+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 19. csütörtök, 16:08
A bukott alkancellár természetesen ezt is az FPÖ-nek számláztatta ki. A párt továbbította a számlát a megrendelőnek.

A végül előrehozott választásokhoz és a jobbközép Sebastian Kurz megerősödéséhez vezető ibizai botrányvideó május végi publikálását követően az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökének, Heinz-Christian Strachénak az volt az első gondolata, hogy pártjának politikusai esküdtek össze ellene. Strache ezért azon nyomban felbérelt egy detektívet, hogy többek közt kémkedjen azon Johann Gudenus után, aki vele együtt látható a felvételeken, amelyen egy magát orosz oligarcharokonnak kiadó bosnyák egyetemista kihúzta Strachéból, hogy az kész túlárazott közbeszerzéseket adni neki, csak vegye meg és tegye FPÖ-baráttá a Kronen Zeitung bulvárlapot.

 

A detektíves sztorit egyébként épp a Kronen Zeitung hozta ki először azzal a címmel, hogy Strache megfigyeltette a barátait. A bulvárlap mindezt onnan tudja, hogy amikor hetekkel az ibizai videó nyilvánosságra kerülését követően átkutatták Strachénak az FPÖ pénzén bérelt klosterneuburgi villáját, a nyomozók ezeket a szépen idősorrendbe rendezett fekete-fehér felvételeket is megtalálták az egykori alkancellárnál.

 

Gudenust – aki az egész ibizai randit lényegében mindenféle gyanakvás nélkül leszervezte – heteken át követték Strache megbízásából: dokumentálták, ahogyan feleségével a Park Hyatt nevű bécsi luxushotel bárjában találkozik, ahogyan egy ismerősével fiákerezik, ahogy azt is, hogy az ügyvédjével összefut különböző kávézókban és éttermekben. De a magánnyomozó-iroda által összeállított aktában nemcsak az azóta köddé vált Gudenus, hanem Dominik Nepp, a bécsi FPÖ Strachét követő elnöke is látható, azaz Strache őt is az összeesküvés részének vélte.

 

Norbert Hofer, az FPÖ jelenlegi elnöke csütörtökön különösnek minősítette az esetet, hozzátéve, ő erről nem tudott semmit, így ez nem játszott szerepet abban, hogy nemrég kizárták az FPÖ számára a botrányai miatt időközben rendkívül kínossá vált Strachét a pártból (aki azóta új párt alapításán dolgozik, hogy elinduljon a 2020-as bécsi tartományi választáson). Hofer elmondása szerint a detektívcég a számlát az FPÖ-nek küldte, ám hogy mekkora összegről van szó, azt nem tudta felidézni, azt viszont igen, hogy

 

nem fizették azt ki. „A számlát továbbítjuk a megrendelőnek” – tette hozzá az FPÖ-elnök.

 

FOTÓ: A detektív fotói közül pár / Kronen Zeitung

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás