Nyolc kérdés a karácsonyról, válaszol: Donáth Anna

Szerző: Bukovics Martin
2019.12.24. 07:20

Ha Jézus születésnapját ünnepeljük, akkor miért neki kéne hozni az ajándékot!? – kérdezi a Momentum EP-képviselője.

Nyolc kérdés a karácsonyról, válaszol: Donáth Anna

Itt az Azonnali nagy karácsonyi körkérdése: magyar közéleti személyiségeket és hírességeket kérdezünk körbe napról napra olyan kérdésekkel, amelyekbe akár némi ideológiai megosztottságot is bele lehet látni, már persze azon túl, hogy az illetőnek milyen a személyisége. A legújabb részben Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét kérdeztük.

+ + +

Melyiket favorizálja: a valódi karácsonyfát, vagy a műanyagot? És miért?

A fenntarthatóság és a macskabiztos megoldás jegyében a fa karácsonyfánkat preferáljuk, amit minden évben összerakunk és szétszedünk. (Fadeszkákból lehet felépíteni.)

Hány éves korban lehet elmondani a gyereknek, hogy ki hozza az ajándékot?

Erre azért nem tudok egyértelműen válaszolni, mert nálunk ez soha nem volt kérdés. Tudtuk, hogy a szüleink hozzák az ajándékokat, de ettől még nem volt kevésbé meseszerű: édesanyám mindig elmondta, hogy az angyalkákkal együtt dísziti a fát és amikor ajándékokat vásárolt, csak úgy hívtuk: elment angyalkázni.

Gyerekfejjel amúgy sem volt logikus, hogy ha Jézus születésnapját ünnepeljük, akkor miért neki kéne hozni az ajándékot!?

Melyik a helyes megnevezés: a Mikulás vagy a Télapó?

December 6-án egyértelműen a Mikulást várjuk, bár egy nappal előtte Sinterklaas is be szokott nézni hozzánk.

Mennyit költ idén karácsonyi ajándékra?

Az elmúlt években mind a család, mind a barátaim között leszoktunk a tárgyi ajándékozásról. A közös főzés, forraltborozás és általában a „végre együtt vagyunk” élménye önmagában ajándék.

Milyen gyakran váltott vissza karácsonyi ajándékot, és mi volt az?

Soha, mert engem könnyű meglepni, mivel a bontogatás élménye önmagában végtelenül boldoggá tesz. 

Mi volt a legbénább ajándék eddig, amit kapott?

Nem kaptam béna ajándékot soha, bár lehet, azért, mert kifejezetten szeretem a kontextus nélküli, elborult vagy önmagában haszontalan dolgokat.

Mit venne karácsonyi ajándékként Orbán Viktornak, és mit Gyurcsány Ferencnek?

Elküldeném őket egy szociopolyzásra Bass Lászlóhoz. Ebben a társasjátékban a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélniük egy hónapot: GYES-ből, segélyből, alkalmi munkákból.

Sosem árt a döntéshozókat emlékeztetni, kikért is felelnek: a fűtött szobákból nehéz elképzelni, hogy milyen, amikor nem tudsz kijönni a pénzedből.

Ha van, mi az újévi fogadalma?

Nem hiszek az újévi fogadalmakban, csak arra jók, hogy egy hét múlva már rosszul érezzük magunkat tőle, ha nem tartjuk be.

Olvasd vissza a sorozat többi részét itt.

FOTÓ: Azonnali-montázs

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek