A szocdem Milanović nyeri a horvát elnökválasztás első fordulóját

2019.12.22. 19:43

A szocdem Zoran Milanović és a regnáló HDZ-s elnök, Kolinda Grabar-Kitarović juthat a horvát elnökválasztás második fordulójába. Az énekes-üzletember Miroslav Škoro a harmadik. Mutatjuk azt is, ki hol erős, és hogyan végzett a korrupcióval kampányoló jelölt, aki a volt zágrábi polgármester nevén indult.

A szocdem Milanović nyeri a horvát elnökválasztás első fordulóját

Vasárnap tartották a horvát elnökválasztás első fordulóját, amin összesen tizenegy jelölt indult el, de lényegében hárman voltak esélyesek, őket az utolsó közvélemény-kutatásban fej-fej mellett mérték. A regnáló jobbközép HDZ-s Kolinda Grabar-Kitarović legfőbb kihívói balról a szocdem Zoran Milanović korábbi miniszterelnök, aki a menekültválságba bukott bele 2015-ben, jobbról pedig a pártnélküli, szlavóniai énekes-üzletember Miroslav Škoro.

Este hétig lehetett szavazni, 95,91 százalékos feldolgozottságnál úgy áll a dolog, hogy

az első fordulót Milanović nyerte 29,6 százalékkal. Mögötte Grabar-Kitarović 26,77 százalékkal a második,

így ők ketten juthatnak a január elején esedékes második fordulóba. A hétvégi kampánycsendet parádésan végigtrollkodó Škoro a harmadik helyen áll 24,37 százalékkal a részeredmények szerint.

Érdekes adat, hogy 4,51 százalékkal az ötödik helyre futott be Dario Juričan horvát rendező, aki direkt felvette a korrupcióról elhíresült Milan Bandić volt zágrábi polgármester nevét, és korrupciópárti kampányt csinált. Zágrábban egyébként jóval az országos eredménye fölött végzett.

Beszédes a szavazatok területi eloszlása is.

Az első helyre befutó Milanović Isztriában, Zágrábban, és az északnyugati, Szlovéniához közeli területeken a legerősebb, míg Dalmácia és a tengerpart erősen Grabar-Kitarović felé húz.

Škoro az északkeleti területeken, például az Eszék környéki horvát Baranyában (a magyarlakta települések kivételével), és a délszláv háború által egykor különösen sújtott Vukovár környékén nagyon erős. A Zágrábot övező megyében nagyjából fej-fej mellett van a három jelölt. (A választási térképet itt lehet böngészni.)

A második fordulót január 5-én tartják majd. Az eddigi közvélemény-kutatások azt is mérték, hogy a második fordulónak milyen lenne a kimenetele egy Grabar-Kitarović vs. Milanović felállás esetén, mindkét ezt mérő intézetnél a jelenlegi elnök jönne ki ebből győztesen. (Škoro mindkettejüket legyőzné, Milanovićot jobban.) Hogy ezt mennyire óvatosan érdemes venni, jelzi azért, hogy a második fordulós bizonytalanok aránya nagyobb, mint a két jelölt közötti különbség.

A szerkesztőségből egyébként Techet Péter és Bukovics Martin is megírták, kinek drukkolnak, és miért.

FOTÓ: Zoran Milanović / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek