+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 19. csütörtök, 16:08
A bukott alkancellár természetesen ezt is az FPÖ-nek számláztatta ki. A párt továbbította a számlát a megrendelőnek.

A végül előrehozott választásokhoz és a jobbközép Sebastian Kurz megerősödéséhez vezető ibizai botrányvideó május végi publikálását követően az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) akkori elnökének, Heinz-Christian Strachénak az volt az első gondolata, hogy pártjának politikusai esküdtek össze ellene. Strache ezért azon nyomban felbérelt egy detektívet, hogy többek közt kémkedjen azon Johann Gudenus után, aki vele együtt látható a felvételeken, amelyen egy magát orosz oligarcharokonnak kiadó bosnyák egyetemista kihúzta Strachéból, hogy az kész túlárazott közbeszerzéseket adni neki, csak vegye meg és tegye FPÖ-baráttá a Kronen Zeitung bulvárlapot.

 

A detektíves sztorit egyébként épp a Kronen Zeitung hozta ki először azzal a címmel, hogy Strache megfigyeltette a barátait. A bulvárlap mindezt onnan tudja, hogy amikor hetekkel az ibizai videó nyilvánosságra kerülését követően átkutatták Strachénak az FPÖ pénzén bérelt klosterneuburgi villáját, a nyomozók ezeket a szépen idősorrendbe rendezett fekete-fehér felvételeket is megtalálták az egykori alkancellárnál.

 

Gudenust – aki az egész ibizai randit lényegében mindenféle gyanakvás nélkül leszervezte – heteken át követték Strache megbízásából: dokumentálták, ahogyan feleségével a Park Hyatt nevű bécsi luxushotel bárjában találkozik, ahogyan egy ismerősével fiákerezik, ahogy azt is, hogy az ügyvédjével összefut különböző kávézókban és éttermekben. De a magánnyomozó-iroda által összeállított aktában nemcsak az azóta köddé vált Gudenus, hanem Dominik Nepp, a bécsi FPÖ Strachét követő elnöke is látható, azaz Strache őt is az összeesküvés részének vélte.

 

Norbert Hofer, az FPÖ jelenlegi elnöke csütörtökön különösnek minősítette az esetet, hozzátéve, ő erről nem tudott semmit, így ez nem játszott szerepet abban, hogy nemrég kizárták az FPÖ számára a botrányai miatt időközben rendkívül kínossá vált Strachét a pártból (aki azóta új párt alapításán dolgozik, hogy elinduljon a 2020-as bécsi tartományi választáson). Hofer elmondása szerint a detektívcég a számlát az FPÖ-nek küldte, ám hogy mekkora összegről van szó, azt nem tudta felidézni, azt viszont igen, hogy

 

nem fizették azt ki. „A számlát továbbítjuk a megrendelőnek” – tette hozzá az FPÖ-elnök.

 

FOTÓ: A detektív fotói közül pár / Kronen Zeitung

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás