Elárulta a DK-s polgármester, miért fizetik ki a fideszes krumpliosztást

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.18. 15:32

Az egységes parkolási koncepcióba a fideszeseket is engedik beleszólni, a bulinegyedben éjféli zárórát vezetnének be. Előadták a DK-s polgármesterek a terveiket.

Elárulta a DK-s polgármester, miért fizetik ki a fideszes krumpliosztást

Már felállt a fővárosi parkolási rendszer megújításáért felelős munkacsoport, ennek tagjai olyan kormánypárti polgármesterek is, mint például Pokorni Zoltán – erről is beszélt az Azonnali kérdésére Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes egy szerdai DK-s háttérbeszélgetésen. A beszélgetésen részt vett Gyurcsány Ferenc DK-elnök is, illetve a párt fővárosi frakciójában ülő polgármesterek: Niedermüller Péter a hetedik kerületből, Németh Angéla a tizenötödik kerületből és László Imre a tizenegyedik kerületből. 

Gy. Németh Erzsébet azt nem tudta megmondani, mikorra készülhet el a parkolás koncepciója, de a cél az, hogy az emberek szempontjából egységesítsék. Ugyanakkor a parkolás nem lehet majd fővárosi kompetencia, csak kerületi, ám ennek ellenére egységes lesz. 

A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes egyébként arról is beszélt a háttérbeszélgetésen: több megkérdőjelezhető kifizetést is talált az előző vezetés alatt, például volt, hogy egy sportrendezvényen 17 milliót költöttek egy egynapos szabadtéri jógázás megszervezésére. Ezért Gy. Németh a jövőben bevezeti, hogy a magánszemélyektől kezdve a cégeken át mindenki csak pályázat útján juthasson támogatáshoz. 

A színházakkal kapcsolatban leszögezte: a Katona József színház igazgatója Máté Gábor „marad, és pont”.

A főpolgármester-helyettes szerint ugyanis a lehetőségekhez képest jól kezelték azt a színháznál, hogy kiderült, Gothár Péter rendező zaklatott egy színésznőt náluk. Ezzel ellentétben már nem elégedett azzal, ahogy a Dörner György vezette Újszínház reagált egy 2015-ös zaklatási vádra, ő maga is kereste ugyanis az igazgatót az ügy miatt, ám akkor Dörner még azt állította, nem tudott róla, később pedig kiderült, hogy mégis volt róla tudomása. 

Ha már zaklatás, a DK-s Gréczy Zsoltot is utolérte egy zaklatási botrány: az ügyről és arról, hogy a pártelnök Gyurcsány Ferenc mit szól ehhez, itt írtunk részletesen.

A DK-s vezetésű kerület fogja fizetni a fideszes krumpliosztást

László Imre XI. kerületi polgármester többek közt arról beszélt: az októberi választás előtt fideszes vezetésű újbudai önkormányzat összesen több, mint 160 millió forintot fizetett ki különféle kampányrendezvényekre, ezekből például mostanában kell kifizetniük a krumpliosztás díját (a kampány során ugyanis több fideszes településen, így Újbudán is kedvezményesen lehetett krumplit vásárolni). Arra is felhívta a figyelmet: véget vetnek a kerületi lakásépítési hullámnak, jelenleg is tizennégyezer lakás van épülőben, illetve további több mint 9 ezerre is kiadták már az építési engedélyt.

Ezért az önkormányzat úgy döntött, a jövőben társasházépítési tilalmat rendel el.

A polgármester sokkolónak nevezte, hogy a Lágymányosi-öbölben készülő beruházás – felhőkarcoló és irodanegyed épül ott – miatt ott huszonötezer munkahely fog létesülni, ami egy Gyöngyös vagy Szekszárd méretű városnak felel meg. Így szerinte nagy kérdés, hogy hogyan jutnak majd a munkavállalók oda a közlekedés szempontjából már most túlterhelt Budafoki útról. 

Éjféli zárás lesz a bulinegyedben

Erzsébetváros vezetője, Niedermüller Péter arról beszélt: egészen addig „civilizáltnak” tekintették az átadás-átvételt a kerületben, míg meg nem látták az arról szóló jegyzőkönyveket. Például kiderült számukra november elején: nincs a kerületnek érvényes parkolási szerződése december 23-tól, ezért kénytelenek voltak az addigi, előnytelen konstrukciót meghosszabbítani. Ugyanakkor úgy tervezik, hosszú távon vagy a hatodik kerülettel dolgoznak ki közös parkolási koncepciót, vagy ha lesz, a fővárosi, egységeshez fognak csatlakozni. (Ezen a ponton Gy. Németh megerősítette: lesz egységes fővárosi parkolás). 

A bulinegyed kapcsán arról beszélt: az „elszabadult”, így két lépést tudtak tenni eddig a rendezésért.

Egyrészt elkezdték betartatni a törvényeket, másrészt létrehoztak egy, a civilekkel közös akciócsoportot a megoldások kidolgozására.

Niedermüller szerint ugyanakkor az éjféli záróra része kell, hogy legyen a megoldásnak.

NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek