Salvini Trumppal, Johnsonnal, Bolsonaróval és Netanjáhúval kötne nemzetközi szövetséget

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.30. 19:04

Olaszország most ellenzékbe kényszerült egykori belügyminisztere szerint 2020-ban ő lesz a miniszterelnök, mert már mindenkinek elege van a baloldali kormánykoalícióból.

Salvini Trumppal, Johnsonnal, Bolsonaróval és Netanjáhúval kötne nemzetközi szövetséget

Matteo Salviniről magához képest kevesebbet hallani mostanában, de az augusztusban a saját manővere miatt ellenzékbe kényszerült populista politikussal azért így év végére lehozott egy interjút az olasz Libero, amiben egyrészt elárulta, mivel foglalatoskodik most, hogy nincsenek belügyminiszteri teendői, másrészt beavatta kicsit a világot a következő terveibe.

+ Szerinte a Liga megnyeri a következő választást, ő pedig miniszterelnök lesz 2020-ban. Ez azért érdekes, mert elvileg csak 2023-ban lesznek parlamenti választások Olaszországban.

+ Az ellenzékben töltött idejét a hálózatának bővítésére használja fel, és új szövetségeseket keresett.

+ Giuseppe Conte kormánya szerinte már így is túl sokáig élt. Ezt arra alapozza, hogy vállalkozókkal, gyári munkásokkal, fiatalokkal és bevándorlókkal is beszélt, és mindenkinek elege van a baloldali koalícióval.

+ Szeretné javítani a kapcsolatokat Németországgal és Franciaországgal, aminek segítségével változásokat érne el Brüsszelben.

+ Szövetkezne a majd újraválasztott Donald Trumppal, a brit Boris Johnsonnal, a brazil Jair Bolsonaróval és az izraeli Benjámín Netanjáhúval. Ők ugyanis “mind olyan vezetők, akiket a baloldal bűnösnek állít be, miközben országuk népének egyértelmű támogatását élvezik.”

+ A 2019 augusztusáig velük koalícióban kormányzó Ötcsillag Mozgalmat azért kritizálta, mert túl közeli kapcsolatban vannak Kínával: “Demokratikusan megválasztott elnököktől rettegnek az USA-ban vagy Nagy-Britanniában, de nem óvakodnak Hszi Csin-pingtől, Kína elnökétől.

+ A jövő hónapban megtartott helyközi választásokról is a saját szerepe jutott eszébe: “A szavazók az első adandó alkalommal dönteni fognak a jövőmről. Tanulok, hogy miniszterelnök lehessek.”

+ Orbán Viktorról nincs szó.

Salvini pártja egyébként továbbra is a legnépszerűbb Olaszországban: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint 31,2 százalékon állnak, tehát nagyon sokkal vernék a 19,6 százalékra mért demokratákat, illetve a 16,1-en álló Ötcsillagot. Vacsorázni viszont elég kevesen akarnának Salvinivel, de ez valószínűleg kevéssé zavarja a politikust.

FOTÓ: Mtteo Salvini / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek