+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 3. péntek, 14:49
A prágai Állami Opera ünnepélyes újranyitásra a németek csak a kulturális miniszterüket küldik.

Orbán Viktor ott lesz a prágai Állami Opera megnyitó ünnepségén, de a visegrádi országokból más, magasabb rangú politikusok nem képviseltetik magukat a vasárnapra tervezett eseményen – adja hírül a Lidovky cseh napilap.

 

A prágai Állami Opera felújítását még 2017 tavaszán kezdték el: a felújítás bár eredetileg 900 millió korona (11,34 milliárd forint lett volna), a végső összeg 1,35 milliárd koronára (jó 17 milliárd forintra) rúgott. A cseh főváros operaházát csupán négy évvel a budapesti Magyar Állami Operaház után, 1888. január 5-én nyitották meg, vagyis

 

az épület vasárnapra tervezett újranyitása pont az eredeti megnyitó 132. évfordulóján lesz majd.

 

A Nemzeti Színház részeként működő opera épülete – bár a cseh főváros meghatározó részét képezi – legutóbb már jó ötven éve, a múlt század hatvanas és hetvenes éveinek fordulóján újították fel legutóbb.

 

A megnyitón tartott gálakoncerten, melyen az Állami Opera történetét és átalakulását mutatják be, ennek megfelelően több vezetőt is meghívtak a közép-európai régióból. A meghívottak listáján

 

Orbán Viktoron kívül szerepelt Angela Merkel német kancellár, Peter Pellegrini szlovák, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

 

És míg Orbán a cseh kormányiroda szerint jelezte, hogy ott lesz a megnyitón, a többi vezető visszautasította a meghívást. Michaela Lagronová, a cseh kultúrminisztérium szóvivője elmondta, például a németek Merkel helyett Monika Gütterst, a kereszténydemokrata német kulturális minisztert küldik.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

Egyszerűsített logót kap Budapest, a fővárosi fenntartású cégek esetében pedig egységes ernyőarculattal cserélnék le a jelenlegi összevisszaságot.

Egy állatvédelmi törvény miatti vita odáig fajult a varsói jobboldali kormányban, hogy a PiS frakcióvezetője szerint is vége az eddigi koalíciónak – de ezzel a kormánytöbbségnek is.

Toszkána az olasz baloldal fellegvára, 1921-ben a tengerparti Livornóban alapították meg az olasz kommunista pártot. Salvini és a jobbközép most egy keményvonalas EP-képviselővel hódítaná meg a vörös tartományt. Körbefotóztuk!

A rendszerváltás utáni legnagyobb haditechnológiai beruházását valósította meg keleti szomszédunk, Patriot légvédelmi rakétákat vásárolt. De pontosan mit akarnak ezzel?

Továbbra sem enyhül a járvány: pénteken 941 újabb esetet találtak meg, amivel már 11 202 főre nőtt az aktív esetek száma. Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

A budapesti a járvány miatt elmaradt, ám a pécsi tartja magát. Szeptember 17-20.

A nemrég alakult modern metálzenekar először mutatja be a karantén alatt írt debütáló lemezét. A szeptember 18-i bulin fellépnek még: Heedless Elegance, As Karma Brings.

Schiffer András ökopolitikai vitaköre ezúttal házhoz megy az Öreg-tóhoz. Szeptember 19.

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás