+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 11. szerda, 19:17
Mi a különbség a magára már most betiltottként hivatkozó KESMA-kiadvány, és a vadiúj ingyenes újság között? Már meg is mondtuk, ugyanis főleg az, hogy az egyik egy KESMA-kiadvány, a másik meg egy újság.

Megjelent a Pesti Hírlap próbaszáma, ami ugyebár az az ingyenesen terjesztett budapesti napilap, aminek indulását már az önkormányzati választás előtt bejelentették, de mivel Budapestet elvitte az ellenzék, Karácsony Gergely Lokállal folytatott harcának nagy nyertese lehet. Azt már lehet tudni, hogy Habony Árpád gálánsan a KESMA-nak ajándékozott lapját kidobják a BKV területeiről hamarosan, ezért bár nincs kimondva, de a propagandalap helyét is betölthetik jövő évtől, amikor már nem csak próbaszámként jelennek meg, hanem naponta.

 

 

Indokolt tehát összehasonlítani az első Pesti Hírlapot a magát már csak betiltott Lokálként emlegető újsággal, úgyhogy most meg is tesszük ezt szigorúan gyakorlatias szempontok szerint. A terjedelem egyelőre nem mérvadó, később mindkét kiadvány 16 oldalas lesz, de a Pesti Hírlap 28-cal indul. 

 

Méret

 

A Lokál A4-ben, a Pesti Hírlap A3-ban jelenik meg. Ettől a Pesti Hírlap megadja a klasszikus polgári hangulatú újságolvasás élményét a hajtogatással, cserébe viszont a kisebb Lokált sokkal könnyebb kihajtogatni a villamoson.

 

Címlap

 

A Pesti Hírlap kapott egyfajta díszkötést is egy tojást és egy csibét ábrázoló képpel, de most a rendes címoldalt nézzük. A Lokál rettentően színes, csempék vannak rajta, és már a címlap egy részét is elfoglalja a Szerencsejáték Zrt. hirdetése. Ezzel szemben a Pesti Hírlap úgy néz ki, nem akarja kiszúrni az olvasó szemét, feketével és sárgával dolgozik főleg. 

 

 

Persze sokkal érdekesebb a címlap tartalma! A Lokál vezető anyaga a köztévé Jónak lenni jó! elnevezésű jótékonysági akciójáról szól, ami mellett az ígéret szerint világsztárok is kiállnak, de arról nem tudni, kik. További címek: Gyurcsányék falaznak Gothár Péternek, Súlyosabban büntetik a parlamenti balhézást, Jáksó László nem hitte, hogy újra megnősül, az Atlético még küzd a továbbjutásért.

 

A Pesti Hírlapnál az Élet uzsoraalbérletben című anyag szerepel a legnagyobban, ez a lakhatási válságról szól, alatta felteszik a kérdést, hogy mit nyerhetnek a budapestiek az atlétikai stadionnal. Szerepel még rajta Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester, az elfogadott parlamenti kultúratörvény, a Petőfi Irodalmi Múzeumot igazgató Demeter Szilárd, a magyar és osztrák foci pénzügyi hátterét összehasonlító cím, és Se kenyér, se cirkusz címmel az, hogy Oroszországot minden nagyobb világversenyről kitiltották.

 

Belső tartalom

 

Nehéz összehasonlítani, és nem csak azért, mert a Lokál főleg bulvárnapilapként pozicionálja magát, míg a Pesti Hírlap már a nevében is hírlapként. A Lokál a híreket jellemzően véleményesen írja meg: ellenzéki cirkusz, ordenáré tábla, viselkedni nem tudó képviselők szerepelnek már az első cikkoldalon, Gothár Péterrel zaklatási botrányával kapcsoaltban pedig az ellenzék viselkedését jellemezték szégyennek, egy keretes anyagban pedig azt hangsúlyozták, a kormányhoz közel álló Újszínházban viszont nem volt zaklatási botrány soha. A címadási gyakorlat is inkább hangulatot sugároz, mint tartalmat:

 

például van egy Megvédte Magyarországot Varga Judit cím, de arról csak később szerezhetünk tudomást, hogy valójában mi történt.

 

 

A Pesti Hírlap próbál tárgyilagos lenni, ezért nem nagyon használ jelzőket: Milliókat kaszálnak az uzsorázók a legszegényebb albérlőkön, Szájkosár vagy méltóság: szigorított a többség a Házszabályon, Teljes káosz a Blaha Lujza tér felújítása körül. Az újságot jól láthatóan olvasásra szánják inkább, mint átpörgetésre, ezért szinte nem is szerepelnek benne a Lokál alapjául szolgáló maximum ezer karakterből álló anyagok. 

 

 

Alapvető különbség, hogy a Pesti Hírlap anyagainak egytől egyig van szerzője, és nem az újság kollektív tudataként adják el az anyagaikat. Van véleményrovat, de abban megjelenik például a baloldalisággal aligha vádolható Bencsik András is, de még a kultúra jobboldalivá varázsolánának élharcosa, Demeter Szilárd sem az univerzális gonoszként van beállítva.

 

 

Klasszikus bulváranyagot igazából nem tartalmaz a Pesti Hírlap még 28 oldalon sem, a legközelebb ehhez egy Básti Juli-interjú áll, a Lokálban azért kap egy hosszabbnak számító írást Jáksó László magánélete.

 

Hirdetések

 

Ahogy mondtuk, a Lokálnak már a címlapján is ott virít a simán állami hirdetésnek számító Szerencsejáték Zrt. üzenete, az első oldal pedig egy egészoldalas karácsonyi üdvözlet Magyarország Kormánya megbízásából, ráadásul feltűnik ugyanez az üzenet más képpel a tizedik oldalon is, illetve a 15. oldal is megkapta, szóval a kormány tényleg nagyon boldog karácsonyt szeretne. Látható még az Operettszínház János vitéz című darabjának hirdetése,

 

de egy ízületi fájdalmakat elintéző csodaszerről is információt kapunk, a maradék a társlapok hirdetése, néha pedig álláshirdetése. A Hot! magazinhoz például több munkatársat is keresnek mostanában.

 

Első számként persze nem feltételnül mérvadó, de a Pesti Hírlapban nincs állami hirdetés, viszont megjelenik egészoldalasban a Matolcsy-közeli Pécsi Sör, a Köki Terminal kétszer is kap fél oldalt, de van itt az új Aspirintől kezdve a mozikba kerülő filmeken át a nyugdíjasotthonig minden. Egészoldalasra két hirdetőnek futotta még a Pécsi Sörön kívül: a Mr. Sale-nek, ami márkás férfiruházatot ígér nagykereskedelmi áron, illetve az Epson-nyomtatóknak.

 

 

Összegzés

 

Bár a kormányoldal elképzeléseibe nyilván nem illik, a Pesti Hírlap egy olyan újság, aminek indulásakor tényleg nem csak véletlenül lettek bedobva a hagyományos brit lapok kapcsolódási pontként, ráadásul mivel a tervek szerint csak az esti órákban jelenik meg, egész nem is a keresztrejtvényekre vágyó egyetemisták és unatkozva villamosozó dolgozók a fő célpontok, hanem azok, akik mondjuk otthon átlapoznának valamit.

 

A Lokál meg Lokál, amit igazából olyan, mint egy Rossmann-katalógus kormányüzenetekkel. Talán azt is meg merem kockáztatni, hogy a Lokál az ott dolgozókon kívül a világon senkinek nem fog hiányozni, ha viszont a Pesti Hírlap kihúzza értelmezhető ideig, akkor azért lesz majd pár ember, akik keresik hazafelé az aznapi számot.

 

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

Hónapok óta veszekszenek a Gödöt vezető politikusok. A Momentum vezetése polgármestere, Balogh Csaba pártjára állt, de mit gondol az ügyről a többi pártközpont?

Volt olyan tüntető, akit legalább húsz rendőr ütött és rugdosott, miközben már rég a földön feküdt. Második estéje tüntetnek Belgrádban és országszerte Vučić és rendszere ellen.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás