Eldőlt: konzervatív-zöld kormánya lesz Ausztriának

Szerző: Bukovics Martin
2019.12.27. 17:25

Január elejétől-közepétől feláll Ausztria új, konzervatív-zöld kormánya, jelentette be Bécsben Sebastian Kurz. Hogy pontosan kik alkotják majd, nem tudni még.

Eldőlt: konzervatív-zöld kormánya lesz Ausztriának

A zöldekkel való kormányzás lehetséges lesz, jelentette be Sebastian Kurz, Ausztria volt és leendő kancellárja december 27-én, pénteken Bécsben, miután pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) tárgyalódelegációja karácsony után ugyanott folytatta, ahol az ünnep előtt: koalíciós tárgyalásokon a zöldekkel. Kurz szerint egész hétvégén azon fognak dolgozni a Werner Kogler vezette ökopárt politikusaival, hogy átrágjanak minden témát, és megegyezzenek, a cél ugyanis az, hogy 2020 januárjának elejére, de legkésőbb közepére felálljon az új kormány.

Mi várható az új kormánytól? Konkrétumot erről sem tudni, és nem is mondanak, amíg folynak a tárgyalások, ahogy arról sem tudni semmit, kik alkotják majd Ausztria első türkiz-zöld kabinetjét – először legyen meg a program, aztán ahhoz rendelnek majd személyeket, mondják. Kurz pénteken újságíróknak azért azt elmondta, hogy

szerinte a pártjára azért szavaztak az osztrákok, hogy ne nőjön az államadósság, hogy csökkentsék az adókat, és hogy konzekvens politikát folytassanak az illegális migráció ellen,

a zöldekre pedig azért, mert a környezetvédelem és a transzparencia terén javulást várnak. A Die Presse a néppárti tárgyalódelegációtól úgy tudja, a megállapodásra rá kell majd még nyomnia a zöldek országos kongresszusának is az áment – ám erre nemhogy nem küldték még ki a meghívókat, egyelőre dátumot se tudni.

Ausztriában szeptember 29-én tartottak választásokat, miután az ibizai Strache-videó és annak következményei miatt felbomlott az ÖVP-FPÖ-koalíció, és ezt követően az ellenzékbe vonult FPÖ segítségével a szociáldemokrata SPÖ sikeres bizalmatlansági indítványt fogadtatott el a parlamentben. Ősszel Sebastian Kurz ÖVP-je 37,46 százalékkal futott be az első helyre, az SPÖ 21,18-cal második lett, az FPÖ óriásit bukva 16,17-tel harmadik, a Zöldek pedig visszatértek a parlamentbe 13,9 százalékos eredményükkel.

Hogy egy ÖVP-Zöldek-koalíció mennyire elképzelhetetlen volt még pár hónapja, amikor Ausztria alkancellárját még Heinz-Christian Strachénak hívták, az pont Strachénak köszönhető. Ha nincs az Ibiza-botrány, akkor maradt volna az ÖVP-FPÖ-koalíció. Az FPÖ előrehozott választáson való lecsúszásával pedig nem maradt alternatívája az ÖVP-zöld összeállásnak, hiszen a szocdemek bejelentették, nem kérnek Kurzból.

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek