+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence & Fekő Ádám
2019. december 28. szombat, 07:58
A napi politikában időről időre feltűnnek olyan gyors lejáratú sztárok, mint a bajai ellenzéki lángosos, vagy az óvónő, aki nem tud kávéfőzőt venni, esetleg a fickó, aki bejelenti, hogy nem fizet adót, és akikre aztán pár hét múlva már nem emlékszünk. De vannak olyan hirtelen feltűnt szereplők is, akik aztán mégis hosszú időre velünk maradnak.

Minden évnek vannak percemberei: ők azok, akikről az adott évben akár hónapokon keresztül is rengeteget lehet hallani egy-egy mozgalom, érdekesre sikerült tüntetés vagy csak mémmé vált bénázás miatt, hogy aztán ahogy az lenni szokott, szinte egyik napról a másikra elfelejtse őket mindenki. Percemberekről nem akkora dolog listát írni, viszont van egy egészen különleges kategória: azok a percemberek, akikről már a feltűnésükkor is teljesen nyilvánvaló, hogy percemberek, aztán a körülmények furcsa állása miatt valahogy mégis velünk maradtak, egészen maratoni méretre nyújtva saját percemberségüket. Mutatjuk az idei év nagy velünk maradóit!

 

6. Nagy Blanka

 

Gyorsan válaszolj: mi kell ahhoz, hogy manapság egy országos hetilap címlapjára kerülj? Valami teljesítmény azért nem árt, nem? Dehogyis! Nagy Blanka, egy vidéki gimnazista bizonyította, hogy bőven elég, ha elég hangosan mondod azt egy fideszes politikusra, hogy bajszos fasz, és garantált a Magyar Narancs-címlap.

 

Nyilván a sikerhez az is kell, hogy a dohogó nyugdíjasokat egyre jobban imitáló közpénzmédia felkapja a szavaidat, és legalább egy hétig te legyél Minden Liberális Gonosz megtestesítője. Nagy Blankát még annak ellenére is az elfeledés réme fenyegette, hogy egy ideig iskolai osztályzatai és öltözködése közel annyira fontos hírnek számítottak az Origón, mint Orbán Viktor Facebook-posztjai,

 

de a gimnazista igazi politikai tehetséget mutatva először a DK kongresszusán szólalt fel, aztán az MSZP szervezésében találkozott Frans Timmermansszal,

 

és ezt az ívet folytatva már bizonyára a Liberálisok vagy a Párbeszéd elnökeként tevékenykedne, ha nem csap le rá a Momentum, amelynek színeiben végül aztán nem lett önkormányzati képviselő Kiskunfélegyházán. De ennél is nagyobb siker, főleg nekünk, hogy az Azonnali szerzői között is üdvözölhettük idén Nagy Blankát!

 

5. Bede Zsolt

 

Ultra-újságíró? Aktivista? Showman? Nagyon nehéz eldönteni, hogy fideszes Kurucinfóvá változott Vadhajtások mögött álló Bede Zsolt neve alá pontosan mit lehetne írni egy videóban, de az biztos hogy mostanra műfajt teremtett élő videóival, amikben sokszor saját nyelvi korlátai sem akadályozzák a szórakoztatásban. 

 

Ha az ember eltekint attól, hogy ezt a figurát amúgy a magyar kormány elfogadhatóbbnak tartja, mint az ország nem rájuk szavazó felét, akkor amúgy tényleg rettentő jó műsort ad: Cseh Katalintól kezdve az Auróra előtt cigizgető hippiken át egészen a Városházán dolgozókig mindenkit megtrollkodott már, ami a saját nyelvezetében valami olyasmit jelenthet, hogy hülyét csinál magából. 

 

LEGENDÁS ESZMECSERE FRANS TIMMERMANSSZAL, A BIZOTTSÁG AKKORI ALELNÖKÉVEL

 

Ettől persze még lehetett volna percember, de talán azzal érte el a halhatatlanságot, hogy megírta az önkormányzati választásokról írt hosszú elemzésében, hogy a fiatalokat leginkább flashmobokkal lehet már manapság megfogni.

 

4. Ras G és NoÁr

 

Magyarországon megszületett egy egészen új zenei stílus: a tüntető hiphop. Ezek alapvetően nem különböznek a hagyományos hiphoptól, de egész más közegnek szólnak. Az eredeti hiphopot bulikba szánták, ezeket pedig a magyar ellenzéki tüntetésekre, amik miatt egyrészt egész szép számokat is tudnak hozni az ebben a stílusban írt dalok, másrészt az ellenzéki tüntetések kitermelték velük a saját celebjeiket, ha már a színházak cseszegetése előtt Alföldi Róberten kívül szinte egy ismert ember sem volt hajlandó nekimenni a kormánynak.

 

Emiatt válhatott valahogy ismert emberré Ras G, a vegán aktivista, aki nem sokkal korábban még a Ligetvédőkkel láncolta magát oda fákhoz, illetve NoÁr, aki előbb a rossz magyar oktatásról írt dalt, majd akkorát bojkottált az elorbánosított VOLT Fesztivál ellen, hogy csak utána derült ki, a szervezők nem is tudták, hogy meg volt hívva egyáltalán kerekasztal-beszélgetésre.

 

 

A tüntető hiphop képviselői jól járnak, mert egy esemény sem létezik a tüntetéseken kívül, ahol akár száznál többen néznék őket, a nézők pedig jól, mert talán még ez is érdekesebb, mint a sokadik aktivista beszéde.

 

3. Lukácsi Katalin

 

Az elmúlt tíz évben akadtak olyan fideszesek, vagy Fidesz-közeli emberek, akiknek elegük lett az Orbán-kormány országlásából. Közöttük vannak olyanok, akiket elfelejtettünk, vannak köztük ismert értelmiségiek, akiket azóta is nagyon szeret szerepeltetni a független média, meg akadnak olyanok is, akik sikeres politikai karriert csináltak maguknak a semmiből, ilyen például Hadházy Ákos.

 

A legnagyobb enigma azonban Lukácsi Katalin egykori KDNP-tag, aki 2017-ben Ferenc pápa folyamatos migránssimogató lilbsizése a Fidesz részéről, illetve a Népszabadság bezárása, meg a CEU vegzálása miatt lépett ki a pártból, és e bátor tette nyomán körbehordozták a független médiában.

 

Ennek a történetnek valahol itt kellett volna véget érnie, ehelyett Lukácsi egy csapásra örökbérletet szerzett ellenzéki beszélgetős műsorokba,

 

mivel Magyarországon manapság attól mágikus úton fontos lesz a véleményed, ha kilépsz a Fideszből vagy a KDNP-ből – még akkor is, ha a legtöbb dologról nincs kifejezetten érdekes mondanivalód.

 

Lukácsi végül a magát szintén konzervatív, keresztény ellenzékiként definiáló Márki-Zay Péter mozgalmában lett prominens, sajnos azonban mégsem lehetett szolnoki polgármesterjelölt. Legszórakoztatóbb tette talán az volt, mikor a neonáci Orosz Mihály Zoltán felé is keresztényi megértéssel fordult.

 

2. Szakács Árpád

 

Csak nem sikerül kiűzni a liberális kommunista Soros-ügynök bomlasztókat se a színházakból, se az irodalomból, se a zenéből, se a televízióból, hogy a helyükön végre olyan nemzeti nagyságokat nézzen, olvasson és hallgasson mindenki, mint… Hirtelen eszünkbe se jut, kit is kéne a Fidesz szerint olvasni vagy nézni, esetleg hallgatni. Kovács Ákost? Mondjuk.

 

A „pszichoszexuális frusztrációk és a kisebbrendűségi komplexusok megfáradt Pavarottijai” közül is magasan kiemelkedik az ezeket a tendenciákat legjobban megjelenítő alak, a NER abszolút kultúrkatonája, Szakács Árpád, aki még annyira sem érdekes, mint a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Demeter Szilárd.

 

A Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatával tavaly feltűnt fideszes káder egyértelműen percembernek tűnt, ehhez képest úgy tűnik, ő szeretne lenni az Orbán-rendszer Aczél Györgye.

 

Azt sem gyakran mondjuk, hogy Aczél György forog a sírjában, de a fideszes kultúrpolitika elmúlt pár évének teljesítménye alapján a Kádár-rendszer kultúrpolitikájának ura valószínűleg minimum a homlokát ráncolja.

 

A hatalmas erőfeszítés a nemzethy kulthúra megteremtésére idén csúcsosodott ki akkor, amikor kiderült, hogy a nemzethy kulthúra lényege valójában az, hogy fel kell állni az Ismerős Arcok Nélküled című dalára egy focistadionban. Ha innen nézzük, valójában minden dolog a helyére került. Jövőre Trianon-emlékév, szóval kifejezetten szórakoztató időszak várható a szomorú évfordulón.

 

1. Karácsony Gergely

 

Lássuk be, Karácsony az ultimate percember, aki mégis minden egyes fordulónál velünk maradt valahogy.

 

Az LMP egyik arcaként szétszakította a pártot, hogy a városiasabb (értsd: kevesebb támogatóval rendelkező) felét belevigye a Gyurcsánnyal és Bajnaival való összefogásba, hogy aztán ebben a formában el is bukják a választást. Ezután Zugló polgármestere lett, ami azért nem a világ közepe, de ahol így is sikerült összehoznia pár botrányt, miközben egy nulla százalékos párt vezetőjeként az ódon MSZP-nek kölcsönzött miniszterelnök-jelöltként fiatalos bájt – és elbukott így is.

 

Mindezek után pedig még mindig maradt valahonnan annyi népszerűsége, hogy ne csak az ellenzéki előválasztást nyerje meg Budapesten, de a választáson is legyőzze a Fidesz jelöltjét, Tarlós Istvánt. Innentől kezdve már csak felfelé van, hiszen el nem tudjuk képzelni jelenleg, ki más is lehetne majd 2022-ben az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, mint Karácsony. Talán Nagy Blanka még addig fel tudja magát építeni!

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

Hiába tartják a szakértők jó készítménynek a két vakcinát, mivel elegendő mRNS-vakcina érkezik az országba, így szerintük felesleges használni.

A Kappu tulajdonosa szerint méltatlan helyzetbe hozná a vendégeit, ha elfogadná a védettségi igazolványokat. Inkább vállalja a veszteséget.

A korábbi kormányzati kommunikáció szerint május közepére hat, május végére hétmillió ember kaphatja meg az első koronavírus elleni oltását, azonban ezektől a számoktól jócskán elmaradunk.

168 települést ért el a több civil szervezet által lebonyolított kampány, 5 ezren már meg is kaphatták az első oltást. Tabletekkel regisztrálnak, konteókkal küzdenek meg.

1941. május 10-én Rudolf Hess, Adolf Hitler helyettese váratlanul Skóciába repült. Állítólag arra akarta rávenni Churchill ellenzékét: kössenek békét Németországgal, hogy elkerüljék a kétfrontos háborút.

Azt mondják, nemcsak a szavak szintjén foglakoznának velük.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Twitter megosztás Google+ megosztás