+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2019. december 25. szerda, 10:29
Van itt minden, ami egy tisztes polgárpukkasztáshoz kell: égő Notre Dame, az embereket terrorizáló télapó, és gospel stílusban Odinhoz imádkozó, megszállott hívősereg is.

Ha karácsony, akkor a végtelen kajamámoron túl a békés, ünnepi zenék is eszünkbe juthatnak.

 

Kivéve akkor, ha polgárpukkasztó arc vagy, aki képes még ezt a szent ünnepet is úgy széttrollkodni, hogy attól egy mélyhívő KDNP-s menten gutaütést kaphat.

 

Mutatunk is három remek példát erre!

 

1. Me and That Man – Burning Churches

 

Kezdjük is mindjárt Lengyelország elkötelezett sátánistája, Nergal (polgári nevén Adam Darski) szólóprojektje, a Me and That Man karácsonyi számával, aminek már a neve is beszédes.

 

A Burning Churches, azaz Égő templomok egy gyerekkorában papi molesztálást elszenvedő férfi történetét meséli el, aki felnőttként bosszúhadjáratot hirdet az egyházzal szemben, és templomgyújtogatásra adja a fejét. Ha ez önmagában nem lenne eléggé provokatív,

 

a klip egy pontján megjelenik az égő Notre Dame is, amit a klip főszerepelője által inspirált gyújtogató borít lángba.

 

 

A katolikus szellemben nevelt Nergaltól, aki egyébként a Behemoth nevű, black metal zenekar alapítója és énekese, eddig sem állt messze a vallási tartalmú polgárpukkasztás: a magát sátánistának valló zenész tépett már össze a színpadon Bibliát, de tiltakozott ellene a jelenleg is kormányzó nacionalista-konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) is, amikor a lengyel Voice tehetségkutatóba leigazolták zsűritagnak.

 

A Burning Churches-ről szólva Nergal elmondta, hogy ha valaki azt mondja neki, egy nap karácsonyi számot fog kihozni, röhögésben tört volna ki. „Helyezd magad kényelembe a karácsonyfa mellett, gyújts tüzet, és tölts magadnak egy pohár italt! Halleluja” – így ajánlja az énekes megtekintésre a klipet.

 

2. Psychostick – Zombie Claus

 

Az amerikai rockzenekar, a Psychostick ünnepi klipje, a Zombie Claus egyszerre több mindent is nevetség tárgyává tesz.

 

Egyrészt nyilvánvalóan kiparodizálja az ajándékvárás fétisében tobzódó nyugati kultúrát.

 

Van itt minden, ami egy tisztes ünnepi polgárpukkasztáshoz kell: rabszolgaként dolgozó manók, akiket a télapó jól megpofoz, ha rinyálni mernek; ijedten felriadó emberek, akiket a szoba sötétjéből, baljós tekintettel figyel a télapó,

 

majd jól meg is fenyeget, hogy „jobb, ha vigyázol magadra, mert megérkeztem a városodba”.

 

 

A Zombie Claus azonban az amerikai zenész és filmrendező, Rob Zombie slágerének, a Dragula klipjének is paródiája: mind stílusában, mind dallamában, mind képi világában kifigurázza a metálzenész 1998-as alkotását. És amíg a Dragulában ördögszarvas démonok járják az emberi világot, addig a Zombie Clausban zöld karácsonyi ruhába öltözött manók teszik ugyanezt az ijesztő télapó oldalán.

 

3. Nanowar of Steel – Valhalleluja

 

Annál nagyobb istenkáromlás talán nem is létezik, minthogy egy vallást egy másik vallással összemosva parodizáljunk ki.

 

Pedig a powert metalt (amire az epikus hangzásvilág, a könnyen befogadható, fülbemászó dallamok és a fantasy témájú szövegek jellemzőek) kifigurázó, olasz Nanowar of Steel pont ezt tette. (Már egyébként a nevük is a stílus egyik nagy alakjára, a Manowarra utal.)

 

A cím alapján nem nehéz kitalálni, hogy mire lehet számítani:

 

a gospelek dallamvilágát felhasználva idézik meg a skandináv, viking mitológiát, ahol a keresztény Isten helyett a nagy viking istenséghez, Odinhoz imádkoznak a megszállott hívők,

 

aki alá is száll az égből, és karácsonyi sapkában hirdet nekünk egy kis igét. (Odint egyébként Angus McFife, az úgyszint power metalos Gloryhammer énekese alakítja, aki zenekarával februárban Budapesten is fellép.)

 

 

A zenekar elmondása szerint a Valhalleluja a saját értelmezésüket jeleníti meg, ahol a karácsony keveredik a modern idők viking életérzésével. „Ez egy epikus gospel-metál dal, amely urunk és megmentőnk, az IKEA mestere és a stílusos bútorokat szeretők metálosok védelmezője, Odin erényeit dicséri.”

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás