+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 15. vasárnap, 09:16
A korábbi Munkáspárt-tag, Corbyn-szövetséges Ken Livingstone szerint a „zsidó szavazatok nem segítettek” a párt esélyein.

„A zsidó szavazatok nem igazán segítettek” – többek között ezzel magyarázta Ken Livingstone volt munkáspárti londoni polgármester a brit baloldal 1935 óta nem látott, történelmi vereségét, írja az Independent. A londoni expolgármester, akit pont Boris Johnson váltott le a 2008-as polgármesterválasztáson, azt mondta, Jeremy Corbyn pártelnöknek a párton belüli antiszemitizmust „jóval korábban kezelnie kellett volna, mint azt megtette”.

 

„Úgy tűnik, ez a vége Jeremy számára, ami nekem különösen csalódást okoz, mivel a közeli szövetségese vagyok. De biztos vagyok benne, hogy holnap le kell mondania”

 

– mondta még közvetlenül a választási eredmények megjelenése után. Corbyn ezt nem tette meg, azt nyilatkozta, hogy csak azután mond le, hogy a párt rendezte a sorait, de egy következő választásra már nem ő fogja vezetni a baloldalt.

 

A választási kampány során a párton belüli antiszemitizmus lassú kezelése, és az, hogy mindezek felett Corbyn-féle vezetés szemet hunyt, komoly támadási felületet biztosított a párt számára.

 

Egyebek között a párt korábbi EP-képviselője, Mary Honeyball is otthagyta a szervezetet, mivel szerinte „szégyenszemre a Munkáspárt vezetősége megközelítőleg sem tett eleget, hogy megtisztítsa a pártot antiszemita tagjaitól”. A brit főrabbi eközben egy, a Munkáspártban meggyökerező méregről beszélt, egy, a brit zsidók körében készített felmérés pedig azt mutatta ki, hogy csupán 6 százalékuk tervez a Munkáspártra szavazni, 87 százalékuk túl puhának tartja Corbynt az antiszemitizmus kezelésében,

 

47 százalékuk pedig „komolyan megfontolja” a kivándorlást egy munkáspárti győzelem esetén.

 

Ezen vádakat Corbynnak akkor sem sikerült rendeznie, mikor Andrew Neillel, a BBC legendás műsorvezetőjével a választás előtt leült egy félórás interjúra - az újságíró hosszasan faggatta Corbynt arról, hogy bocsánatot fog-e kérni a brit zsidóktól az antiszemitizmus párton belüli kezelése miatt, de a pártelnök ezt nem tette meg. Ehelyett úgy fogalmazott, olyan társadalmat szeretne, ahol mindenki biztonságban érzi magát, és elfogadhatatlannak tartja a rasszizmus minden formáját, legyen szó iszlamofóbiáról vagy antiszemitizmusról.

 

 

Livingstone egyébként - amíg párttag volt - addig Corbyn közeli szövetségesének számított a Munkáspártban, de 2016-ban a tagságát felfüggesztették, mikor zsidózott egy kiadósat egy BBC-interjúban: úgy fogalmazott,

 

„amikor Hitler megnyerte az 1932-es választásokat, az ő álláspontja az volt, hogy a zsidókat Izraelbe kell költöztetni. Ő támogatta a cionizmust mielőtt megőrült és megölt volna hatmillió zsidót”.

 

Livingstone kitartott állítása mellett, de a párton belül egyre többen, köztük a munkáspárti londoni polgármester Sadiq Khan is kérte a volt városvezető kizárását vagy felfüggesztését a pártból.

 

Végül elnézést kért a hitlerezős kijelentés miatt megsértett zsidóktól, de hozzátette, „az igazságért nem fog bocsánatot kérni”. Különben is, „abszurd” volna őt antiszemitának hívni,

 

hiszen volt már két zsidó barátnője is,

 

ráadásul szerinte „az izraeli lobbi” jól irányított gyűlöletkampányt folytat annak érdekében, hogy az Izrael politikáját kritizálókat antiszemitának nevezze. Végül 2018-ban már önként bejelentette kilépését a Munkáspártból, miután tagsága szerinte terhes volt a toryk leváltását illetően.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás