Három karácsonyi klip, amivel garantáltan leírhatod magad a KDNP-s barátaidnál

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.25. 10:29

Van itt minden, ami egy tisztes polgárpukkasztáshoz kell: égő Notre Dame, az embereket terrorizáló télapó, és gospel stílusban Odinhoz imádkozó, megszállott hívősereg is.

Három karácsonyi klip, amivel garantáltan leírhatod magad a KDNP-s barátaidnál

Ha karácsony, akkor a végtelen kajamámoron túl a békés, ünnepi zenék is eszünkbe juthatnak.

Kivéve akkor, ha polgárpukkasztó arc vagy, aki képes még ezt a szent ünnepet is úgy széttrollkodni, hogy attól egy mélyhívő KDNP-s menten gutaütést kaphat.

Mutatunk is három remek példát erre!

1. Me and That Man – Burning Churches

Kezdjük is mindjárt Lengyelország elkötelezett sátánistája, Nergal (polgári nevén Adam Darski) szólóprojektje, a Me and That Man karácsonyi számával, aminek már a neve is beszédes.

A Burning Churches, azaz Égő templomok egy gyerekkorában papi molesztálást elszenvedő férfi történetét meséli el, aki felnőttként bosszúhadjáratot hirdet az egyházzal szemben, és templomgyújtogatásra adja a fejét. Ha ez önmagában nem lenne eléggé provokatív,

a klip egy pontján megjelenik az égő Notre Dame is, amit a klip főszerepelője által inspirált gyújtogató borít lángba.

A katolikus szellemben nevelt Nergaltól, aki egyébként a Behemoth nevű, black metal zenekar alapítója és énekese, eddig sem állt messze a vallási tartalmú polgárpukkasztás: a magát sátánistának valló zenész tépett már össze a színpadon Bibliát, de tiltakozott ellene a jelenleg is kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) is, amikor a lengyel Voice tehetségkutatóba leigazolták zsűritagnak.

A Burning Churches-ről szólva Nergal elmondta, hogy ha valaki azt mondja neki, egy nap karácsonyi számot fog kihozni, röhögésben tört volna ki. „Helyezd magad kényelembe a karácsonyfa mellett, gyújts tüzet, és tölts magadnak egy pohár italt! Halleluja” – így ajánlja az énekes megtekintésre a klipet.

2. Psychostick – Zombie Claus

Az amerikai rockzenekar, a Psychostick ünnepi klipje, a Zombie Claus egyszerre több mindent is nevetség tárgyává tesz.

Egyrészt nyilvánvalóan kiparodizálja az ajándékvárás fétisében tobzódó nyugati kultúrát.

Van itt minden, ami egy tisztes ünnepi polgárpukkasztáshoz kell: rabszolgaként dolgozó manók, akiket a télapó jól megpofoz, ha rinyálni mernek; ijedten felriadó emberek, akiket a szoba sötétjéből, baljós tekintettel figyel a télapó,

majd jól meg is fenyeget, hogy „jobb, ha vigyázol magadra, mert megérkeztem a városodba”.

A Zombie Claus azonban az amerikai zenész és filmrendező, Rob Zombie slágerének, a Dragula klipjének is paródiája: mind stílusában, mind dallamában, mind képi világában kifigurázza a metálzenész 1998-as alkotását. És amíg a Dragulában ördögszarvas démonok járják az emberi világot, addig a Zombie Clausban zöld karácsonyi ruhába öltözött manók teszik ugyanezt az ijesztő télapó oldalán.

3. Nanowar of Steel – Valhalleluja

Annál nagyobb istenkáromlás talán nem is létezik, minthogy egy vallást egy másik vallással összemosva parodizáljunk ki.

Pedig a powert metalt (amire az epikus hangzásvilág, a könnyen befogadható, fülbemászó dallamok és a fantasy témájú szövegek jellemzőek) kifigurázó, olasz Nanowar of Steel pont ezt tette. (Már egyébként a nevük is a stílus egyik nagy alakjára, a Manowarra utal.)

A cím alapján nem nehéz kitalálni, hogy mire lehet számítani:

a gospelek dallamvilágát felhasználva idézik meg a skandináv, viking mitológiát, ahol a keresztény Isten helyett a nagy viking istenséghez, Odinhoz imádkoznak a megszállott hívők,

aki alá is száll az égből, és karácsonyi sapkában hirdet nekünk egy kis igét. (Odint egyébként Angus McFife, az úgyszint power metalos Gloryhammer énekese alakítja, aki zenekarával februárban Budapesten is fellép.)

A zenekar elmondása szerint a Valhalleluja a saját értelmezésüket jeleníti meg, ahol a karácsony keveredik a modern idők viking életérzésével. „Ez egy epikus gospel-metál dal, amely urunk és megmentőnk, az IKEA mestere és a stílusos bútorokat szeretők metálosok védelmezője, Odin erényeit dicséri.”

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek