Transzfóbia miatt estek neki a rajongók a Harry Potter szerzőjének

Szerző: Pintér Bence
2019.12.20. 09:00

Rowling kiállt egy transzfóbia miatt kirúgott nő mellett, ezáltal egyes rajongói szerint „csatlakozott a halálfalókhoz”.

Transzfóbia miatt estek neki a rajongók a Harry Potter szerzőjének

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője november óta nem igazán használt a Twittert, most azonban megtörte a hallgatását azért, hogy kiálljon Maya Forstater mellett, aki azért veszítette el a munkáját a Centre for Global Development szegénységgel foglalkozó think-tanknél, mert transzfób dolgokat posztolt az interneten, majd a bíróság is úgy döntött, hogy kirúgása rendben volt.

Forstater bíróságon is sorra vett tweetjeiben transzneműekről szóló, negatív tartalmú mémeket posztolt, ezen felül egyértelműen kifejezte, hogy szerinte egy férfi nem válhat nővé. Az is előkerült, hogy rossz névmást használt a magát nembinárisnak valló skót képviselőre, Gregor Murray-re utalva. (Murray egyébként éppen azért volt felfüggesztve, mert nekitámadt egy nőnek, és „terf”-nek hívta, ami egy olyan szó, amit a transzneműséggel kritikus feministákra használnak.)

A bíró szerint azonban Forstater semmibe vette a transznemű emberek emberi jogait,

és tweetjei nem voltak összeegyeztethetőek az emberi méltósággal és mások alapvető jogaival; illetve azt sem értette meg, hogy mekkora fájdalmat okozhat az valakinek, ha valaki rosszul állapítja meg a nemét és nem az általa preferált személyes névmást használja.

Rowling az ügyre reagáló tweetjében azt írta: „Öltözz, ahogy akarsz. Hívd magad, ahogy akarod. Feküdj le akármelyik felnőttel, aki ebbe beleegyezik. Éld a legjobb életet békében és biztonságban. De kirúgatni nőket azért, mert azt gondolja, hogy a nem az egy valós dolog?”

Az írónőt már korábban is vádolták transzfóbiával például azért, mert a Twitteren lájkolt egy posztot, amelyben a transzneműekre úgy utalt valaki, hogy „férfiak női ruhában”, de akkor Rowling menedzsmentje azt mondta, hogy csak véletlenül félrenyomott. Ugyanígy megvádolták azért is, mert egy regényében van egy transznemű karakter, akinek az ábrázolása sokak szerint transzfób.

A tweet akkora vitát generált a Twitteren, hogy többen foglalkoztak vele még a Donald Trump elnök ellen indított vádeljárásnál is. A Harry Potter-rajongók egy hangos része csalódott Rowling tweetje miatt, akadt olyan, aki szerint az írónő „csatlakozott a halálfalókhoz” (a regénysorozatban ők olyanok nagyjából, mint a nácik), de sokan csak simán azt mondják, hogy most már biztos, hogy Rowling egy „szar ember”.

Rowlingot korábban azért is támadták, mert kiállt amellett, hogy az egyik, regényeiből készült filmsorozatban továbbra is szerepeljen a családon belüli erőszakkal vádolt színész, Johnny Depp. Illetve emiatt a filmsorozat miatt azzal is támadták tavaly, hogy rasszista.

FOTÓ: It's Not Disney. It's Disney Prime Video. / Twitter

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek