+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2019. december 25. szerda, 10:29
Van itt minden, ami egy tisztes polgárpukkasztáshoz kell: égő Notre Dame, az embereket terrorizáló télapó, és gospel stílusban Odinhoz imádkozó, megszállott hívősereg is.

Ha karácsony, akkor a végtelen kajamámoron túl a békés, ünnepi zenék is eszünkbe juthatnak.

 

Kivéve akkor, ha polgárpukkasztó arc vagy, aki képes még ezt a szent ünnepet is úgy széttrollkodni, hogy attól egy mélyhívő KDNP-s menten gutaütést kaphat.

 

Mutatunk is három remek példát erre!

 

1. Me and That Man – Burning Churches

 

Kezdjük is mindjárt Lengyelország elkötelezett sátánistája, Nergal (polgári nevén Adam Darski) szólóprojektje, a Me and That Man karácsonyi számával, aminek már a neve is beszédes.

 

A Burning Churches, azaz Égő templomok egy gyerekkorában papi molesztálást elszenvedő férfi történetét meséli el, aki felnőttként bosszúhadjáratot hirdet az egyházzal szemben, és templomgyújtogatásra adja a fejét. Ha ez önmagában nem lenne eléggé provokatív,

 

a klip egy pontján megjelenik az égő Notre Dame is, amit a klip főszerepelője által inspirált gyújtogató borít lángba.

 

 

A katolikus szellemben nevelt Nergaltól, aki egyébként a Behemoth nevű, black metal zenekar alapítója és énekese, eddig sem állt messze a vallási tartalmú polgárpukkasztás: a magát sátánistának valló zenész tépett már össze a színpadon Bibliát, de tiltakozott ellene a jelenleg is kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) is, amikor a lengyel Voice tehetségkutatóba leigazolták zsűritagnak.

 

A Burning Churches-ről szólva Nergal elmondta, hogy ha valaki azt mondja neki, egy nap karácsonyi számot fog kihozni, röhögésben tört volna ki. „Helyezd magad kényelembe a karácsonyfa mellett, gyújts tüzet, és tölts magadnak egy pohár italt! Halleluja” – így ajánlja az énekes megtekintésre a klipet.

 

2. Psychostick – Zombie Claus

 

Az amerikai rockzenekar, a Psychostick ünnepi klipje, a Zombie Claus egyszerre több mindent is nevetség tárgyává tesz.

 

Egyrészt nyilvánvalóan kiparodizálja az ajándékvárás fétisében tobzódó nyugati kultúrát.

 

Van itt minden, ami egy tisztes ünnepi polgárpukkasztáshoz kell: rabszolgaként dolgozó manók, akiket a télapó jól megpofoz, ha rinyálni mernek; ijedten felriadó emberek, akiket a szoba sötétjéből, baljós tekintettel figyel a télapó,

 

majd jól meg is fenyeget, hogy „jobb, ha vigyázol magadra, mert megérkeztem a városodba”.

 

 

A Zombie Claus azonban az amerikai zenész és filmrendező, Rob Zombie slágerének, a Dragula klipjének is paródiája: mind stílusában, mind dallamában, mind képi világában kifigurázza a metálzenész 1998-as alkotását. És amíg a Dragulában ördögszarvas démonok járják az emberi világot, addig a Zombie Clausban zöld karácsonyi ruhába öltözött manók teszik ugyanezt az ijesztő télapó oldalán.

 

3. Nanowar of Steel – Valhalleluja

 

Annál nagyobb istenkáromlás talán nem is létezik, minthogy egy vallást egy másik vallással összemosva parodizáljunk ki.

 

Pedig a powert metalt (amire az epikus hangzásvilág, a könnyen befogadható, fülbemászó dallamok és a fantasy témájú szövegek jellemzőek) kifigurázó, olasz Nanowar of Steel pont ezt tette. (Már egyébként a nevük is a stílus egyik nagy alakjára, a Manowarra utal.)

 

A cím alapján nem nehéz kitalálni, hogy mire lehet számítani:

 

a gospelek dallamvilágát felhasználva idézik meg a skandináv, viking mitológiát, ahol a keresztény Isten helyett a nagy viking istenséghez, Odinhoz imádkoznak a megszállott hívők,

 

aki alá is száll az égből, és karácsonyi sapkában hirdet nekünk egy kis igét. (Odint egyébként Angus McFife, az úgyszint power metalos Gloryhammer énekese alakítja, aki zenekarával februárban Budapesten is fellép.)

 

 

A zenekar elmondása szerint a Valhalleluja a saját értelmezésüket jeleníti meg, ahol a karácsony keveredik a modern idők viking életérzésével. „Ez egy epikus gospel-metál dal, amely urunk és megmentőnk, az IKEA mestere és a stílusos bútorokat szeretők metálosok védelmezője, Odin erényeit dicséri.”

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

Olaszországban is folyamatosan növekszik a fertőzésszám. Noha a kormány azt ígéri: sem az iskolákat nem fogja bezárni, sem kijárási tilalmat nem fog bevezetni, egyes régiók megtették ezeket a lépéseket.

Egy tiroli szállodatulajdonos felvetette: ha novemberben nem jön részleges lockdown a nyugat-ausztriai tartományban, a fertőzések növekedése nem állítható meg, ami a téli síszezon teljes összeomlását jelentené.

A Politico által megszerzett felmérés az Európai Parlament megrendelésére készült, a jogállamisági feltételt az egész EU lakossága is inkább támogatja, mint ellenzi.

Mivel Szlovéniában mostanra csak a tengerparti régiói lakosai utazhatnak szabadon, az ország elhagyása is csak kivételes esetekben lehetséges.

A WHO szerint akkor lehet nyomon követni a járvány alakulását, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga 5 százalék alatt van. Ez utoljára Magyarországon szeptember 3-án teljesült.

A bevándorlásellenes Heinz-Christian Strache sajnálhatja, hogy nincs több szerb bevándorló Bécsben, mert köztük már most is megugrotta volna a parlamenti küszöböt. A bécsi szerbség között a szélsőjobboldali Szabadságpárt (FPÖ) is jobban szerepelt.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás