+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Johann Reichert
2019. december 17. kedd, 11:01
A Fidesz 1994-ben húsz mandátummal került be az Országgyűlésbe. 1998-ban már 32 fős volt a frakciójuk. Hogyan történhetett ez a „választói akaratot sértő” trükközés?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az egyik legfontosabb demokratikus szabályt, a Házszabályt módosította nemrég a kétharmados többség, jelentősen korlátozva a frakcióalakítás lehetőségeit. Egészen érdekes érveléseket lehetett hallani indoklásként a kormányoldalról: a KDNP részéről például nem kisebb személyiség, mint Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő, a KDNP-frakció szóvivője magyarázta el a választópolgároknak a módosítást a Fidesz TV-n, amely egyébként ki is emeli Nacsa Lőrinc e tárgybeli érveit:

 

„Három hete erről beszélünk, és ma az ellenzéki sajtó megpróbálja ezt szenzációként tálalni. A két módosítás az országgyűlési törvény módosítása és a határozati házszabály módosítása. Első helyen az Országgyűlés méltóságának megtartására és a botránypolitizálás befejezésének a célját szolgálja, ugyanakkor vannak olyan szabályok benne, olyan változtatások, amelyek azt szeretnék elérni, hogy a választói akaratot leginkább tükrözze az országgyűlés, és kifejezze azt. Tehát például ne lehessen olyat csinálni, hogy egy pártból egy közös listán két képviselő jut be, de mindenféle ígéretekkel kölcsönözzön magának teljesen más pártból másik képviselőket csak azért, hogy összerakhassa a frakcióját, vagy éppen függetleneket meg tudjon győzni abból a szempontból, hogy beüljön az ő frakciójába. Ez nem tükrözi a választói akaratot.”

 

Nacsa Lőrinc poétikusan ifjú korban van (szül. 1990), valószínűleg elkerülte a figyelmét az óvodában, hogy nem mindig volt ez így.

 

Még 1994-ben történt, hogy választáson majdnem kiesett a Fidesz az Országgyűlésből, mindössze 7,01 százalékkal, 20 listás mandátummal került be a Házba. Négy évvel később 32 képviselője volt a Fidesz-frakciónak, ami úgy történt, hogy a KDNP-frakció szétesett, mégpedig azért, mert az egyik fele Giczy György pártelnökkel az élen a Torgyán-párthoz húzott, a másik (nagyobbik) fele pedig – Isépy Tamás frakcióvezetővel és Surján László expártelnökkel az élen – a Fideszhez.

 

A Surján-Isépy vonalhoz tartozók közül

 

tizenegyen be is ültek a Fidesz-frakcióba, amely akkor már évek óta küldte az invitáló impulzusokat nekik.

 

A Giczyvel tartó kisebbség nem érte el az akkori Házszabály szerinti frakcióalakításhoz szükséges minimális létszámot, így „függetlenné” transzformálódott. Az átült 11 fő közül ma is él és képviselősködik a Házban Latorcai János, a többiek meghaltak, illetve visszavonultak, mint például Surján László.

 

Így hát megvolnánk az 1998-as 32-es Fidesz-frakcióból 31 emberrel. Kérdés: ki lehetett a harminckettedik újsütetű Fidesz-frakciótag?

 

Téved, aki arra tippel, hogy Semjén Zsolt aktuális KDNP-elnökről van szó. A Fidesz-frakcióba átlépő tizenkettedik, ám időrendben első honatya ugyanis MDF-elhagyó volt, Salamon László (mostanság alkotmánybíró).

 

Semjén Zsolt a KDNP-frakció 1997-es szétesése után nem tartott a 11 frakciótársával, ő az MDF-be ült be.

 

Néki a Fidesz túl liberális volt. Akkor.

 

Olvass még több cikket Johann Reicherttől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezután több alkalommal is fegyvert fogtak a függetlenségért, de kellő nagyhatalmi támogatást csak az első világháború után tudtak szerezni ehhez.

Romániai román, erdélyi magyar és világpolitika, kultúra, gazdaság és sok minden más is fog szerepelni a romániai magyarság új portálján.

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás