+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 3. péntek, 14:49
A prágai Állami Opera ünnepélyes újranyitásra a németek csak a kulturális miniszterüket küldik.

Orbán Viktor ott lesz a prágai Állami Opera megnyitó ünnepségén, de a visegrádi országokból más, magasabb rangú politikusok nem képviseltetik magukat a vasárnapra tervezett eseményen – adja hírül a Lidovky cseh napilap.

 

A prágai Állami Opera felújítását még 2017 tavaszán kezdték el: a felújítás bár eredetileg 900 millió korona (11,34 milliárd forint lett volna), a végső összeg 1,35 milliárd koronára (jó 17 milliárd forintra) rúgott. A cseh főváros operaházát csupán négy évvel a budapesti Magyar Állami Operaház után, 1888. január 5-én nyitották meg, vagyis

 

az épület vasárnapra tervezett újranyitása pont az eredeti megnyitó 132. évfordulóján lesz majd.

 

A Nemzeti Színház részeként működő opera épülete – bár a cseh főváros meghatározó részét képezi – legutóbb már jó ötven éve, a múlt század hatvanas és hetvenes éveinek fordulóján újították fel legutóbb.

 

A megnyitón tartott gálakoncerten, melyen az Állami Opera történetét és átalakulását mutatják be, ennek megfelelően több vezetőt is meghívtak a közép-európai régióból. A meghívottak listáján

 

Orbán Viktoron kívül szerepelt Angela Merkel német kancellár, Peter Pellegrini szlovák, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

 

És míg Orbán a cseh kormányiroda szerint jelezte, hogy ott lesz a megnyitón, a többi vezető visszautasította a meghívást. Michaela Lagronová, a cseh kultúrminisztérium szóvivője elmondta, például a németek Merkel helyett Monika Gütterst, a kereszténydemokrata német kulturális minisztert küldik.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás