Az űrből látszik a legjobban, mekkora területen ég Ausztrália

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.04. 09:37

A NASA felvételén nem csak a tűz, de a több várost konkrétan élhetetlenné tevő füst is jól kivehetően látszik.

Az űrből látszik a legjobban, mekkora területen ég Ausztrália

A NASA Worldview nevű földmegfigyelő rendszerén most bárki egészen megdöbbentő képet kaphat róla, mennyire súlyos is a továbbra is iszonyatos károkat okozó ausztrál erdőtűz: a képen nem csak  vörös tüzeket látni, hanem azt is, ahogy óriási füstté alakul az óceán partjánál. A november óta tartó erdőtűz december közepe óta akkora, hogy azt már űrfelvételről is látni.

A fenti képek azt is mutatják, nem csak a tengerről van szó: Sidney levegője decemberben a veszélyesnek számító mérték tizenegyszeresével lett szennyezett, de Melbourne is füstbe borult.

Már többezer ausztrál kényszerült elhagyni otthonát, és még valószínűleg ezzel nincs vége: az esőerdő-rezervátumok már egyre komolyabb veszélyben vannak, a korallzátonyok pedig nagy ütemben pusztulnak. Az ország eddigi hat államában 5,9 millió hektárnyi terület égett le, ez nagyjából a hatszorosa a tavalyi Amazonas-erdőtűznek.

Ráadásul az időjárás sem a tűzoltóknak kedvez: Ausztráliában épp minden melegrekord is megdől, a Sidney-től nyugatra fekvő Penrith-ben 48,9 celsiust mértek pénteken.

FOTÓ: NASA

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek