Kiváló dokumentumfilm készült a harmincéves román demokráciáról!

Szerző: Illés Gergő
2019.12.31. 11:52

Iliescutól Johannisig itt van három órába csomagolva a rendszerváltás utáni Románia történelme: nincs ennél jobb szilveszteri program!

Kiváló dokumentumfilm készült a harmincéves román demokráciáról!

Még Magyarországon is egy generációba égett bele a Ceaușescu-házaspár kivégzésének képe 1989. december 25-én.

Annál kevesebbet tudunk viszont arról, hogy mi történt Romániában a rendszerváltás után,

és hogy zajlott az ország demokratizálódása az ezt követő, immár három évtizedben.

Ezt az űrt tölti ki a Recorder román hírportál december 22-én publikált, A demokrácia harminc éve névre hallgató háromórás dokumentumfilmje, mely a fókuszt immár legkevésbé Ceaușescu széles körben ismert bukására helyezi. Annál inkább szó esik benne a demokrácia felépítésének nehézségeiről, arról, ahogyan a kommunista diktatúra alatt teljesen leszegényedett országra rászakadt a szabadság, avagy a 90-es éveket végigkísérő gazdasági válságról és stagnálásról.

A dokumentumfilm nemcsak, hogy végigköveti a romániai államelnökök és miniszterelnökök ténykedését Iliescutól Băsescun át Klaus Johannisig, de a politikusok közül sokakat meg is szólaltat, ismerteti az ország előtt álló nehézségeket, a sikereket és kudarcokat, a társadalmi és gazdasági változásokat is. Mindez bár egy háromórás felvételt eredményez, mégis érdemes azt végignézni – már csak azért is, mert

a magyar rendszerváltásról és az azt követő évekről közel sem készült ilyen részletes, ismeretterjesztő és objektív dokumentumfilm.

Szilveszteri programnak, pezsgő mellé ajánljuk: még csak románul sem kell tudni hozzá, hiszen van angol felirat is, íme!

BORÍTÓKÉP: A román parlament bukaresti épülete. George M. Groutas / Flickr

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek