+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. december 16. hétfő, 18:29
Hétfőn jelentette be Karácsony Gergely, hogy január elsejétől Jávor Benedek korábbi párbeszédes EP-képviselő fogja vezetni Budapest brüsszeli képviseletét. De hogyan lehet képviselete egy városnak az EU-ban, és mit csinálnak ott? Szól-e a pénzért való lobbizáson túl másról is az érdekképviselet? Versenyképes-e a fővárostól kapott fizetése Brüsszelben? Jávor Benedek ezeket is elmondta az Azonnalinak.

Amint arról az Azonnali elsőként beszámolt, Karácsony Gergely a V4-es fővárosok főpolgármestereivel közösen aláírt Szabad Városok Paktum aláírásakor jelentette be hétfőn, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd korábbi EP-képviselője fogja vezetni Budapest képviseletét Brüsszelben január elsejétől. De mit jelent ez a képviseletvezetés a gyakorlatban? Felhívtuk Jávor Benedeket, hogy megtudjuk.

 

Eddig is volt Budapestnek képviselete Brüsszelben, csak látszata nem volt

 

A képviselet kifejezés némileg megtévesztő lehet, hiszen általában országok diplomáciai képviseleteire, nagykövetségeire szokták ezt használni, Budapest viszont nem egy állam, hogy ilyen értelemben képviselete lehessen egy másik országban vagy nemzetközi szervezetnél. Elsőként tehát arról kérdeztük Jávort, hogy mennyire szokványos, hogy városok valamiképp mégis képviseltessék magukat az Európai Unió központjában.

 

Mint Jávor elmondta, ez teljesen bevett dolog, nagyvárosok, de egyes régiók is tartanak fenn állandó képviseletet Brüsszelben. Egyébként

 

Budapestnek eddig is volt egy képviselői irodája Brüsszelben, csak nem volt nagyon koncepciója, hogy mit akar, így sok látszatja se volt a tevékenységének

 

– mondta. Most viszont lett koncepció, hiszen érdekek vannak, amiket képviselni kell – tette hozzá.

 

Milyen érdekei vannak Budapestnek Brüsszelben?

 

Jávor erre a kérdésre csak másodikként mondta a pénzt, elsőként azt hozta fel, hogy számos olyan területe van az EU-s jogalkotásnak, ami a településeket érinti, például a közműszolgáltatások szabályozása, vagy a környezetvédelmi szabályok terén. Külön kiemelte von der Leyen bizottsági elnök Green Deal-jét, amivel az is járna, hogy a zöld intézkedések települési szinten valósuljanak meg. Példaként a kibocsátáscsökkentést említette, amit kifejezetten a nagyvárosokban kell megvalósítani.

 

Másrészt pedig még

 

zajlik a 2020 utáni hétéves EU-s költségvetési ciklus tárgyalása, aminek során azt akarják elérni, hogy növekedjen a települések számára elérhető források összege

 

a következő időszakban. A költségvetést az unió intézményei, a Bizottság, a Parlament és a tagállami kormányok képviselőit tömörítő Tanács tárgyalja ki, így a települések brüsszeli képviselői ebben a folyamatban leginkább csak lobbizni tudnak. 

 

Az EU-s források önkormányzatok által közvetlenül elérhetővé tétele forró téma volt az önkormányzati választási kampányban is, hiszen ezeket a pénzeket jórészt a tagállami kormányokon keresztül osztják el jelenleg (erről itt írtunk részletesen). Budapest ráadásul ország többi részéhez képest elég fejlett, így jóval kevesebb EU-s pénzre számíthat. 

 

Jávor az ezzel kapcsolatos felvetéseinkre azt mondta: ez a korlátozás csak bizonyos fajta forrásokat érint, számos EU-s támogatás van, amelyekre nem csak az elmaradottabb régiók pályázhatnak. A települések számára elérhető források növelése egy intenzív lobbifolyamat, és a Parlamentben és a Bizottságban értő fülekre is találtak, például Frans Timmermans (újabban a zöld ügyekért felelős biztos) részéről, mondta.

 

Azt elismerte, hogy a Tanácsban nehezebb dolguk lesz, hiszen a tagállami kormányok képviselői ellenállhatnak

 

ezen ötleteknek.

 

Segítene-e fideszes városoknak?

 

Mivel Karácsony Gergely a hétfő délutáni bejelentésekor azt is említette, hogy Budapest brüsszeli képviselete más magyarországi városoknak is segítséget nyújtana, arról is kérdeztük Jávort, hogy miben állna ez, és segítene-e fideszes vezetésű városoknak.

 

Jávor válaszából az derült ki, hogy elsősorban a budapesti kerületekről van itt szó, amiknek színezettől függetlenül segítene. Hozzátette, hogy a megyei jogú városoknak is joguk van Brüsszelben képviseletet nyitni, de lehet, hogy hatékonyabb, ha nem mindenki külön nyit egyet, hanem együttműködnek. 

 

A V4-es Szabad Városok Paktumával kapcsolatban Jávor az Azonnali kérdésére azt is elmondta: ez egy nyitott kezdeményezés, a V4-en kívülről is csatlakozhatnak városok, ahogy erre volt is már érdeklődés Bécs és Berlin részéről is.

 

Brüsszel jobban fizet, mint Budapest 

 

Végezetül arról kérdeztük Jávort, hogy a fővárostól kapott fizetése a brüsszeli munkájáért versenyképes-e a korábbi, EP-képviselői fizetésével.

 

„Nem, de nem is óhajtottam ezt kiszorongatni belőlük”

 

– mondta. Nyilván azért az összeg a brüsszeli árszínvonalhoz igazodni fog, tette hozzá. Egyelőre nem árulta el, mennyi lesz a fizetése, mint mondta, még nincs meg a végleges összeg.

 

FOTÓ: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás