Itt az idő, hogy belemélyedj a szocialista építészet csúcsdíszeibe!

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.27. 09:33

Ha a kifejezetten a témának dedikált Instagram sem fog meggyőzni arról, hogy igenis vannak értékei ennek az irányzatnak, akkor semmi.

Itt az idő, hogy belemélyedj a szocialista építészet csúcsdíszeibe!

Bár a magyar köznyelvben a szocreál valami rettentő alja dolgot jelent, a valóságban a szocialista modernizmus egy mára nagyrészt kihalt, de amúgy különösen érdekes építészeti stílusnak számít: a budapesti Déli pályaudvar várócsarnoka a rohadást leszámítva például nemzetközi színvonalú építészeti teljesítménynek számít, ahogy a Széll Kálmán tér mostanra már eltűnt betonlegyezője is.

LAKÓHÁZ A MOLDOVAI KISINYOVBAN

Ezért is nagyszerű, hogy léteznek olyan Instagram-oldalak is, amik nem kifejezetten egy közepesen híres nő bikinis fotói miatt érdekesek: a Socialist Modernism a szovjet blokk legkülönlegesebb épületeit mutatja be nagyszerű képeken, amiknek böngészése épp tökéletes program a két ünnep közötti lazuláshoz.

BUSZMEGÁLLÓ VALAHOL TÁDZSIKISZTÁNBAN

Egyrészt azért, mert rendszeresen bukkannak fel olyan magyar épületek, amiket a legtöbben meg sem néznek igazán, ha elhaladnak mellettük, másrészt egészen különleges darabokkal is találkozni. Van itt mozitól kezdve a panelházakon át egészen a klasszikus szocreál ikonokig minden, amik elől a rossz emlékek miatt a legtöbben inkább menekülni akarnak, mint gyönyörködni bennük.

BELGRÁDI LAKÓHÁZAK
Fontos, hogy a magyar köznyelv ezeket az épületeket a legtöbbször ráadásul tényleg tévesen hívja szocreálnak vagy sztálinbarokknak:

a szocialista modernizmus ahogy a nevében is benne van, a modernizmusból nyerte legtöbbször ötleteit, de ott vannak a brutalista épületek is, úgyhogy a leginkább nyers betonból álló épületekhez hasonlókat nem csak Moszkvában találni, hanem megvannak a maguk verziói Párizsban, vagy a skandinávoknál is.

EGYETEMI ÉPÜLET TEMESVÁRON

Ettől függetlenül persze Socialist Modernism képeinek elengedhetetlen része az a szürkés posztszovjet kilátástalanság, ami miatt némi lapozgatás után simán elképzeljük, milyen lehet az élet a több csodát is felmutatú újbelgrádi lakótelepen, vagy akár Kirgizisztánban. Esetleg persze Budapesten, de valahogy azok mindig jobbnak tűnnek!

MÉG EGY KIS LAKÓHÁZ, EZÚTTAL A MONTENEGRÓI PODGORICÁBÓL

BUSZPÁLYAUDVAR NYUGAT-UKRAJNÁBAN: LEMBERG (LVOV)

KAZAHSZTÁN TÖRTÉNELMI FŐVÁROSA, ALMATY

NEM LÉTEZHET ILYEN SOROZAT MOSZKVA NÉLKÜL: A HOTEL KOZMOSZT LÁTOD ÉPP!

KIEMELT KÉP: Hrazda, Örményország

KÉPEK FORRÁSAI: Socialist Modernism / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek