Strache azt hitte, FPÖ-sök esküdtek össze ellene Ibizán, ezért detektívvel figyeltette párttársait

Szerző: Bukovics Martin
2019.12.19. 16:08

A bukott alkancellár természetesen ezt is az FPÖ-nek számláztatta ki. A párt továbbította a számlát a megrendelőnek.

Strache azt hitte, FPÖ-sök esküdtek össze ellene Ibizán, ezért detektívvel figyeltette párttársait

A végül előrehozott választásokhoz és a jobbközép Sebastian Kurz megerősödéséhez vezető ibizai botrányvideó május végi publikálását követően az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökének, Heinz-Christian Strachénak az volt az első gondolata, hogy pártjának politikusai esküdtek össze ellene. Strache ezért azon nyomban felbérelt egy detektívet, hogy többek közt kémkedjen azon Johann Gudenus után, aki vele együtt látható a felvételeken, amelyen egy magát orosz oligarcharokonnak kiadó bosnyák egyetemista kihúzta Strachéból, hogy az kész túlárazott közbeszerzéseket adni neki, csak vegye meg és tegye FPÖ-baráttá a Kronen Zeitung bulvárlapot.

A detektíves sztorit egyébként épp a Kronen Zeitung hozta ki először azzal a címmel, hogy Strache megfigyeltette a barátait. A bulvárlap mindezt onnan tudja, hogy amikor hetekkel az ibizai videó nyilvánosságra kerülését követően átkutatták Strachénak az FPÖ pénzén bérelt klosterneuburgi villáját, a nyomozók ezeket a szépen idősorrendbe rendezett fekete-fehér felvételeket is megtalálták az egykori alkancellárnál.

Gudenust – aki az egész ibizai randit lényegében mindenféle gyanakvás nélkül leszervezte – heteken át követték Strache megbízásából: dokumentálták, ahogyan feleségével a Park Hyatt nevű bécsi luxushotel bárjában találkozik, ahogyan egy ismerősével fiákerezik, ahogy azt is, hogy az ügyvédjével összefut különböző kávézókban és éttermekben. De a magánnyomozó-iroda által összeállított aktában nemcsak az azóta köddé vált Gudenus, hanem Dominik Nepp, a bécsi FPÖ Strachét követő elnöke is látható, azaz Strache őt is az összeesküvés részének vélte.

Norbert Hofer, az FPÖ jelenlegi elnöke csütörtökön különösnek minősítette az esetet, hozzátéve, ő erről nem tudott semmit, így ez nem játszott szerepet abban, hogy nemrég kizárták az FPÖ számára a botrányai miatt időközben rendkívül kínossá vált Strachét a pártból (aki azóta új párt alapításán dolgozik, hogy elinduljon a 2020-as bécsi tartományi választáson). Hofer elmondása szerint a detektívcég a számlát az FPÖ-nek küldte, ám hogy mekkora összegről van szó, azt nem tudta felidézni, azt viszont igen, hogy

nem fizették azt ki. „A számlát továbbítjuk a megrendelőnek” – tette hozzá az FPÖ-elnök.

FOTÓ: A detektív fotói közül pár / Kronen Zeitung

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek