Nem fogod kitalálni, miről beszéltek a magyarok az uniós pénzek ellopásáról szóló EP-vitán!

Szerző: Bukovics Martin
2019.12.17. 16:23

Rónai Sándor: Tiborcz, Mészáros! Deutsch Tamás: Gyurcsány, Dobrev!

Nem fogod kitalálni, miről beszéltek a magyarok az uniós pénzek ellopásáról szóló EP-vitán!

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedd délután az EU pénzügyi érdekeinek védelméről volt szó, különös tekintettel az EU által a tagállamoknak kifizetett pénzekkel kapcsolatos korrupcióra és az érdekkonfliktusokra, azaz hogy például rendben van-e, hogy a cseh kormányfő, Andrej Babiš milliárdos vállalkozóként EU-pénzeket kapva ott ül annál az asztalnál miniszterelnökként, ahol ezek elosztásáról döntenek. A vitán kifejezetten kevés EP-képviselő volt jelen, ők is főleg kelet- és közép-európai országokból.

Tomáš Zdechovský cseh kereszténydemokrata képviselő például azt a kérdést tette fel Johannes Hahn költségvetési biztosnak:

el tudja-e képzelni azt a helyzetet, hogy Angela Merkel és Sebastian Kurz úgy ül ott az Európai Tanács ülésén, hogy másodállásban van egy konszernük, ami aztán kap egy csomó EU-s pénzt?

„Ha nem, akkor egy hullámhosszon vagyunk” – fogalmazott a cseh kormányfőre célozva.

Magát a vitát a legtalálóbban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő írta le: sok beszédnek sok az alja, ha feleannyit cselekedtünk volna uniós színtéren, mint amennyit beszélünk róla az Európai Parlamentben, már messzebb jutottunk volna. De Deutsch ennél azért tovább ment: mint mondta, a tagállamok összeférhetetlenségi ügyeiről azután érdemes csak beszélni az EP-ben, ha az uniós intézmények háza táján minden rendben lesz. Deutsch ezt követően elővette pártja kedvenc kártyáját: miszerint mondandója igenis aktuális, hiszen most a helyzet az, hogy az EU-s pénz közvetlenül egy magyar országgyűlésbeli ellenzéki frakcióvezető és egy magyar baloldali EP-képviselő családi cégéhez megy: „Ez több, mint összeférhetetlenség!”

A DK-s Rónai Sándor erre kihasználva az azonnali kérdés lehetőségét, visszakérdezett: az olyan összeférhetetlenségek, amelyek miatt elindult a 7-es cikkelyes eljárás Magyarország ellen, mint Orbán Viktor vejének 13 milliárd forintos lopása, vagy Mészáros Lőrinc többszázmilliárdos megbízásai vajon összeférhetetlenek-e?

„Inkább erről beszéljen képviselő úr, mint Gyurcsány Ferencről és Dobrev Kláráról!”

Deutsch Tamás viszonválaszában közölte: ő egyetlen nevet sem említett, de ha már erről volt szó, szeretné megjeleníteni a vitában azt a súlyos politikai összeférhetetlenséget, hogy az Európai Bizottságtól sokszázezres megbízást kap Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége. A fideszes politikus megismételte az üzenetét: a Bizottság akkor tegyen rendet a tagállamokban, ha a saját háza táján felsöpört!

Rónai pár perccel később, sima felszólalásában már az Európa legboldogtalanabb vidékein boldogan élő kelet-közép-európai oligarchavilágról beszélt: korrupt kormányok bűnös működéseiről, akik semmiképp nem fognak együttműködni az uniós hatóságokkal. Az európai polgárok kétszer fizetik meg a kárt: egyszer, amikor adó formájában befizetik a pénzt, és másodszor, amikor megbüntetik a kormányokat. Rónai elmondta, neki „büszke magyarként és büszke európaiként” az a javaslata, hogy nem a tagállami kormányoknak, hanem közvetlenül a gazdáknak, önkormányzatoknak, stb. kellene adni az uniós pénzt.

Deutsch Tamás ezt követően elhagyta az üléstermet.

Kár, mert a Rónai után felszólaló AfD-s Nicolaus Fest mondta a legpopulistább beszédet:

közvetlenül a terem karzatán helyet foglaló látogatókhoz fordult az üres teremre mutatva, mondván: láthatják, mennyire érdekli ezt a parlamentet az ő pénzük!

Rónai ezt ki se várta, lelépett ő is.

Kár, mert a CDU-s Monika Hohlmeier elmondta, hogy az EU-pénzek 98 százalékával teljesen szabályosan számolnak el, a maradék 2 százalék csupán az, ahol problémák és visszaélések vannak, és amelyekkel szemben viszont keményen fel kell lépni.

A momentumos (Cseh Katalin, Donáth Anna) és MSZP-s (Ujhelyi István) EP-képviselőknek volt jobb dolguk is kedd délután, mint az uniós pénz felhasználásának visszásságairól vitázni. A jobbikos Gyöngyösi Márton ellenben jelen volt, ám ő rövid felszólalásában inkább csak általánosságokról beszélt, egyedüli magyar EP-képviselőként angolul.

Persze nemcsak a magyarok, hanem a horvátok is kivitték a saját politikai vitáikat Strasbourgba, de ők inkább azzal vádolták egymást, hogy a másik nem érti, miről szól a vita.

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek