Több mint ezer banderista vonult fel Kijev központjában

Szerző: Illés Gergő
2020.01.02. 10:31

Náci kollaboráns vagy nemzeti hős? Ukrajnában továbbra is eldöntetlen Sztyepan Bandera szerepe, akire most 111. születésnapján emlékeztek.

Több mint ezer banderista vonult fel Kijev központjában

Több mint ezren vonultak fel szerdán Kijev belvárosában, hogy Sztyepan Bandera, a nácikkal is kollaboráló ukrán nacionalista vezetőre emlékezzenek – tudósít a Radio Free Europe.

Minden évben emlékeznek

Bandera megítélése rendkívül kétes Ukrajnán belül, ugyanis bár az ukrán nacionalizmus egyik meghatározó alakja volt a II. világháború idején, a Szovjetunióval szembeni ellenállása és a náci hatalommal való együttműködése miatt főként az ország keleti részén náci kollaboránsként tekintenek rá.

A nyugati, főként ukránajkú területeken viszont Banderát sokan tartják nemzeti hősnek,

miután az 1941. júniusában kikiáltotta az ukrán függetlenséget Lvivben (Lembergben). Ennek megfelelően születésnapján, január 1-jén évről évre sokan vonulnak utcára megemlékezni Banderáról, most, Bandera 111. születésnapján valamivel több, mint ezer ember vonult fel Kijevben a kétes megítélésű vezető tiszteletére.

„Minden évben kijövök, mert Sztyepan Bandera az ukránok vezetője. Felemelte Ukrajnát, ezért pedig az ukránok tisztelik is” – nyilatkozta az egyik résztevő, míg egy másik azt mondta, hogy Bandera egyáltalán nem osztja meg az ukránokat, ezt csupán a moszkvai propaganda akarja így láttatni.

„Az ötödik hadoszlop azt akarja, hogy veszekedjünk a másikkal, de mi ukránok vagyunk, és ellenállunk. A célunk, hogy egységesek legyünk”

– mondta egy másik tüntető.

Sokan ukrán zászlókkal vonultak fel, de feltűntek a kozákok és az ukrán nacionalisták szimbólumának számító vörös-fekete lobogók is, valamint a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt zászlói is.

Kollaboráns vagy az ukrán függetlenség hőse?

Bandera már rendkívül fiatalon beállt az Ukrán Nacionalisták Szervezetébe (OUN), majd a lengyel hatóságok halálra ítélték, mivel a vádak szerint részt vett a Bronisław Pieracki belügyminiszter elleni merénylet megszervezésében - ezt később életfogytiglanra módosították. Később az OUN két szárnyra szakadt, a mérsékelteket Andrej Melnyik vezette, a radikálisabb szárny, az OUN-B pedig Bandera irányítása alá került – Banderát és Melnyiket

a náci katonai hírszerzés, az Abwehr már a világháború előtt beszervezte annak érdekében, hogy azok bomlasztó tevékenységet fejtsenek ki, ezzel könnyítsék a nácik dolgát a fronton.

Mikor azonban a náci csapatok bevonultak a Szovjetunió ukrán területeire, a németek Banderát nem tudták irányítani, ugyanis az kikiáltotta az ukrán állam függetlenségét. Ezt sok helyen pogromok követték. A deklarációban szerepelt az is, hogy az új, független Ukrajna szorosan együttműködik majd az Adolf Hitler-vezette Németországgal. Bandera abban bízott, hogy a függetlenséget a nácik post factum majd elismerik, de ez nem történt meg.

A nácik és az OUN-B közötti viszony elmérgesedett, a mozgalom több tagját, köztük Banderát is letartóztatták. A vezetőt Berlinbe vitték, innen a sachsenhauseni koncentrációs táborba került, a nácik pedig csak 1944-ben környékezték meg újra, mikor a keleti fronton már látható volt a szovjetek komoly előrenyomulása. Ekkor a nacionalista vezetőt szabadon engedték annak érdekében, hogy az OUN segítsen be a náciknak az ukrán fronton.

BANDERA EMLÉKMŰVE LEMBERGBEN

Bandera a nyugatnémet hírszerzéssel való együttműködésért cserébe Bajorországban, Münchenben kapott menedéket,

itt is élt 1959-ig, mikor egy KGB-ügynök meggyilkolta.

A Bandera-kérdés a Szovjetunió felbomlása után jött elő újból, 2007-ben Lembergben szobrot kapott, 2009-ben Bandera-emlékbélyeget is kiadtak, 2010-ben pedig Viktor Juscsenko ukrán elnök az Ukrajna hőse címet adományozta Banderának – ez nagy port kavart, ugyanis különböző zsidó szervezetek, valamint az Európai Parlament is kritizálta, hogy ilyen magas rangú díjat kapott a nácikkal is kollaboráló ukrán nacionalista. Később Viktor Janukovics visszavonta Bandera díját, arra hivatkozva, hogy az sem Ukrajna, sem a Szovjetunió ukrán tagköztársaságának polgára nem volt, márpedig ez kell az Ukrajna hőse címhez.

BORÍTÓKÉP: Lenta.ru / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek