+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 27. péntek, 17:25
Január elejétől-közepétől feláll Ausztria új, konzervatív-zöld kormánya, jelentette be Bécsben Sebastian Kurz. Hogy pontosan kik alkotják majd, nem tudni még.

A zöldekkel való kormányzás lehetséges lesz, jelentette be Sebastian Kurz, Ausztria volt és leendő kancellárja december 27-én, pénteken Bécsben, miután pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) tárgyalódelegációja karácsony után ugyanott folytatta, ahol az ünnep előtt: koalíciós tárgyalásokon a zöldekkel. Kurz szerint egész hétvégén azon fognak dolgozni a Werner Kogler vezette ökopárt politikusaival, hogy átrágjanak minden témát, és megegyezzenek, a cél ugyanis az, hogy 2020 januárjának elejére, de legkésőbb közepére felálljon az új kormány.

 

Mi várható az új kormánytól? Konkrétumot erről sem tudni, és nem is mondanak, amíg folynak a tárgyalások, ahogy arról sem tudni semmit, kik alkotják majd Ausztria első türkiz-zöld kabinetjét – először legyen meg a program, aztán ahhoz rendelnek majd személyeket, mondják. Kurz pénteken újságíróknak azért azt elmondta, hogy

 

szerinte a pártjára azért szavaztak az osztrákok, hogy ne nőjön az államadósság, hogy csökkentsék az adókat, és hogy konzekvens politikát folytassanak az illegális migráció ellen,

 

a zöldekre pedig azért, mert a környezetvédelem és a transzparencia terén javulást várnak. A Die Presse a néppárti tárgyalódelegációtól úgy tudja, a megállapodásra rá kell majd még nyomnia a zöldek országos kongresszusának is az áment – ám erre nemhogy nem küldték még ki a meghívókat, egyelőre dátumot se tudni.

 

Ausztriában szeptember 29-én tartottak választásokat, miután az ibizai Strache-videó és annak következményei miatt felbomlott az ÖVP-FPÖ-koalíció, és ezt követően az ellenzékbe vonult FPÖ segítségével a szociáldemokrata SPÖ sikeres bizalmatlansági indítványt fogadtatott el a parlamentben. Ősszel Sebastian Kurz ÖVP-je 37,46 százalékkal futott be az első helyre, az SPÖ 21,18-cal második lett, az FPÖ óriásit bukva 16,17-tel harmadik, a Zöldek pedig visszatértek a parlamentbe 13,9 százalékos eredményükkel.

 

Hogy egy ÖVP-Zöldek-koalíció mennyire elképzelhetetlen volt még pár hónapja, amikor Ausztria alkancellárját még Heinz-Christian Strachénak hívták, az pont Strachénak köszönhető. Ha nincs az Ibiza-botrány, akkor maradt volna az ÖVP-FPÖ-koalíció. Az FPÖ előrehozott választáson való lecsúszásával pedig nem maradt alternatívája az ÖVP-zöld összeállásnak, hiszen a szocdemek bejelentették, nem kérnek Kurzból.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás