+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kedd délután az EU pénzügyi érdekeinek védelméről volt szó, különös tekintettel az EU által a tagállamoknak kifizetett pénzekkel kapcsolatos korrupcióra és az érdekkonfliktusokra, azaz hogy például rendben van-e, hogy a cseh kormányfő, Andrej Babiš milliárdos vállalkozóként EU-pénzeket kapva ott ül annál az asztalnál miniszterelnökként, ahol ezek elosztásáról döntenek. A vitán kifejezetten kevés EP-képviselő volt jelen, ők is főleg kelet- és közép-európai országokból.

 

Tomáš Zdechovský cseh kereszténydemokrata képviselő például azt a kérdést tette fel Johannes Hahn költségvetési biztosnak:

 

el tudja-e képzelni azt a helyzetet, hogy Angela Merkel és Sebastian Kurz úgy ül ott az Európai Tanács ülésén, hogy másodállásban van egy konszernük, ami aztán kap egy csomó EU-s pénzt?

 

„Ha nem, akkor egy hullámhosszon vagyunk” – fogalmazott a cseh kormányfőre célozva.

 

Magát a vitát a legtalálóbban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő írta le: sok beszédnek sok az alja, ha feleannyit cselekedtünk volna uniós színtéren, mint amennyit beszélünk róla az Európai Parlamentben, már messzebb jutottunk volna. De Deutsch ennél azért tovább ment: mint mondta, a tagállamok összeférhetetlenségi ügyeiről azután érdemes csak beszélni az EP-ben, ha az uniós intézmények háza táján minden rendben lesz. Deutsch ezt követően elővette pártja kedvenc kártyáját: miszerint mondandója igenis aktuális, hiszen most a helyzet az, hogy az EU-s pénz közvetlenül egy magyar országgyűlésbeli ellenzéki frakcióvezető és egy magyar baloldali EP-képviselő családi cégéhez megy: „Ez több, mint összeférhetetlenség!”

 

A DK-s Rónai Sándor erre kihasználva az azonnali kérdés lehetőségét, visszakérdezett: az olyan összeférhetetlenségek, amelyek miatt elindult a 7-es cikkelyes eljárás Magyarország ellen, mint Orbán Viktor vejének 13 milliárd forintos lopása, vagy Mészáros Lőrinc többszázmilliárdos megbízásai vajon összeférhetetlenek-e?

 

„Inkább erről beszéljen képviselő úr, mint Gyurcsány Ferencről és Dobrev Kláráról!”

 

Deutsch Tamás viszonválaszában közölte: ő egyetlen nevet sem említett, de ha már erről volt szó, szeretné megjeleníteni a vitában azt a súlyos politikai összeférhetetlenséget, hogy az Európai Bizottságtól sokszázezres megbízást kap Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára cége. A fideszes politikus megismételte az üzenetét: a Bizottság akkor tegyen rendet a tagállamokban, ha a saját háza táján felsöpört!

 

Rónai pár perccel később, sima felszólalásában már az Európa legboldogtalanabb vidékein boldogan élő kelet-közép-európai oligarchavilágról beszélt: korrupt kormányok bűnös működéseiről, akik semmiképp nem fognak együttműködni az uniós hatóságokkal. Az európai polgárok kétszer fizetik meg a kárt: egyszer, amikor adó formájában befizetik a pénzt, és másodszor, amikor megbüntetik a kormányokat. Rónai elmondta, neki „büszke magyarként és büszke európaiként” az a javaslata, hogy nem a tagállami kormányoknak, hanem közvetlenül a gazdáknak, önkormányzatoknak, stb. kellene adni az uniós pénzt.

 

Deutsch Tamás ezt követően elhagyta az üléstermet.

 

Kár, mert a Rónai után felszólaló AfD-s Nicolaus Fest mondta a legpopulistább beszédet:

 

közvetlenül a terem karzatán helyet foglaló látogatókhoz fordult az üres teremre mutatva, mondván: láthatják, mennyire érdekli ezt a parlamentet az ő pénzük!

 

Rónai ezt ki se várta, lelépett ő is.

 

Kár, mert a CDU-s Monika Hohlmeier elmondta, hogy az EU-pénzek 98 százalékával teljesen szabályosan számolnak el, a maradék 2 százalék csupán az, ahol problémák és visszaélések vannak, és amelyekkel szemben viszont keményen fel kell lépni.

 

A momentumos (Cseh Katalin, Donáth Anna) és MSZP-s (Ujhelyi István) EP-képviselőknek volt jobb dolguk is kedd délután, mint az uniós pénz felhasználásának visszásságairól vitázni. A jobbikos Gyöngyösi Márton ellenben jelen volt, ám ő rövid felszólalásában inkább csak általánosságokról beszélt, egyedüli magyar EP-képviselőként angolul.

 

Persze nemcsak a magyarok, hanem a horvátok is kivitték a saját politikai vitáikat Strasbourgba, de ők inkább azzal vádolták egymást, hogy a másik nem érti, miről szól a vita.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás