+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 3. péntek, 14:49
A prágai Állami Opera ünnepélyes újranyitásra a németek csak a kulturális miniszterüket küldik.

Orbán Viktor ott lesz a prágai Állami Opera megnyitó ünnepségén, de a visegrádi országokból más, magasabb rangú politikusok nem képviseltetik magukat a vasárnapra tervezett eseményen – adja hírül a Lidovky cseh napilap.

 

A prágai Állami Opera felújítását még 2017 tavaszán kezdték el: a felújítás bár eredetileg 900 millió korona (11,34 milliárd forint lett volna), a végső összeg 1,35 milliárd koronára (jó 17 milliárd forintra) rúgott. A cseh főváros operaházát csupán négy évvel a budapesti Magyar Állami Operaház után, 1888. január 5-én nyitották meg, vagyis

 

az épület vasárnapra tervezett újranyitása pont az eredeti megnyitó 132. évfordulóján lesz majd.

 

A Nemzeti Színház részeként működő opera épülete – bár a cseh főváros meghatározó részét képezi – legutóbb már jó ötven éve, a múlt század hatvanas és hetvenes éveinek fordulóján újították fel legutóbb.

 

A megnyitón tartott gálakoncerten, melyen az Állami Opera történetét és átalakulását mutatják be, ennek megfelelően több vezetőt is meghívtak a közép-európai régióból. A meghívottak listáján

 

Orbán Viktoron kívül szerepelt Angela Merkel német kancellár, Peter Pellegrini szlovák, valamint Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is.

 

És míg Orbán a cseh kormányiroda szerint jelezte, hogy ott lesz a megnyitón, a többi vezető visszautasította a meghívást. Michaela Lagronová, a cseh kultúrminisztérium szóvivője elmondta, például a németek Merkel helyett Monika Gütterst, a kereszténydemokrata német kulturális minisztert küldik.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás