+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2019. december 17. kedd, 17:43
Nácik mondják? Azt nem kell korrekten elbírálni, nekik úgyis kuss a nevük, bármit mondjanak is. Nem kell átgondolni, hogy kell-e kereszt a térre, ugye, kedves Soproni Tamás?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Történt, hogy a Mi Hazánk Mozgalom (sic!) kettős keresztet akart állítani Terézvárosban a Nyugati téren, ahol október óta az ellenzéki összefogás színeiben induló, momentumos Soproni Tamás a polgármester. Vagyis gondolom, a Mi Hazánk még mindig keresztet szeretne állítani, de kérelmüket Soproni elutasította.

                                                                                      

Indoklása rövid és tömör.

 

„Az elutasításnak semmi köze a keresztekhez vagy a kereszténységhez – ahogy a Mi Hazánknak sem. Amíg én vagyok a polgármester, a VI. kerületben nem fogja magát egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújtva reklámozni” – írja Facebook-oldalán a polgármester.

 

Soproni szimpatizánsai örülnek, taps, bravó, üdvrivalgás. Függöny.

 

A színjáték – mert hogy színjátékról van szó, afelől senkinek se legyen kétsége – viszont folytatódik, lesz második felvonás, hiszen már ez a keresztügy is egy végeláthatatlan színdarab sokadik felvonása.

 

Az elmúlt évtizedekben sokan és sokféleképpen rendezték már meg ezt a darabot, amire jobb- és baloldaliak egyaránt újra meg újra megveszik a jegyeiket, míg mi, mérsékeltek csak azt várjuk a centrumban, hogy

 

egyszer érdeklődés hiányában zárják már be ezt a kurva színházat, ahol állandóan csak ezeket a silány, posztmodern műveket tűzik műsorra.

 

A színdarabot most Novák Előd és a Mi Hazánk rendezi, Soproni Tamás pedig akarva-akaratlanul is asszisztál hozzá azzal, hogy szakmai döntés helyett érzelmi alapon hozza meg ítéletét.

 

Merthogy lehetett volna a nácizás helyett érvelni is. Például azzal, hogy a fakereszt nem illik bele a tér összképébe (az, hogy azért nem illik bele, mert sokkal kulturáltabban néz ki, mint a térkő dominálta tér a hitvány forgóórával, már más kérdés). Így viszont megint nem az a lényeg, hogy ki mit mond, hanem hogy ki mondja.

 

Nácik mondják? Azt nem kell korrekten elbírálni, nekik úgyis kuss a nevük,

 

bármit mondjanak is. Nem kell átgondolni, hogy kell-e kereszt a térre, nem kell foglalkozni azzal, hogy tizenakárhány éve mindig kint van a kereszt a karácsonyi időszakban – most mihazánkosok akarják felállítani, tehát nem lesz.

 

Soproni Tamás igazából nyitott szájjal rohant abba a bizonyos erdőbe.

 

Novákék nyilvánvalóan tudták, hogy a Jobbik évek óta több kerületben is kiállított fakereszteket decemberben, ezeket a kereszteket az év többi részében pedig a párt aktivistáinál tárolták. A Mi Hazánk kiválása után a terézvárosi kereszt valószínűleg így került hozzájuk. A keresztek jelöletlenek, nincs rajtuk feltüntetve a párt neve, tehát a „náci reklám” érvelés nagyon gyenge lábakon áll.

 

Novákék azt is sejthették, hogy Soproni hiába azon kevés momentumosok egyike, aki nem szeretne szimbolikus politikát, és aki elutasítja a magyar liberális „diskurzus” legvisszataszítóbb gyakorlatait, ezek mellett politikus és most már polgármester is, ami azt jelenti, hogy időről-időre rajta van a nyomás, hogy kiszolgálja a szövetségesei óhajait. A Demokratikus Koalíció például elég erős a kerületben, így garantálható volt részükről az instant felháborodás az ügyben.

 

Csakhogy Soproninak ebben az esetben nem gesztusokat kellett volna tennie a hazai közéletet hosszú évek óta mérgező érdekszövetségeseinek, hanem

 

határozottan vissza kellett volna utasítania a színdarab főszerepét, és vagy elfogadnia a Mi Hazánk kérelmét, vagy pedig szakmai alapon elutasítania azt.

 

Félreértés ne essék, én sem szívelem a Fidesz fasisztoid szatellitpártját, de ez az ügy jóval túlmutat a náci/nemnáci kérdéskörön. Ezt a két kurzus viszont soha nem hajlandó belátni, így most sem. Fontosabb nekik, hogy a Nyugati téren kint van egy menóra, szóval a Kurucinfó már írja is a Sopronit zsidózó cikkeket, amire a balliberális oldal újabb harsány nácizásokkal fog válaszolni.

 

A két szekértábor szurkol, tapsol, élvezi.

 

Még vége sincs az aktuális előadásnak, de már sorban állnak a jegypénztárban a szezonbérletért.

 

UPDATE (december 17. 19.29): Soproni Tamás a cikk megjelenése után közölte, hogy a kereszten rajta lett volna a Mi Hazánk plakettája. A szerző véleménye ettől függetlenül nem változott.

 

A szerző politológushallgató, a Sétáló Budapest aktivistája. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás