Börtönt kaphat egy marokkói újságíró egy Twitter-bejegyzése miatt

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.29. 19:36

Aki egy bírót megsért Marokkóban, az akár egy év börtönt is kaphat, míg ha a királlyal teszi ugyanezt, négy év járhat neki.

Börtönt kaphat egy marokkói újságíró egy Twitter-bejegyzése miatt

Akár egy évnyi börtönbüntetést is kaphat Omar Radi marokkói újságíró azért, mert a vádak szerint megsértett egy bírót Twitteren – írja a CNN a Human Rights Watch nevű szervezetre hivatkozva. A 33 éves férfi tárgyalása január másodikán folytatódik.

Radi – aki munkája során korrupciós ügyekkel is foglalkozik – még áprilisban kommentálta egy bíró, Lahcen Tolfi ítéletét. A bíró ugyanis visszautasította egy tüntetési mozgalom vezetőinek fellebbezését, akik így akár húsz évig is börtönben lehetnek. Ezt Radi úgy kommentálta:

sok rezsimben a bíróhoz hasonlók könyörögve térnek vissza, és azt állítják, csak parancsot teljesítettek, de szerinte nem szabad megbocsátani az ilyen tisztviselőknek.

Az újságíró szabadon bocsátása mellett egyébként tüntetést is tartottak pénteken és szombaton az ország fővárosában, Rabatban.

Nemcsak Marokkóban könnyű bajba kerülni

Radi esete nem egyedüllálló: éppen pénteken számolt be róla a BBC, hogy egy marokkói YouTube-vloggert négy év börtönre és több mint 1,1 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítéltek, mert megsértette a királyt.

Egyébként nemcsak Marokkóban sújthat le a törvény azokra, akik a hatalomnak nem tetsző üzeneteket tesznek közzé a közösségi médiában. Például Szingapúrban olyan törvényt fogadtak el, ami rábírta többek közt a Facebookot is: jelezze, ha egy ott megosztott tartalom álhír a szingapúri kormány szerint. Hasonlók történtek Malájziában is, ahol több közösségi média-felhasználó is bajba került idén, mert a hatóságok szerint megsértették az iszlámot és Mohamed prófétát.

FOTÓ: Free Omar Radi / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek