+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 27. péntek, 09:33
Ha a kifejezetten a témának dedikált Instagram sem fog meggyőzni arról, hogy igenis vannak értékei ennek az irányzatnak, akkor semmi.

Bár a magyar köznyelvben a szocreál valami rettentő alja dolgot jelent, a valóságban a szocialista modernizmus egy mára nagyrészt kihalt, de amúgy különösen érdekes építészeti stílusnak számít: a budapesti Déli pályaudvar várócsarnoka a rohadást leszámítva például nemzetközi színvonalú építészeti teljesítménynek számít, ahogy a Széll Kálmán tér mostanra már eltűnt betonlegyezője is.

 

LAKÓHÁZ A MOLDOVAI KISINYOVBAN

 

Ezért is nagyszerű, hogy léteznek olyan Instagram-oldalak is, amik nem kifejezetten egy közepesen híres nő bikinis fotói miatt érdekesek: a Socialist Modernism a szovjet blokk legkülönlegesebb épületeit mutatja be nagyszerű képeken, amiknek böngészése épp tökéletes program a két ünnep közötti lazuláshoz.

 

BUSZMEGÁLLÓ VALAHOL TÁDZSIKISZTÁNBAN

 

Egyrészt azért, mert rendszeresen bukkannak fel olyan magyar épületek, amiket a legtöbben meg sem néznek igazán, ha elhaladnak mellettük, másrészt egészen különleges darabokkal is találkozni. Van itt mozitól kezdve a panelházakon át egészen a klasszikus szocreál ikonokig minden, amik elől a rossz emlékek miatt a legtöbben inkább menekülni akarnak, mint gyönyörködni bennük.

 

BELGRÁDI LAKÓHÁZAK

 

Fontos, hogy a magyar köznyelv ezeket az épületeket a legtöbbször ráadásul tényleg tévesen hívja szocreálnak vagy sztálinbarokknak:

 

a szocialista modernizmus ahogy a nevében is benne van, a modernizmusból nyerte legtöbbször ötleteit, de ott vannak a brutalista épületek is, úgyhogy a leginkább nyers betonból álló épületekhez hasonlókat nem csak Moszkvában találni, hanem megvannak a maguk verziói Párizsban, vagy a skandinávoknál is.

 

EGYETEMI ÉPÜLET TEMESVÁRON

 

Ettől függetlenül persze Socialist Modernism képeinek elengedhetetlen része az a szürkés posztszovjet kilátástalanság, ami miatt némi lapozgatás után simán elképzeljük, milyen lehet az élet a több csodát is felmutatú újbelgrádi lakótelepen, vagy akár Kirgizisztánban. Esetleg persze Budapesten, de valahogy azok mindig jobbnak tűnnek!

 

MÉG EGY KIS LAKÓHÁZ, EZÚTTAL A MONTENEGRÓI PODGORICÁBÓL

 

BUSZPÁLYAUDVAR NYUGAT-UKRAJNÁBAN: LEMBERG (LVOV)

 

KAZAHSZTÁN TÖRTÉNELMI FŐVÁROSA, ALMATY

 

NEM LÉTEZHET ILYEN SOROZAT MOSZKVA NÉLKÜL: A HOTEL KOZMOSZT LÁTOD ÉPP!

 

KIEMELT KÉP: Hrazda, Örményország

KÉPEK FORRÁSAI: Socialist Modernism / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás