+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Johann Reichert
2019. december 17. kedd, 11:01
A Fidesz 1994-ben húsz mandátummal került be az Országgyűlésbe. 1998-ban már 32 fős volt a frakciójuk. Hogyan történhetett ez a „választói akaratot sértő” trükközés?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az egyik legfontosabb demokratikus szabályt, a Házszabályt módosította nemrég a kétharmados többség, jelentősen korlátozva a frakcióalakítás lehetőségeit. Egészen érdekes érveléseket lehetett hallani indoklásként a kormányoldalról: a KDNP részéről például nem kisebb személyiség, mint Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, a KDNP-frakció szóvivője magyarázta el a választópolgároknak a módosítást a Fidesz TV-n, amely egyébként ki is emeli Nacsa Lőrinc e tárgybeli érveit:

 

„Három hete erről beszélünk, és ma az ellenzéki sajtó megpróbálja ezt szenzációként tálalni. A két módosítás az országgyűlési törvény módosítása és a határozati házszabály módosítása. Első helyen az Országgyűlés méltóságának megtartására és a botránypolitizálás befejezésének a célját szolgálja, ugyanakkor vannak olyan szabályok benne, olyan változtatások, amelyek azt szeretnék elérni, hogy a választói akaratot leginkább tükrözze az országgyűlés, és kifejezze azt. Tehát például ne lehessen olyat csinálni, hogy egy pártból egy közös listán két képviselő jut be, de mindenféle ígéretekkel kölcsönözzön magának teljesen más pártból másik képviselőket csak azért, hogy összerakhassa a frakcióját, vagy éppen függetleneket meg tudjon győzni abból a szempontból, hogy beüljön az ő frakciójába. Ez nem tükrözi a választói akaratot.”

 

Nacsa Lőrinc poétikusan ifjú korban van (szül. 1990), valószínűleg elkerülte a figyelmét az óvodában, hogy nem mindig volt ez így.

 

Még 1994-ben történt, hogy választáson majdnem kiesett a Fidesz az Országgyűlésből, mindössze 7,01 százalékkal, 20 listás mandátummal került be a Házba. Négy évvel később 32 képviselője volt a Fidesz-frakciónak, ami úgy történt, hogy a KDNP-frakció szétesett, mégpedig azért, mert az egyik fele Giczy György pártelnökkel az élen a Torgyán-párthoz húzott, a másik (nagyobbik) fele pedig – Isépy Tamás frakcióvezetővel és Surján László expártelnökkel az élen – a Fideszhez.

 

A Surján-Isépy vonalhoz tartozók közül

 

tizenegyen be is ültek a Fidesz-frakcióba, amely akkor már évek óta küldte az invitáló impulzusokat nekik.

 

A Giczyvel tartó kisebbség nem érte el az akkori Házszabály szerinti frakcióalakításhoz szükséges minimális létszámot, így „függetlenné” transzformálódott. Az átült 11 fő közül ma is él és képviselősködik a Házban Latorcai János, a többiek meghaltak, illetve visszavonultak, mint például Surján László.

 

Így hát megvolnánk az 1998-as 32-es Fidesz-frakcióból 31 emberrel. Kérdés: ki lehetett a harminckettedik újsütetű Fidesz-frakciótag?

 

Téved, aki arra tippel, hogy Semjén Zsolt aktuális KDNP-elnökről van szó. A Fidesz-frakcióba átlépő tizenkettedik, ám időrendben első honatya ugyanis MDF-elhagyó volt, Salamon László (mostanság alkotmánybíró).

 

Semjén Zsolt a KDNP-frakció 1997-es szétesése után nem tartott a 11 frakciótársával, ő az MDF-be ült be.

 

Néki a Fidesz túl liberális volt. Akkor.

 

Olvass még több cikket Johann Reicherttől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás