csak magyar nyelvű részét fújta le, a románt érintetlenül hagyta.

 

A kétnyelvű táblák használata egyébként mindegyik érintett településen kötelező, hiszen mindenhol magyarok adják a lakosság döntő többségét: a 2011-es népszámlálási adatok alapján még arányaiban a legkevesebb magyarral rendelkező Csíkszeredán is 78 százalékban magyarok élnek. A román jogszabályok értelmében pedig ha egy településen egy nemzeti kisebbség aránya eléri a húsz százalékot, ki kell rakni a kétnyelvű helységnévtáblákat.

 

Az RMDSZ feljelentést tett az ügyben. Mint Hegedüs Csilla, a párt szóvivője elmondta, a magyar közösség elleni provokációnak tartják az ilyen eseteket, míg Antal Lóránt, az RMDSZ Hargita megyei szenátora úgy kommentálta azt: „Úgy néz ki, hogy a térségünkbe látogató »jóhiszemű« turisták közül nem mindenkinek tetszik, hogy mi Udvarhelyszéken, Székelyföldön anyanyelvünket használni kívánjuk! Szégyenletes, hogy így indítjuk a 2020-as évet!”

 

A nyomozást – aminek gyorsaságát egyébként Antal Lóránt is dicsérte – nagyban megkönnyítette, hogy a rongáló autóját a térfigyelő kamerák felvételei alapján azonosította a székelyudvarhelyi rendőrség, így hétfőre meg is találták a gépjárművet, benne az elkövetés során használt festékszóróval. Gheorghe Filip rendőrségi szóvivő a Maszol.ro portál kérdésére elmondta:

 

a férfi a kihallgatáson beismerte, hogy mindegyik táblát ő fújta le, elmondása szerint azért, mert „nézeteltérései támadtak valakikkel, és frusztrációból, hirtelen haragból cselekedett”.

 

Az ügyről további részleteket nem osztott meg a rendőrségi szóvivő. Az elkövető ellen most rongálás gyanújával indul eljárás. Ha bűnösnek találják, pénzbírságot, de akár három hónaptól két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat.

 

NYITÓKÉP: RMDSZ / Facebook. Nem Szatmárnémeti, Máréfalva.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A nagyszabású tervvel az EP-s mainstreamet sikerült lecsitítani, de a legfőbb kérdés továbbra is az: mit szólnak ehhez az általában szűkmarkú nettó befizetők? Mutatjuk az erőviszonyokat!

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás