Elismerte a katalán szakadár politikusok mentelmi jogát Belgium

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.02. 20:25

Carles Puigdemont szerint ez azt jelenti, hogy börtönben ülő társukat is ki kell engedni Spanyolországban.

Elismerte a katalán szakadár politikusok mentelmi jogát Belgium

Az illetékes belga bíróság csütörtökön felfüggesztette a Carles Puigdemont és Antoni Comin katalán szakadár vezetők spanyol kiadatási kérelmével kapcsolatos bírósági eljárást – írja a Politico. Ez amiatt történt, mert időközben az egykori katalán elnök és a katalán kormány minisztere EP-képviselő lett, ezért a belga igazságszolgáltatás elismerte a politikusok így szerzett mentelmi jogait.

Puigdemont Twitteren erősítette meg a hírt, hozzátéve, hogy Spanyolországnak is el kell ismernie a mentelmi jogot és ebből kifolyólag szabadon kell engednie Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettest, aki jelenleg börtönbüntetését tölti a spanyol fővárosban.

Puigdemont és Comin 2017 szeptembere óta vannak Belgiumban, miután a Madrid által alkotmányellenesnek tartott függetlenségi népszavazás miatt hazájukban büntetőeljárást indítottak ellenük lázadás, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

A népszavazás Katalónia függetlenségéről szólt, és azóta is tartó válságot okozott Spanyolországban: a spanyol alkotmány szerint ugyanis minden függetlenségről szóló népszavazás alkotmányellenes, erre hivatkozva pedig rendőri beavatkozással akarták megakadályozni a katalánok szavazását, több urnát lezártak, és sokszor erőszakkal tántorították el a véleményüket kifejezni akarókat, összesen 761 ember sérült meg az utcai összecsapásokban, közülük tizenhárom rendőr.

Bár Puigdemont kikiáltotta Katalónia függetlenségét a 91 százalékkal megnyert népszavazás után, ezt sem Spanyolország, sem a világ többi része nem ismeri el, a spanyolok viszont felfüggesztette Katalónia autonómiáját. Teljesen mérvadónak nem is lehet tekinteni a népszavazást, hiszen a maradáspártiak általában el sem mentek szavazni, hiszen illegálisnak gondolták az egészet. Az Európai Unió hivatalosan soha nem kommentálta az eseményeket, a bírósága már karácsony előtt kimondta, hogy a mentelmi jog akkor is jár, ha egy képviselő azért nem tudja felvenni hivatalosan a mandátumát, mert épp börtönben ül.

Hogy Puidgemontéktól miért várható ezek után jó sok kalamajka, arról Illés Gergő írt hosszabban, és ide kattintva el is olvashatod! 

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek