+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2019. december 17. kedd, 17:43
Nácik mondják? Azt nem kell korrekten elbírálni, nekik úgyis kuss a nevük, bármit mondjanak is. Nem kell átgondolni, hogy kell-e kereszt a térre, ugye, kedves Soproni Tamás?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Történt, hogy a Mi Hazánk Mozgalom (sic!) kettős keresztet akart állítani Terézvárosban a Nyugati téren, ahol október óta az ellenzéki összefogás színeiben induló, momentumos Soproni Tamás a polgármester. Vagyis gondolom, a Mi Hazánk még mindig keresztet szeretne állítani, de kérelmüket Soproni elutasította.

                                                                                      

Indoklása rövid és tömör.

 

„Az elutasításnak semmi köze a keresztekhez vagy a kereszténységhez – ahogy a Mi Hazánknak sem. Amíg én vagyok a polgármester, a VI. kerületben nem fogja magát egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújtva reklámozni” – írja Facebook-oldalán a polgármester.

 

Soproni szimpatizánsai örülnek, taps, bravó, üdvrivalgás. Függöny.

 

A színjáték – mert hogy színjátékról van szó, afelől senkinek se legyen kétsége – viszont folytatódik, lesz második felvonás, hiszen már ez a keresztügy is egy végeláthatatlan színdarab sokadik felvonása.

 

Az elmúlt évtizedekben sokan és sokféleképpen rendezték már meg ezt a darabot, amire jobb- és baloldaliak egyaránt újra meg újra megveszik a jegyeiket, míg mi, mérsékeltek csak azt várjuk a centrumban, hogy

 

egyszer érdeklődés hiányában zárják már be ezt a kurva színházat, ahol állandóan csak ezeket a silány, posztmodern műveket tűzik műsorra.

 

A színdarabot most Novák Előd és a Mi Hazánk rendezi, Soproni Tamás pedig akarva-akaratlanul is asszisztál hozzá azzal, hogy szakmai döntés helyett érzelmi alapon hozza meg ítéletét.

 

Merthogy lehetett volna a nácizás helyett érvelni is. Például azzal, hogy a fakereszt nem illik bele a tér összképébe (az, hogy azért nem illik bele, mert sokkal kulturáltabban néz ki, mint a térkő dominálta tér a hitvány forgóórával, már más kérdés). Így viszont megint nem az a lényeg, hogy ki mit mond, hanem hogy ki mondja.

 

Nácik mondják? Azt nem kell korrekten elbírálni, nekik úgyis kuss a nevük,

 

bármit mondjanak is. Nem kell átgondolni, hogy kell-e kereszt a térre, nem kell foglalkozni azzal, hogy tizenakárhány éve mindig kint van a kereszt a karácsonyi időszakban – most mihazánkosok akarják felállítani, tehát nem lesz.

 

Soproni Tamás igazából nyitott szájjal rohant abba a bizonyos erdőbe.

 

Novákék nyilvánvalóan tudták, hogy a Jobbik évek óta több kerületben is kiállított fakereszteket decemberben, ezeket a kereszteket az év többi részében pedig a párt aktivistáinál tárolták. A Mi Hazánk kiválása után a terézvárosi kereszt valószínűleg így került hozzájuk. A keresztek jelöletlenek, nincs rajtuk feltüntetve a párt neve, tehát a „náci reklám” érvelés nagyon gyenge lábakon áll.

 

Novákék azt is sejthették, hogy Soproni hiába azon kevés momentumosok egyike, aki nem szeretne szimbolikus politikát, és aki elutasítja a magyar liberális „diskurzus” legvisszataszítóbb gyakorlatait, ezek mellett politikus és most már polgármester is, ami azt jelenti, hogy időről-időre rajta van a nyomás, hogy kiszolgálja a szövetségesei óhajait. A Demokratikus Koalíció például elég erős a kerületben, így garantálható volt részükről az instant felháborodás az ügyben.

 

Csakhogy Soproninak ebben az esetben nem gesztusokat kellett volna tennie a hazai közéletet hosszú évek óta mérgező érdekszövetségeseinek, hanem

 

határozottan vissza kellett volna utasítania a színdarab főszerepét, és vagy elfogadnia a Mi Hazánk kérelmét, vagy pedig szakmai alapon elutasítania azt.

 

Félreértés ne essék, én sem szívelem a Fidesz fasisztoid szatellitpártját, de ez az ügy jóval túlmutat a náci/nemnáci kérdéskörön. Ezt a két kurzus viszont soha nem hajlandó belátni, így most sem. Fontosabb nekik, hogy a Nyugati téren kint van egy menóra, szóval a Kurucinfó már írja is a Sopronit zsidózó cikkeket, amire a balliberális oldal újabb harsány nácizásokkal fog válaszolni.

 

A két szekértábor szurkol, tapsol, élvezi.

 

Még vége sincs az aktuális előadásnak, de már sorban állnak a jegypénztárban a szezonbérletért.

 

UPDATE (december 17. 19.29): Soproni Tamás a cikk megjelenése után közölte, hogy a kereszten rajta lett volna a Mi Hazánk plakettája. A szerző véleménye ettől függetlenül nem változott.

 

A szerző politológushallgató, a Sétáló Budapest aktivistája. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Habár a székely fővárosnak nevezett városban ma a magyarok már nincsenek többségben, a román szavazatok felaprózódása miatt Soós Zoltán nagyot tudott nyerni.

A független Nicușor Dan lett Bukarest főpolgármestere. Az exit poll eredmények szerint 47 százalékot szerzett, jelentősen megelőzve a 39 százalékot hozó szocdem Gabriela Fireat.

Azért az MSZP-s Csorbai Ferenc mögött felsorakozó ellenzéki pártok meglepően jól szerepeltek, Csorbai 40 százalékot hozott az egyik legjobboldalibb városban.

Hatalmas többség mondott nemet a kezdeményezésre, amely az EU-val kötött szerződések felmondását jelentette volna.

Egy borvidék, ami azt bizonyítja: megfelelő tudással, akaraterővel és szorgalommal semmi sem lehetetlen, még a legzordabb körülmények között sem.

Utazás, kiállítás, zene, egy jó hely Zuglóban, életvezetési tanácsok és pár tipp a konyhába: itt az Azonnali első őszi mindenajánlója!

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás