+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 20. péntek, 13:08
Nem elég ambiciózus az EU Tanácsa által javasolt, 2021 és 2027 közöttre szóló költségvetési javaslat, az Európai Parlament ezért addig nem tárgyal, míg a tagállamok nem adnak több pénzt.

Az Európai Parlament frakciói pénteken megállapodtak arról, hogy befagyasztják az Európai Unió Tanácsával az EU következő, hétéves költségvetéséről szóló tárgyalásokat, miután álláspontjuk szerint

 

a tagállami tisztségviselőkből álló Tanács egy olyan költségvetési tervezetet tett le eléjük, amely nem volt elég ambiciózus, és nem felelt meg az elvárásaiknak.

 

Felelősségből több van, mint pénzből

 

Emiatt az EP sajtóközleményében leszögezte: a következő többéves költségvetésről szóló tárgyalások jelentős részét befagyasztják, valamint az ideiglenes és részleges megállapodásokról szóló egyeztetések is félbemaradtak. A frakciók többek között azt kritizálják, hogy habár a tagállamok egyre több feladatot szeretnének az EU-hoz delegálni, elegendő pénzt már nem adnak mindehhez, így az unió források híján nem is tudná teljesíteni az állampolgároktól jövő elvárásokat.

 

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke a döntéssel kapcsolatban úgy nyilatkozott: „a tagállamok folyamatosan új feladatokat és felelősséget delegálnak az EU felé a határvédelemtől kezdve a klímaváltozás elleni harcig. Az új Európai Bizottság a múlt héten lépett elő egy ambiciózus programmal, például a múlt héten bemutatott Európai Zöld Megállapodással. Ezt az EU állampolgárai követelik tőlünk, de mi nem fogjuk tudni ezt megvalósítani, hacsak nem kapunk egy megfelelően finanszírozott EU-költségvetést.”

 

Az egyébként olasz baloldali EP-elnök hozzátette, csalódott, mivel „a tagállami kormányok nem érzékelik a helyzet sürgősségét”.

 

„A Tanácstól érkező legutóbbi javaslatok jóval alulmúlják a parlament frakciói által támasztott elvárásokat” – fogalmazott, hozzátéve, hogy készek a tárgyalások konstruktívs szellemben való újrakezdésére, ugyanakkor egy olyan költségvetést nem hajlandóak elfogadni, amely nem lenne képes végrehajtani az uniós polgároknak tett ígéreteket. „Amíg a Tanács részéről nincs előrelépés, nem is folytathatjuk a tárgyalásokat” – szögezte le.

 

„Kaptunk pozitív jelzéseket a leendő horvát EU-tanácsi elnökségtől és az Európai Tanács elnökétől, Charles Micheltől, így reméljük, hogy hamarosan elindíthatjuk a következő többéves költségvetésről szóló, valós tárgyalásokat. Ugyanakkor ahhoz, hogy ez megtörténhessen, a tagállami kormányoknak komolyan kell venniük azt, hogy egy olyan költségvetést készítsenek, amely képes az európaiak követeléseire válaszolni” – zárta Sassoli a közleményét.

 

De mi az a többéves költségvetés?

 

Az Európai Unióban hétévente fogadnak el egy úgynevezett többéves pénzügyi keretet – ebből fedezik az EU-val kapcsolatos felmerülő költségeket, például – a teljesség igénye nélkül – ebből működnek a kohéziós és strukturális alapok, a különféle felzárkóztatási, mobilitási és innovációs programok, vagy az EU közös agrárpolitikája. A mostani, 2014-2020-as keret 2020 végén lejár, addig pedig az intézményeknek meg kell állapodniuk egy új költségvetés létrehozásáról:

 

ennek mértékét a költség EU bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) arányában határozzák meg, a tagállamoknak pedig a rájuk eső összeget kell befizetniük a közösbe.

 

Egyes hangok szerint az integráció elmélyítése céljából jóval nagyobb GNI-arányt kellene elfogadniuk a feleknek, így az EU-nak lenne pénze egy valóban ambiciózus programot megvalósítani. Mások egy puritánabb költségvetést látnának szívesebben – ennek hívei például hagyományosan a skandináv államok –, szerintük ugyanis sok pénz megy el olyan politikaterületekre, amelyekből ők nem annyira profitálnak, például a főleg a francia gazdák érdekeit védő közös agrárpolitikára, vagy a főleg Közép- és Dél-Európa számára előnyös strukturális alapokra.

 

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás