Kétszáz év után először nem lesz éjféli mise a Notre-Dame-ban

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.23. 08:21

Még a náci megszállás alatt sem zárt be karácsonyra az áprilisban leégett templom, aminek az újjáépítésére még minimum négy évet kell várni.

Kétszáz év után először nem lesz éjféli mise a Notre-Dame-ban

Úgy tűnik, áprilisban nem csak a párizsi Notre-Dame égett le, de ezzel egy nagyon régóta tartó hagyománynak is vége lesz: 1803 óta, több, mint kétszáz év után most először nem lesz karácsonyi szolgálat a templomban.

Ez alatt a kétszáz év alatt még a nácik is megszállták Párizst, de akkor is tartottak éjféli misét az ünnepek alatt.

Ettől függetlenül persze nem marad Párizs nagy éjféli mise nélkül, és a közelben lévő Saint-Germain l'Auxerrois templomba viszik a rendezvényt.

Az UNESCO világörökségei közé tartozó Notre-Dame boltozatának és tetejének komoly része égett le, a hivatalos álláspont miatt egy eldobott cigarettacsikk miatt, egyelőre bíróság vizsgálja a gondatlanságot.

Emmanuel Macron francia elnök áprilisban azt mondta, a teljes helyrehozás öt évbe fog telni, azóta pedig már egy nemzetközi mérnökpályázatot is meghirdetett, aminek a győztese újraépítheti, és talán egy kicsit újra is gondolhatja a Notre-Dame-ot.

Az építkezést tovább lassította, hogy ólommérgezés miatt leállították augusztusban, de valószínűleg az sem tesz jót a történetnek, hogy a májusban mindenféle híres ember és nagy cég által bejelentett 884 millió euróból még csak 38 millió érkezett meg, miközben a francia szélsőjobboldal természetesen nem hiszi el a csikkes verziót, és összeesküvés-elméleteket erőltetett

Mi amúgy júliusban jártuk körbe az építkezést, hogy akkor hogy állt a templom, azt itt nézheted meg

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek