+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 2. csütörtök, 10:31
Náci kollaboráns vagy nemzeti hős? Ukrajnában továbbra is eldöntetlen Sztyepan Bandera szerepe, akire most 111. születésnapján emlékeztek.

Több mint ezren vonultak fel szerdán Kijev belvárosában, hogy Sztyepan Bandera, a nácikkal is kollaboráló ukrán nacionalista vezetőre emlékezzenek – tudósít a Radio Free Europe.

 

Minden évben emlékeznek

 

Bandera megítélése rendkívül kétes Ukrajnán belül, ugyanis bár az ukrán nacionalizmus egyik meghatározó alakja volt a II. világháború idején, a Szovjetunióval szembeni ellenállása és a náci hatalommal való együttműködése miatt főként az ország keleti részén náci kollaboránsként tekintenek rá.

 

A nyugati, főként ukránajkú területeken viszont Banderát sokan tartják nemzeti hősnek,

 

miután az 1941. júniusában kikiáltotta az ukrán függetlenséget Lvivben (Lembergben). Ennek megfelelően születésnapján, január 1-jén évről évre sokan vonulnak utcára megemlékezni Banderáról, most, Bandera 111. születésnapján valamivel több, mint ezer ember vonult fel Kijevben a kétes megítélésű vezető tiszteletére.

 

„Minden évben kijövök, mert Sztyepan Bandera az ukránok vezetője. Felemelte Ukrajnát, ezért pedig az ukránok tisztelik is” – nyilatkozta az egyik résztevő, míg egy másik azt mondta, hogy Bandera egyáltalán nem osztja meg az ukránokat, ezt csupán a moszkvai propaganda akarja így láttatni.

 

„Az ötödik hadoszlop azt akarja, hogy veszekedjünk a másikkal, de mi ukránok vagyunk, és ellenállunk. A célunk, hogy egységesek legyünk”

 

– mondta egy másik tüntető.

 

Sokan ukrán zászlókkal vonultak fel, de feltűntek a kozákok és az ukrán nacionalisták szimbólumának számító vörös-fekete lobogók is, valamint a nacionalista Szvoboda (Szabadság) párt zászlói is.

 

 

Kollaboráns vagy az ukrán függetlenség hőse?

 

Bandera már rendkívül fiatalon beállt az Ukrán Nacionalisták Szervezetébe (OUN), majd a lengyel hatóságok halálra ítélték, mivel a vádak szerint részt vett a Bronisław Pieracki belügyminiszter elleni merénylet megszervezésében - ezt később életfogytiglanra módosították. Később az OUN két szárnyra szakadt, a mérsékelteket Andrej Melnyik vezette, a radikálisabb szárny, az OUN-B pedig Bandera irányítása alá került – Banderát és Melnyiket

 

a náci katonai hírszerzés, az Abwehr már a világháború előtt beszervezte annak érdekében, hogy azok bomlasztó tevékenységet fejtsenek ki, ezzel könnyítsék a nácik dolgát a fronton.

 

Mikor azonban a náci csapatok bevonultak a Szovjetunió ukrán területeire, a németek Banderát nem tudták irányítani, ugyanis az kikiáltotta az ukrán állam függetlenségét. Ezt sok helyen pogromok követték. A deklarációban szerepelt az is, hogy az új, független Ukrajna szorosan együttműködik majd az Adolf Hitler-vezette Németországgal. Bandera abban bízott, hogy a függetlenséget a nácik post factum majd elismerik, de ez nem történt meg.

 

A nácik és az OUN-B közötti viszony elmérgesedett, a mozgalom több tagját, köztük Banderát is letartóztatták. A vezetőt Berlinbe vitték, innen a sachsenhauseni koncentrációs táborba került, a nácik pedig csak 1944-ben környékezték meg újra, mikor a keleti fronton már látható volt a szovjetek komoly előrenyomulása. Ekkor a nacionalista vezetőt szabadon engedték annak érdekében, hogy az OUN segítsen be a náciknak az ukrán fronton.

 

BANDERA EMLÉKMŰVE LEMBERGBEN

 

Bandera a nyugatnémet hírszerzéssel való együttműködésért cserébe Bajorországban, Münchenben kapott menedéket,

 

itt is élt 1959-ig, mikor egy KGB-ügynök meggyilkolta.

 

A Bandera-kérdés a Szovjetunió felbomlása után jött elő újból, 2007-ben Lembergben szobrot kapott, 2009-ben Bandera-emlékbélyeget is kiadtak, 2010-ben pedig Viktor Juscsenko ukrán elnök az Ukrajna hőse címet adományozta Banderának – ez nagy port kavart, ugyanis különböző zsidó szervezetek, valamint az Európai Parlament is kritizálta, hogy ilyen magas rangú díjat kapott a nácikkal is kollaboráló ukrán nacionalista. Később Viktor Janukovics visszavonta Bandera díját, arra hivatkozva, hogy az sem Ukrajna, sem a Szovjetunió ukrán tagköztársaságának polgára nem volt, márpedig ez kell az Ukrajna hőse címhez.

 

BORÍTÓKÉP: Lenta.ru / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Páran összeáltak egy Facebook-csoportban, hogy önkéntesen pajzsokat gyártsanak kórházaknak a 3D-s nyomtatóikkal. Azóta több cég, iskola és egyetem is beszállt a védőfelszerelések gyártásába.

Kérdés, hogy mekkora sikerrel: a különösen befolyásos, német, spanyol, francia vagy olasz néppárti tagpártok továbbra is hallgatnak a Fideszről.

Orbán arra panaszkodik a Néppárt prominenseinek, például a német CDU és CSU elnökeinek, hogy a pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Néppárt hitelességét kockáztatja.

Mekkora tartalékkal rendelkeznek a kórházak védőfelszerelések tekintetében, és van-e valamiből hiány? Mit csináljon az a házi karanténra ítélt ember, akit baleset ér?

Az elmúlt 24 órában 950-en haltak bele a fertőzésbe. A terjedés viszont lassul, a kormány is bizakodó.

A Stacy's Mom című alterrock himnusz szerzője, Adam Schlesinger 52 éves volt.

Hatvannal vannak többen, mint tegnap. Egy hetvenéves férfi belehalt a fertőzésbe, a felgyógyultak száma pedig 42-re emelkedett.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás