+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedd délután az EU pénzügyi érdekeinek védelméről volt szó, különös tekintettel az EU által a tagállamoknak kifizetett pénzekkel kapcsolatos korrupcióra és az érdekkonfliktusokra, azaz hogy például rendben van-e, hogy a cseh kormányfő, Andrej Babiš milliárdos vállalkozóként EU-pénzeket kapva ott ül annál az asztalnál miniszterelnökként, ahol ezek elosztásáról döntenek. A vitán kifejezetten kevés EP-képviselő volt jelen, ők is főleg kelet- és közép-európai országokból.

 

Tomáš Zdechovský cseh kereszténydemokrata képviselő például azt a kérdést tette fel Johannes Hahn költségvetési biztosnak:

 

el tudja-e képzelni azt a helyzetet, hogy Angela Merkel és Sebastian Kurz úgy ül ott az Európai Tanács ülésén, hogy másodállásban van egy konszernük, ami aztán kap egy csomó EU-s pénzt?

 

„Ha nem, akkor egy hullámhosszon vagyunk” – fogalmazott a cseh kormányfőre célozva.

 

Magát a vitát a legtalálóbban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő írta le: sok beszédnek sok az alja, ha feleannyit cselekedtünk volna uniós színtéren, mint amennyit beszélünk róla az Európai Parlamentben, már messzebb jutottunk volna. De Deutsch ennél azért tovább ment: mint mondta, a tagállamok összeférhetetlenségi ügyeiről azután érdemes csak beszélni az EP-ben, ha az uniós intézmények háza táján minden rendben lesz. Deutsch ezt követően elővette pártja kedvenc kártyáját: miszerint mondandója igenis aktuális, hiszen most a helyzet az, hogy az EU-s pénz közvetlenül egy magyar országgyűlésbeli ellenzéki frakcióvezető és egy magyar baloldali EP-képviselő családi cégéhez megy: „Ez több, mint összeférhetetlenség!”

 

A DK-s Rónai Sándor erre kihasználva az azonnali kérdés lehetőségét, visszakérdezett: az olyan összeférhetetlenségek, amelyek miatt elindult a 7-es cikkelyes eljárás Magyarország ellen, mint Orbán Viktor vejének 13 milliárd forintos lopása, vagy Mészáros Lőrinc többszázmilliárdos megbízásai vajon összeférhetetlenek-e?

 

„Inkább erről beszéljen képviselő úr, mint Gyurcsány Ferencről és Dobrev Kláráról!”

 

Deutsch Tamás viszonválaszában közölte: ő egyetlen nevet sem említett, de ha már erről volt szó, szeretné megjeleníteni a vitában azt a súlyos politikai összeférhetetlenséget, hogy az Európai Bizottságtól sokszázezres megbízást kap Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége. A fideszes politikus megismételte az üzenetét: a Bizottság akkor tegyen rendet a tagállamokban, ha a saját háza táján felsöpört!

 

Rónai pár perccel később, sima felszólalásában már az Európa legboldogtalanabb vidékein boldogan élő kelet-közép-európai oligarchavilágról beszélt: korrupt kormányok bűnös működéseiről, akik semmiképp nem fognak együttműködni az uniós hatóságokkal. Az európai polgárok kétszer fizetik meg a kárt: egyszer, amikor adó formájában befizetik a pénzt, és másodszor, amikor megbüntetik a kormányokat. Rónai elmondta, neki „büszke magyarként és büszke európaiként” az a javaslata, hogy nem a tagállami kormányoknak, hanem közvetlenül a gazdáknak, önkormányzatoknak, stb. kellene adni az uniós pénzt.

 

Deutsch Tamás ezt követően elhagyta az üléstermet.

 

Kár, mert a Rónai után felszólaló AfD-s Nicolaus Fest mondta a legpopulistább beszédet:

 

közvetlenül a terem karzatán helyet foglaló látogatókhoz fordult az üres teremre mutatva, mondván: láthatják, mennyire érdekli ezt a parlamentet az ő pénzük!

 

Rónai ezt ki se várta, lelépett ő is.

 

Kár, mert a CDU-s Monika Hohlmeier elmondta, hogy az EU-pénzek 98 százalékával teljesen szabályosan számolnak el, a maradék 2 százalék csupán az, ahol problémák és visszaélések vannak, és amelyekkel szemben viszont keményen fel kell lépni.

 

A momentumos (Cseh Katalin, Donáth Anna) és MSZP-s (Ujhelyi István) EP-képviselőknek volt jobb dolguk is kedd délután, mint az uniós pénz felhasználásának visszásságairól vitázni. A jobbikos Gyöngyösi Márton ellenben jelen volt, ám ő rövid felszólalásában inkább csak általánosságokról beszélt, egyedüli magyar EP-képviselőként angolul.

 

Persze nemcsak a magyarok, hanem a horvátok is kivitték a saját politikai vitáikat Strasbourgba, de ők inkább azzal vádolták egymást, hogy a másik nem érti, miről szól a vita.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az biztos, hogy 2020-ban soha nem látott számú embernek kerül be a mindennapi életébe az online piálás a haverokkal. De igazából van ennek bármi értelme? Leteszteltük!

Ugyanazzal a kanállal áldoztattak végig híveket, miközben a koronavírus a nyállal terjed leginkább. Megkérdeztük, hogy csinálják ezt a magyarországi ortodoxok.

A brit egészségügyi rendszernek legalább húszezer ilyen készülékre lenne szüksége, a kényszerűségből nem versenyző csapatok segíthetnek be.

Vlagyimir Putyin szóvivője maga erősítette meg, hogy az elnöki hivatalból is pozitív lett egy ember tesztje. A sajtó tud.

Az érkező magyar kamionosokra 14 nap karantén vár mostantól, akkor is, ha nem mutatják koronavírus gyanúját.

A britek heteken belül házilag is tesztelhetik, megfertőződtek-e a koronavírussal. Elérhető lesz-e ilyen teszt Magyarországon is? Egyáltalán van értelme?

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Március 28-án fél 9-től kapcsolj le mindent otthon: környezetvédelemnek és digitális detoxnak is jó.

Bulizz virtuálisan fél Béccsel március 28-án éjszaka, ingyen!

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás