Súlyosan terhelik a környezetet az ingyen visszaküldhető ajándékok

Szerző: Pintér Bence
2019.12.28. 19:35

Közeleg január másodika, az online vásárolt termékek visszaküldésének fekete napja.

Súlyosan terhelik a környezetet az ingyen visszaküldhető ajándékok

December hónapban csak a UPS csomagszállító rendszerén belül egymillió csomagot küldtek vissza ingyen – ami azonban ingyen van a vásárlónak, az nincs ingyen a környezetnek – emlékeztet a The Verge cikke. A visszaküldött csomagot ugyanúgy repülők, hajók, vonatok, kamionok szállítják vissza az eladónak, ahonnan aztán néha egyenesen a szeméttelepre megy az áru,

miközben az ingyenes visszaküldés az online kereskedelemben alapvető elvárás lett.

A legnagyobb roham ráadásul még csak most jön, a UPS ugyanis január 2-ára várja a legnagyobb dömpinget, ilyenkor térnek vissza ugyanis a legtöbben dolgozni. A csomagszállító arra számít hogy kétmillió csomagot kell egy nap alatt kezelniük, ami 25 százalékkal több, mint amennyit tavaly kellett kezelniük.

Az Optoro nevű, visszaküldésekkel foglalkozó cég szerint csak az USA-ban 15 millió tonna szén-dioxid keletkezik csak azért, mert a visszaküldött árut fuvarozzák,

ez nagyjából hárommillió autó éves kibocsátásának felel meg. Mindeközben évente kétmilliárd-kétszázhatvannyolcmillió kilogramnyi visszaküldött áru végzi szeméttelepeken az USA-ban, ugyanis a visszaküldés során megsérülhet az áru, vagy egyszerűen ez lehet a legpraktikusabb útja, hogy az eladó megszabaduljon a terméktől. A szeméttelepeket ráadásul az online vsásárlások miatt egyre több csomagolóanyag is ellepi.

Az online kereskedelem egyre bővül, és nyilván hatalmas kiugrások vannak mind a vásárlásban, mind a visszaküldésben a fekete péntek és karácsony után – az adatok szerint az online rendelések 20-30 százalékát küldik vissza a vásárlók, ami magasabb, mint ami a vásárlás más formái esetében megfigyelhető. Ennek többek között az az oka, hogy sokan ilyenkor a saját lakásukat tekintik próbafülkének, és alapból úgy számolnak, hogy pár dolgot majd visszaküldenek.

MONTÁZS: Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek