+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Varsányi Bence
2019. december 17. kedd, 17:43
Nácik mondják? Azt nem kell korrekten elbírálni, nekik úgyis kuss a nevük, bármit mondjanak is. Nem kell átgondolni, hogy kell-e kereszt a térre, ugye, kedves Soproni Tamás?

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Történt, hogy a Mi Hazánk Mozgalom (sic!) kettős keresztet akart állítani Terézvárosban a Nyugati téren, ahol október óta az ellenzéki összefogás színeiben induló, momentumos Soproni Tamás a polgármester. Vagyis gondolom, a Mi Hazánk még mindig keresztet szeretne állítani, de kérelmüket Soproni elutasította.

                                                                                      

Indoklása rövid és tömör.

 

„Az elutasításnak semmi köze a keresztekhez vagy a kereszténységhez – ahogy a Mi Hazánknak sem. Amíg én vagyok a polgármester, a VI. kerületben nem fogja magát egy náci szellemiségű párt vallási jelképek mögé bújtva reklámozni” – írja Facebook-oldalán a polgármester.

 

Soproni szimpatizánsai örülnek, taps, bravó, üdvrivalgás. Függöny.

 

A színjáték – mert hogy színjátékról van szó, afelől senkinek se legyen kétsége – viszont folytatódik, lesz második felvonás, hiszen már ez a keresztügy is egy végeláthatatlan színdarab sokadik felvonása.

 

Az elmúlt évtizedekben sokan és sokféleképpen rendezték már meg ezt a darabot, amire jobb- és baloldaliak egyaránt újra meg újra megveszik a jegyeiket, míg mi, mérsékeltek csak azt várjuk a centrumban, hogy

 

egyszer érdeklődés hiányában zárják már be ezt a kurva színházat, ahol állandóan csak ezeket a silány, posztmodern műveket tűzik műsorra.

 

A színdarabot most Novák Előd és a Mi Hazánk rendezi, Soproni Tamás pedig akarva-akaratlanul is asszisztál hozzá azzal, hogy szakmai döntés helyett érzelmi alapon hozza meg ítéletét.

 

Merthogy lehetett volna a nácizás helyett érvelni is. Például azzal, hogy a fakereszt nem illik bele a tér összképébe (az, hogy azért nem illik bele, mert sokkal kulturáltabban néz ki, mint a térkő dominálta tér a hitvány forgóórával, már más kérdés). Így viszont megint nem az a lényeg, hogy ki mit mond, hanem hogy ki mondja.

 

Nácik mondják? Azt nem kell korrekten elbírálni, nekik úgyis kuss a nevük,

 

bármit mondjanak is. Nem kell átgondolni, hogy kell-e kereszt a térre, nem kell foglalkozni azzal, hogy tizenakárhány éve mindig kint van a kereszt a karácsonyi időszakban – most mihazánkosok akarják felállítani, tehát nem lesz.

 

Soproni Tamás igazából nyitott szájjal rohant abba a bizonyos erdőbe.

 

Novákék nyilvánvalóan tudták, hogy a Jobbik évek óta több kerületben is kiállított fakereszteket decemberben, ezeket a kereszteket az év többi részében pedig a párt aktivistáinál tárolták. A Mi Hazánk kiválása után a terézvárosi kereszt valószínűleg így került hozzájuk. A keresztek jelöletlenek, nincs rajtuk feltüntetve a párt neve, tehát a „náci reklám” érvelés nagyon gyenge lábakon áll.

 

Novákék azt is sejthették, hogy Soproni hiába azon kevés momentumosok egyike, aki nem szeretne szimbolikus politikát, és aki elutasítja a magyar liberális „diskurzus” legvisszataszítóbb gyakorlatait, ezek mellett politikus és most már polgármester is, ami azt jelenti, hogy időről-időre rajta van a nyomás, hogy kiszolgálja a szövetségesei óhajait. A Demokratikus Koalíció például elég erős a kerületben, így garantálható volt részükről az instant felháborodás az ügyben.

 

Csakhogy Soproninak ebben az esetben nem gesztusokat kellett volna tennie a hazai közéletet hosszú évek óta mérgező érdekszövetségeseinek, hanem

 

határozottan vissza kellett volna utasítania a színdarab főszerepét, és vagy elfogadnia a Mi Hazánk kérelmét, vagy pedig szakmai alapon elutasítania azt.

 

Félreértés ne essék, én sem szívelem a Fidesz fasisztoid szatellitpártját, de ez az ügy jóval túlmutat a náci/nemnáci kérdéskörön. Ezt a két kurzus viszont soha nem hajlandó belátni, így most sem. Fontosabb nekik, hogy a Nyugati téren kint van egy menóra, szóval a Kurucinfó már írja is a Sopronit zsidózó cikkeket, amire a balliberális oldal újabb harsány nácizásokkal fog válaszolni.

 

A két szekértábor szurkol, tapsol, élvezi.

 

Még vége sincs az aktuális előadásnak, de már sorban állnak a jegypénztárban a szezonbérletért.

 

UPDATE (december 17. 19.29): Soproni Tamás a cikk megjelenése után közölte, hogy a kereszten rajta lett volna a Mi Hazánk plakettája. A szerző véleménye ettől függetlenül nem változott.

 

A szerző politológushallgató, a Sétáló Budapest aktivistája. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás