+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 27. péntek, 09:33
Ha a kifejezetten a témának dedikált Instagram sem fog meggyőzni arról, hogy igenis vannak értékei ennek az irányzatnak, akkor semmi.

Bár a magyar köznyelvben a szocreál valami rettentő alja dolgot jelent, a valóságban a szocialista modernizmus egy mára nagyrészt kihalt, de amúgy különösen érdekes építészeti stílusnak számít: a budapesti Déli pályaudvar várócsarnoka a rohadást leszámítva például nemzetközi színvonalú építészeti teljesítménynek számít, ahogy a Széll Kálmán tér mostanra már eltűnt betonlegyezője is.

 

LAKÓHÁZ A MOLDOVAI KISINYOVBAN

 

Ezért is nagyszerű, hogy léteznek olyan Instagram-oldalak is, amik nem kifejezetten egy közepesen híres nő bikinis fotói miatt érdekesek: a Socialist Modernism a szovjet blokk legkülönlegesebb épületeit mutatja be nagyszerű képeken, amiknek böngészése épp tökéletes program a két ünnep közötti lazuláshoz.

 

BUSZMEGÁLLÓ VALAHOL TÁDZSIKISZTÁNBAN

 

Egyrészt azért, mert rendszeresen bukkannak fel olyan magyar épületek, amiket a legtöbben meg sem néznek igazán, ha elhaladnak mellettük, másrészt egészen különleges darabokkal is találkozni. Van itt mozitól kezdve a panelházakon át egészen a klasszikus szocreál ikonokig minden, amik elől a rossz emlékek miatt a legtöbben inkább menekülni akarnak, mint gyönyörködni bennük.

 

BELGRÁDI LAKÓHÁZAK

 

Fontos, hogy a magyar köznyelv ezeket az épületeket a legtöbbször ráadásul tényleg tévesen hívja szocreálnak vagy sztálinbarokknak:

 

a szocialista modernizmus ahogy a nevében is benne van, a modernizmusból nyerte legtöbbször ötleteit, de ott vannak a brutalista épületek is, úgyhogy a leginkább nyers betonból álló épületekhez hasonlókat nem csak Moszkvában találni, hanem megvannak a maguk verziói Párizsban, vagy a skandinávoknál is.

 

EGYETEMI ÉPÜLET TEMESVÁRON

 

Ettől függetlenül persze Socialist Modernism képeinek elengedhetetlen része az a szürkés posztszovjet kilátástalanság, ami miatt némi lapozgatás után simán elképzeljük, milyen lehet az élet a több csodát is felmutatú újbelgrádi lakótelepen, vagy akár Kirgizisztánban. Esetleg persze Budapesten, de valahogy azok mindig jobbnak tűnnek!

 

MÉG EGY KIS LAKÓHÁZ, EZÚTTAL A MONTENEGRÓI PODGORICÁBÓL

 

BUSZPÁLYAUDVAR NYUGAT-UKRAJNÁBAN: LEMBERG (LVOV)

 

KAZAHSZTÁN TÖRTÉNELMI FŐVÁROSA, ALMATY

 

NEM LÉTEZHET ILYEN SOROZAT MOSZKVA NÉLKÜL: A HOTEL KOZMOSZT LÁTOD ÉPP!

 

KIEMELT KÉP: Hrazda, Örményország

KÉPEK FORRÁSAI: Socialist Modernism / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás