Mérföldkövet értek el 2019-ben az energiafelhasználásban a britek és dánok is

Szerző: Petróczi Rafael
2020.01.03. 09:29

Tavaly Nagy-Britanniának az elektromos, Dániának a teljes energiafelhasználásának fele származott karbonsemleges forrásokból.

Mérföldkövet értek el 2019-ben az energiafelhasználásban a britek és dánok is

A britek és a dánok igencsak impozáns évet tudhatnak a hátuk mögött: 2019-ben rekordot döntött mindkét ország a környezettudatosság terén.

Nagy-Britannia történetében úgymond a „legtisztább év” volt 2019: az ottani nemzeti áramszolgáltató, a National Grid adatai szerint

a brit háztartások és vállalatok elektromos energiafogyasztásának majdnem fele, 48,5 százaléka származott karbonsemleges forrásokból,

mint a szél-, víz- és naperőművekből, nukleáris reaktorokból, illetve karbonsemleges energiaimportból. Az áramfelhasználás 8,5 százaléka származott továbbá biomassza, és a maradék 43 százalék fosszilis anyagok elégetéséből.

Összehasonlítva, 1990-ben még az éves elektromos energiafelhasználás 75,5 százaléka jött a fosszilis égéstermékekből, és csupán 2,3 százalék az olyan megújuló energiaforrásokból, mint a szél-, a víz- vagy a naperőművek. 2019-re így a britek már fél úton tartanak, hogy a károsanyag-kibocsátásukat száz százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest. Ez utóbbit legkésőbb 2050-re szeretnék elérni, és ennek érdekében például a National Grid egy milliárd fontot, átszámolva közel 372 milliárd forintot különített el a 2025-ig tartó, ötéves költségvetésében karbonsemleges technológiák telepítésére és alkalmazására.

Hasonlóan büszke lehet magára Dánia is:

a skandináv ország 2019-ben a teljes energiaszükségletének kereken a felét állította elő szél- és napenergiából, az utóbbi a teljes felhasználás 47 százalékát biztosította.

Ezzel a dánok is megtették a fele utat, csak ők éppen afelé, hogy teljesen karbonsemlegesek legyenek.

Ezt az impozáns eredményt Dánia elég rapid módon hozta össze: 2017-ben még csak 35,7 százalék volt a megújuló energiaforrások aránya, ezt tornázták fel két év alatt 50 százalékra. Jelenleg az EU28-ak közül csak Svédország teljesít még ennél is jobban: az ő energiamixüknek 54,4 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrások.

NYITÓKÉP: London fényárban úszik via Needpix.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek