+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 23. hétfő, 08:21
Még a náci megszállás alatt sem zárt be karácsonyra az áprilisban leégett templom, aminek az újjáépítésére még minimum négy évet kell várni.

Úgy tűnik, áprilisban nem csak a párizsi Notre-Dame égett le, de ezzel egy nagyon régóta tartó hagyománynak is vége lesz: 1803 óta, több, mint kétszáz év után most először nem lesz karácsonyi szolgálat a templomban.

 

Ez alatt a kétszáz év alatt még a nácik is megszállták Párizst, de akkor is tartottak éjféli misét az ünnepek alatt.

 

Ettől függetlenül persze nem marad Párizs nagy éjféli mise nélkül, és a közelben lévő Saint-Germain l'Auxerrois templomba viszik a rendezvényt.

 

Az UNESCO világörökségei közé tartozó Notre-Dame boltozatának és tetejének komoly része égett le, a hivatalos álláspont miatt egy eldobott cigarettacsikk miatt, egyelőre bíróság vizsgálja a gondatlanságot.

 

Emmanuel Macron francia elnök áprilisban azt mondta, a teljes helyrehozás öt évbe fog telni, azóta pedig már egy nemzetközi mérnökpályázatot is meghirdetett, aminek a győztese újraépítheti, és talán egy kicsit újra is gondolhatja a Notre-Dame-ot.

 

Az építkezést tovább lassította, hogy ólommérgezés miatt leállították augusztusban, de valószínűleg az sem tesz jót a történetnek, hogy a májusban mindenféle híres ember és nagy cég által bejelentett 884 millió euróból még csak 38 millió érkezett meg, miközben a francia szélsőjobboldal természetesen nem hiszi el a csikkes verziót, és összeesküvés-elméleteket erőltetett

 

Mi amúgy júliusban jártuk körbe az építkezést, hogy akkor hogy állt a templom, azt itt nézheted meg

 

FOTÓ: Fekő Ádám / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2022-ben minden egyéni körzetben közös jelöltet akarnak állítani, országosan pedig egyetlen közös programmal vágnának neki a választásoknak.

Az IT-szektor emigrációval fenyeget, ha tovább folytatódik az erőszak, de már az orvosok is beálltak tüntetni. Mutatjuk, mi történt éjjel Belaruszban.

Kristálytiszta érvelés: dolgozni nem dolgoznak, így van idejük lázadozni, korzózni az utcán.

Így tiltakoznak a rendőri brutalitás ellen, no meg azért, mert több ezer embert tartóztattak le a rendőrök: arról, hogy velük mi történik, napok óta alig tudni valamit.

Hiába állt össze a Strache-lista, Strache indulása még mindig kétséges, mivel az FPÖ bejelentette: még a választások előtt óvást nyújt be az egész Team Strache ellen.

Egyszer már biztosan, ezt maga a belarusz belügyminisztérium közölte. Egyre több kép és videó is előkerül az őrizetbe vett tüntetőkkel szembeni rendőri brutalitásról.

Harmadik nap is folytatódtak a tüntetések Belaruszban. A tüntetők ezúttal jóval decentralizáltabbak voltak, este hattól pedig lekapcsolták a teljes belarusz internetet.

A hét kérdése

Nem csak a Balatonnál magasabbak a szokottnál az árak, a horvát sajtó a dalmáciai árakon háborog. Szavazz: te fizetnél 1000 forintot érte?

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás