+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2019. december 16. hétfő, 18:29
Hétfőn jelentette be Karácsony Gergely, hogy január elsejétől Jávor Benedek korábbi párbeszédes EP-képviselő fogja vezetni Budapest brüsszeli képviseletét. De hogyan lehet képviselete egy városnak az EU-ban, és mit csinálnak ott? Szól-e a pénzért való lobbizáson túl másról is az érdekképviselet? Versenyképes-e a fővárostól kapott fizetése Brüsszelben? Jávor Benedek ezeket is elmondta az Azonnalinak.

Amint arról az Azonnali elsőként beszámolt, Karácsony Gergely a V4-es fővárosok főpolgármestereivel közösen aláírt Szabad Városok Paktum aláírásakor jelentette be hétfőn, hogy Jávor Benedek, a Párbeszéd korábbi EP-képviselője fogja vezetni Budapest képviseletét Brüsszelben január elsejétől. De mit jelent ez a képviseletvezetés a gyakorlatban? Felhívtuk Jávor Benedeket, hogy megtudjuk.

 

Eddig is volt Budapestnek képviselete Brüsszelben, csak látszata nem volt

 

A képviselet kifejezés némileg megtévesztő lehet, hiszen általában országok diplomáciai képviseleteire, nagykövetségeire szokták ezt használni, Budapest viszont nem egy állam, hogy ilyen értelemben képviselete lehessen egy másik országban vagy nemzetközi szervezetnél. Elsőként tehát arról kérdeztük Jávort, hogy mennyire szokványos, hogy városok valamiképp mégis képviseltessék magukat az Európai Unió központjában.

 

Mint Jávor elmondta, ez teljesen bevett dolog, nagyvárosok, de egyes régiók is tartanak fenn állandó képviseletet Brüsszelben. Egyébként

 

Budapestnek eddig is volt egy képviselői irodája Brüsszelben, csak nem volt nagyon koncepciója, hogy mit akar, így sok látszatja se volt a tevékenységének

 

– mondta. Most viszont lett koncepció, hiszen érdekek vannak, amiket képviselni kell – tette hozzá.

 

Milyen érdekei vannak Budapestnek Brüsszelben?

 

Jávor erre a kérdésre csak másodikként mondta a pénzt, elsőként azt hozta fel, hogy számos olyan területe van az EU-s jogalkotásnak, ami a településeket érinti, például a közműszolgáltatások szabályozása, vagy a környezetvédelmi szabályok terén. Külön kiemelte von der Leyen bizottsági elnök Green Deal-jét, amivel az is járna, hogy a zöld intézkedések települési szinten valósuljanak meg. Példaként a kibocsátáscsökkentést említette, amit kifejezetten a nagyvárosokban kell megvalósítani.

 

Másrészt pedig még

 

zajlik a 2020 utáni hétéves EU-s költségvetési ciklus tárgyalása, aminek során azt akarják elérni, hogy növekedjen a települések számára elérhető források összege

 

a következő időszakban. A költségvetést az unió intézményei, a Bizottság, a Parlament és a tagállami kormányok képviselőit tömörítő Tanács tárgyalja ki, így a települések brüsszeli képviselői ebben a folyamatban leginkább csak lobbizni tudnak. 

 

Az EU-s források önkormányzatok által közvetlenül elérhetővé tétele forró téma volt az önkormányzati választási kampányban is, hiszen ezeket a pénzeket jórészt a tagállami kormányokon keresztül osztják el jelenleg (erről itt írtunk részletesen). Budapest ráadásul ország többi részéhez képest elég fejlett, így jóval kevesebb EU-s pénzre számíthat. 

 

Jávor az ezzel kapcsolatos felvetéseinkre azt mondta: ez a korlátozás csak bizonyos fajta forrásokat érint, számos EU-s támogatás van, amelyekre nem csak az elmaradottabb régiók pályázhatnak. A települések számára elérhető források növelése egy intenzív lobbifolyamat, és a Parlamentben és a Bizottságban értő fülekre is találtak, például Frans Timmermans (újabban a zöld ügyekért felelős biztos) részéről, mondta.

 

Azt elismerte, hogy a Tanácsban nehezebb dolguk lesz, hiszen a tagállami kormányok képviselői ellenállhatnak

 

ezen ötleteknek.

 

Segítene-e fideszes városoknak?

 

Mivel Karácsony Gergely a hétfő délutáni bejelentésekor azt is említette, hogy Budapest brüsszeli képviselete más magyarországi városoknak is segítséget nyújtana, arról is kérdeztük Jávort, hogy miben állna ez, és segítene-e fideszes vezetésű városoknak.

 

Jávor válaszából az derült ki, hogy elsősorban a budapesti kerületekről van itt szó, amiknek színezettől függetlenül segítene. Hozzátette, hogy a megyei jogú városoknak is joguk van Brüsszelben képviseletet nyitni, de lehet, hogy hatékonyabb, ha nem mindenki külön nyit egyet, hanem együttműködnek. 

 

A V4-es Szabad Városok Paktumával kapcsolatban Jávor az Azonnali kérdésére azt is elmondta: ez egy nyitott kezdeményezés, a V4-en kívülről is csatlakozhatnak városok, ahogy erre volt is már érdeklődés Bécs és Berlin részéről is.

 

Brüsszel jobban fizet, mint Budapest 

 

Végezetül arról kérdeztük Jávort, hogy a fővárostól kapott fizetése a brüsszeli munkájáért versenyképes-e a korábbi, EP-képviselői fizetésével.

 

„Nem, de nem is óhajtottam ezt kiszorongatni belőlük”

 

– mondta. Nyilván azért az összeg a brüsszeli árszínvonalhoz igazodni fog, tette hozzá. Egyelőre nem árulta el, mennyi lesz a fizetése, mint mondta, még nincs meg a végleges összeg.

 

FOTÓ: Európai Parlament

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás