Saját bírósága kötelezi Hollandiát arra, csökkentse a károsanyag-kibocsátást

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.22. 10:03

A holland legfelsőbb bíróság szerint emberi jog az éghajlatváltozás káros hatása elleni védelem.

Saját bírósága kötelezi Hollandiát arra, csökkentse a károsanyag-kibocsátást

Helyben hagyott Hollandia legfelsőbb bírósága egy ítéletet, amely szerint az ország kormányának sokkal ambiciózusabb célt kell felállítania az üvegházhatást okozó gázok csökkentése terén – írja az AP. Az ítélet emberi jogként határozza meg az éghajlatváltozás káros hatása elleni védelmet.

Ennek szellemében a holland kormánynak 2020 végéig legalább 25 százalékkal kell csökkentenie a károsanyag-kibocsátást az 1990-es szinthez képest.

Ez egyébként nem kizárt, hogy elérhető, ugyanis az ország környezetvédelemmel foglalkozó ügynökségének előző havi jelentése szerint 2020 végére várhatóan 23 százalékkal sikerül visszafogni a kibocsátást, de az eredmény mindenképp valahol 19 és 26 százalék között várható.

A pert egyébként egy Urgenda nevű holland szervezet indította, akik ügyében több, mint négy éve már ezt az ítéletet hozta meg egy bíróság, miszerint a holland kormánynak nagyobb erőfeszítést kell tennie az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen. 

Persze a holland kormánynak nem tetszett, hogy a bíróságon mondják meg nekik, mit csináljanak, ezért fellebbeztek.

Ezt 2018 októberében bukták el, ezért ismét fellebbeztek, ezúttal a legfelsőbb bíróságon. Utóbbi fellebbezést utasították el pénteken, mondván a klímaváltozás komoly hatást gyakorolhat a holland lakosok élethez és jólléthez való jogára. 

Mark Rutte holland miniszterelnök úgy kommentálta az ítéletet: garantálja, hogy mindent megtesznek azért, hogy elérjék a bíróság által megszabott célkitűzést. 

Egyébként más, klímaváltozással kapcsolatos jogi fellépések esetén vegyes eredmények születtek. Például Németországban gyakorlatilag elbukott egy hasonló per nemrég, míg Svájcban viszont elég aláírás jött össze ahhoz, hogy népszavazást lehessen tartani arról, hogy meghatározott klímacélokat rögzítsenek az ország alkotmányában. 

FOTÓ: Mitch Altman / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek