+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 29. vasárnap, 19:36
Aki egy bírót megsért Marokkóban, az akár egy év börtönt is kaphat, míg ha a királlyal teszi ugyanezt, négy év járhat neki.

Akár egy évnyi börtönbüntetést is kaphat Omar Radi marokkói újságíró azért, mert a vádak szerint megsértett egy bírót Twitteren – írja a CNN a Human Rights Watch nevű szervezetre hivatkozva. A 33 éves férfi tárgyalása január másodikán folytatódik.

 

Radi – aki munkája során korrupciós ügyekkel is foglalkozik – még áprilisban kommentálta egy bíró, Lahcen Tolfi ítéletét. A bíró ugyanis visszautasította egy tüntetési mozgalom vezetőinek fellebbezését, akik így akár húsz évig is börtönben lehetnek. Ezt Radi úgy kommentálta:

 

sok rezsimben a bíróhoz hasonlók könyörögve térnek vissza, és azt állítják, csak parancsot teljesítettek, de szerinte nem szabad megbocsátani az ilyen tisztviselőknek.

 

Az újságíró szabadon bocsátása mellett egyébként tüntetést is tartottak pénteken és szombaton az ország fővárosában, Rabatban.

 

Nemcsak Marokkóban könnyű bajba kerülni

 

Radi esete nem egyedüllálló: éppen pénteken számolt be róla a BBC, hogy egy marokkói YouTube-vloggert négy év börtönre és több mint 1,1 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítéltek, mert megsértette a királyt.

 

Egyébként nemcsak Marokkóban sújthat le a törvény azokra, akik a hatalomnak nem tetsző üzeneteket tesznek közzé a közösségi médiában. Például Szingapúrban olyan törvényt fogadtak el, ami rábírta többek közt a Facebookot is: jelezze, ha egy ott megosztott tartalom álhír a szingapúri kormány szerint. Hasonlók történtek Malájziában is, ahol több közösségi média-felhasználó is bajba került idén, mert a hatóságok szerint megsértették az iszlámot és Mohamed prófétát.

 

FOTÓ: Free Omar Radi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás