Merkel, a lengyel és a szlovák kormányfő nem, de Orbán ott lesz a prágai operaház megnyitóján

Szerző: Illés Gergő
2020.01.03. 14:49

A prágai Állami Opera ünnepélyes újranyitásra a németek csak a kulturális miniszterüket küldik.

Merkel, a lengyel és a szlovák kormányfő nem, de Orbán ott lesz a prágai operaház megnyitóján

Orbán Viktor ott lesz a prágai Állami Opera megnyitó ünnepségén, de a visegrádi országokból más, magasabb rangú politikusok nem képviseltetik magukat a vasárnapra tervezett eseményen – adja hírül a Lidovky cseh napilap.

A prágai Állami Opera felújítását még 2017 tavaszán kezdték el: a felújítás bár eredetileg 900 millió korona (11,34 milliárd forint lett volna), a végső összeg 1,35 milliárd koronára (jó 17 milliárd forintra) rúgott. A cseh főváros operaházát csupán négy évvel a budapesti Magyar Állami Operaház után, 1888. január 5-én nyitották meg, vagyis

az épület vasárnapra tervezett újranyitása pont az eredeti megnyitó 132. évfordulóján lesz majd.

A Nemzeti Színház részeként működő opera épülete – bár a cseh főváros meghatározó részét képezi – legutóbb már jó ötven éve, a múlt század hatvanas és hetvenes éveinek fordulóján újították fel legutóbb.

A megnyitón tartott gálakoncerten, melyen az Állami Opera történetét és átalakulását mutatják be, ennek megfelelően több vezetőt is meghívtak a közép-európai régióból. A meghívottak listáján

Orbán Viktoron kívül szerepelt Angela Merkel német kancellár, Peter Pellegrini szlovák, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

És míg Orbán a cseh kormányiroda szerint jelezte, hogy ott lesz a megnyitón, a többi vezető visszautasította a meghívást. Michaela Lagronová, a cseh kultúrminisztérium szóvivője elmondta, például a németek Merkel helyett Monika Gütterst, a kereszténydemokrata német kulturális minisztert küldik.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek