„Nagy-Britannia száz százalékig rasszista még akkor is, ha titkolja!”

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.20. 19:10

Nem mi mondjuk, hanem Stormzy, aki a britek egyik legnépszerűbb rappere. Szerinte Boris Johnson csak azt hozta el, hogy most már ki is merik mondani az emberek.

„Nagy-Britannia száz százalékig rasszista még akkor is, ha titkolja!”

A sokáig a boldog nyugatot jelentő Nagy-Britannia imidzse tulajdonképpen napról napra rosszabb: az egy dolog, hogy a parlament alsóháza elfogadta a frissen megválasztott Boris Johnson javaslatát, hogy január 31-én lépjenek ki az Európai Unióból, de az elmúlt évek egyik legnagyobb brit zeneikonja, Stormzy a bulvárban rombolja a képet. A rapper, aki arról is híres, hogy ő volt a Glastonbury fesztivál történetének első brit születésű fekete headlinere a lehető legegyértelműbben kijelentette, hogy ez az ország teljesen rasszista:

„Száz százalékig rasszista még akkor is, ha titkolja”

– mondta a La Reppubblica olasz lapnak.

„Ebben az országban nagyon nehéz azt mondani, hogy rasszizmus van. Olaszországban tiszta sor, de ha egy britnek megpróbálom elmagyarázni, hogy az ország rasszista, mindenki azt mondja: dehogy az, hát te is sikeres vagy, ráadásul nézd meg Londont, mennyi fekete él ott” – folytatta a rapper, aki szeirnt Boris Johnson megjelenése csak rontja a helyzetet, hiszen vezető nyíltan rasszista dolgokat mer mondani, akkor mások is fognak.

„Előtte az embereknek el kellett rejteniük ezeket. Ha valami rosszat gondoltál a feketékről vagy a muszlimukról csendben maradtál inkább. Most ezek az emberek magabiztosan kimondhatják ezeket nyilvánosan. Ez nagyon ijesztő, kurvára ijesztő.”

Az országban egyébként nem csak a politikai irányban látszik a radikalizálódás és egyéb társadalmi problémák előkerülése, és nem is csak a híres rapperek történeteiből: 2018 és 2019 márciusa közt pedig már 43 ezer késelés történt Angliában és Walesben, ráadásul London kiemelkedik ebből is. Ezeknek a támadásoknak a nagyrésze rablás és leszámolás, de például a nyár egyik legnagyobb visszhangot kiváló bűncselekménye is Londonban történt, ahol egy buszon négy férfi vert véresre egy leszbikus párt, mert nem voltak hajlandók csókolózni nekik.

FOTÓ: Stormzy / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek