+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 29. vasárnap, 19:36
Aki egy bírót megsért Marokkóban, az akár egy év börtönt is kaphat, míg ha a királlyal teszi ugyanezt, négy év járhat neki.

Akár egy évnyi börtönbüntetést is kaphat Omar Radi marokkói újságíró azért, mert a vádak szerint megsértett egy bírót Twitteren – írja a CNN a Human Rights Watch nevű szervezetre hivatkozva. A 33 éves férfi tárgyalása január másodikán folytatódik.

 

Radi – aki munkája során korrupciós ügyekkel is foglalkozik – még áprilisban kommentálta egy bíró, Lahcen Tolfi ítéletét. A bíró ugyanis visszautasította egy tüntetési mozgalom vezetőinek fellebbezését, akik így akár húsz évig is börtönben lehetnek. Ezt Radi úgy kommentálta:

 

sok rezsimben a bíróhoz hasonlók könyörögve térnek vissza, és azt állítják, csak parancsot teljesítettek, de szerinte nem szabad megbocsátani az ilyen tisztviselőknek.

 

Az újságíró szabadon bocsátása mellett egyébként tüntetést is tartottak pénteken és szombaton az ország fővárosában, Rabatban.

 

Nemcsak Marokkóban könnyű bajba kerülni

 

Radi esete nem egyedüllálló: éppen pénteken számolt be róla a BBC, hogy egy marokkói YouTube-vloggert négy év börtönre és több mint 1,1 millió forintnak megfelelő pénzbüntetésre ítéltek, mert megsértette a királyt.

 

Egyébként nemcsak Marokkóban sújthat le a törvény azokra, akik a hatalomnak nem tetsző üzeneteket tesznek közzé a közösségi médiában. Például Szingapúrban olyan törvényt fogadtak el, ami rábírta többek közt a Facebookot is: jelezze, ha egy ott megosztott tartalom álhír a szingapúri kormány szerint. Hasonlók történtek Malájziában is, ahol több közösségi média-felhasználó is bajba került idén, mert a hatóságok szerint megsértették az iszlámot és Mohamed prófétát.

 

FOTÓ: Free Omar Radi / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás