Ez a hat jelölt indul Borkai Zsolt székéért Győrben

Szerző: Pintér Bence
2019.12.24. 07:28

Lejárt a határidő, meghozta a Jézuska a győri polgármesterjelölteket: hat jelölt adta le a megfelelő mennyiségű ajánlást az időközi polgármester-választásra. De kik a jelöltek, és mit kell pontosan tudni róluk? Megmutatjuk!

Ez a hat jelölt indul Borkai Zsolt székéért Győrben

Január 26-án polgármestert választanak Győrben, miután a szex- és korrupciós botrányba keveredő Borkai Zsolt fideszes polgármester újraválasztása után lemondott. Székére tízen is pályáztak, közülük azonban csak hat jelölt szedte össze az induláshoz szükséges 500 ajánlást:

a fideszes Dézsi Csaba András, a közös ellenzéki jelölt, Pollreisz Balázs, a civil Balla Jenő, a Mi Hazánktól Géber József, illetve a függetlenek közül Kirchfeld Mária, illetve Hajnal János.

Mint megírtuk, a meglepetésinduló, Ábrahám Róbert vlogger állítása szerint ugyan összeszedte az 500 ajánlást, de inkább visszalép. A kampányból nem vonul ki teljesen, egyelőre Balla Jenő szimpatikus neki, de minden jelölt programját el akarja olvasni.

Mit lehet tudni a jelöltekről?

+ Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő régi motoros a helyi Fideszben, 1994 óta önkormányzati képviselő, volt már alpolgármester és bukott már el polgármesterválasztást is 2002-ben. A Borkai-érában kiszorult a párt első vonalából és a szakmájára koncentrált, közösségi összefogásból hozta létre a győri szívcentrumot, emellett újságot és könyveket írt; de töretlenül megnyerte négyévente a nádorvárosi körzetet. A botrány közepén is 19 308 ember szavazott Borkaira, a Fidesz maximálisan mozgósítható tábora a városban 22-23 ezer ember lehet.

+ Pollreisz Balázs 2014 óta az MSZP önkormányzati képviselője és helyi elnöke, korábban humán területen dolgozott, például a gyárvárosi kultúrházat vezette. Most az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum közös jelöltjeként indul a választáson. Az október 13-i választáson a közös jelölt, a DK-s Glázer Tímea 18 662 szavazatot gyűjtött, amivel majdnem beérte Borkai Zsoltot: a kérdés az, hogy tud-e még emellé mozgósítani az új jelölt. Pollreisz Balázzsal egyébként itt interjúztunk.

+ Balla Jenő vállalkozó, független önkormányzati képviselő. Balla az októberi választáson indult tavasszal gründolt civil szervezete, az Összefogás Győrért színeiben, és 1838 szavazatot szerzett, ami 4,36 százalékos eredményt jelentett. Polgármester tehát nem, képviselő azonban lett a kompenzációs listáról a győri vállalkozó, aki évek óta több civil szervezetben is munkálkodik a városban, most épp a piacosoknak csinál érdekvédelmi szövetséget. Itt írtunk róla bővebben.

+ Géber József vőfély, néprajzkutató a Mi Hazánk jelöltje. Nem először méretteti meg magát a helyi politikában, 2014-ben függetlenként, idén a Mi Hazánk jelöltjeként indult az egyik ménfőcsanaki körzetben, ahol öt éve egyébként 27 százalékkal lett második a Fidesz jelöltje mögött.

+ Kirchfeld Mária, a Széchenyi István Egyetem volt oktatója is megmérette magát októberben, ő a kettes körzetben indult, ami egy elég kacifántos választókörzet, mindenesetre benne van a Belváros és Újváros egy része, illetve Révfalu egy része, például az egyetem területe. Kirchfeld nem nyert a körzetben, de akkor sem, és most sem folytat az interneten látható kampányt, semmit sem találni róla az interneten a MarkMyProfessor-oldalán kívül.

+ Hajnal János független jelölt, aki mögött több elég homályos nemzeti és devizahiteles mozgalom áll, egyébként nam nagyon van köze Győrhöz. Az egyik oldal szerint „Győr városa közbiztonságot, jogbiztonságot remélhet a tevékenysége által, természetes élelmiszerek biztosítását, káros sugárzások enyhítését, munkahelyteremtést, a fizető-parkoló rendszer átalakítását és fokozatos leépítését, a környezetkárosítás megállítását, szabad, barátságos, nyugodt és békés várost” várhat tőle.

Sok a jelölt, de a verseny várhatóan a fideszes és a közös ellenzéki jelölt, tehát Dézsi és Pollreisz között fog eldőlni január 26-án. Bárki is nyer, a közgyűlésben 22 képviselőből 15 tartozik a Fidesz-KDNP-hez, a kormánypártoknak tehát kétharmados többsége lesz ebben a ciklusban.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek