A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás – tüntető színész az Azonnalinak

2019.12.10. 09:46

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté, az Örkény Színház színésze a hétfői tüntetésen.

A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás – tüntető színész az Azonnalinak

Az első, kiszivárgott tervezethez képest egy sokkal visszafogottabb törvényjavaslatot nyújtottak be végül a parlamentben. Volt még időtök a tüntetés előtt átolvasni, mit szóltok hozzá?

Természetesen, ezt mindenki átpörgette, és tény, ez egy módosított, finomabb verzió, amiről – ahogy a színpadon is elhangozott – nem kell elhinni mindent, meg megbízni mindenben, két nap múlva meglátjuk (szerdán tárgyalja az Országgyűlés a törvényt – a szerk), akkor ki fog derülni, mit jelent a gyakorlatban ez az „enyhülés”. Annak nagyon örülök, hogy ennyi ember és ennyi aláírás összegyűlt itt hétfő este. 

Ha ezt a törvényt a hétfői verziójában elfogadnák, az rombolná a színházak helyzetét? 

Bizonyos értelemben nyilván rombolná, de ahogy Karácsony Gergely is mondta, minden rosszban van valami jó: az biztos, hogy példátlan szakmai összezáráshoz vezetne. Természetesen aminek meg kell történnie, történjen meg, és valószínű, hogy át fog menni a törvény, hiszen csak pár aláírás meg okégomb kell hozzá, de ha ez bekövetkezne, akkor egy olyan erőszakmentes demonstrációsorozat következne, ahol kulturált, diplomatikus, európai polgár módjára kommunikálnánk. Aztán meglátjuk, ez hová vezet.

A szakmán belül van megosztottság?

Egy olyasfajta megosztottság van, hogy mondjuk Debrecenben nem gondolták jó ötletnek a tiltakozó petíciót felolvasni – hogy ez miért lehet, azt mindenki gondolja át és mérlegelje magában –, úgyhogy én azt gondolom, a válasz a kérdésédre egy határozott igen. Mivel mindenki félti a keresetét, szeretnének továbbra is családfenntartók lenni, ezért mérlegelni kell, hogy ez a fontosabb, vagy hogy egy diktatúrában élsz.

A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás, és itt húzódik egy törésvonal.

Az Örkény Színházban ilyen nem volt, egyértelmű álláspont volt, hogy ez ellen diplomatikus formában fellépünk, de nem mindenhol volt ez a reakció. Elsősorban félelemből, és nem politikai okokból, bár olyan is biztosan van. Szerintem talán a félelem szomorúbb. 

Jámbor András, a Mérce alapítója számonkérte a Facebook-oldalán, hogy azok, akik most segítséget, szolidaritást kérnek, sehol nem voltak, amikor más csoportokat lehetetlenített el a kormány. Ez mától megváltozik?

Nagyon jó kérdés, pont, ahogy buszoztam be a tüntetésre, a buszon mellettem ült egy anyuka az építészhallgató lányával, és kérdezte, hogy akkor kimennek-e erre a demonstrációra. Az édesanyja azt se tudta, miről van szó, mire a lánya elkezdte meggyőzni őt, hogy miért érdeke nemcsak a szakmabelieknek kimenni a tüntetésre, hanem mindenki másnak is, aki érzi, hogy veszélyben lehet a jövője.

Természetesen az alapfelállás az az, hogy mindenki a saját bőrét félti, de ideje lenne ezen túllépni, és közösen tüntetni, mert ahogy a színpadon is elhangzott, ennek lesz folytatása: előbb-utóbb mindenkit elkezdenek piszkálni.

Akkor mostantól alföldirobisabb lesz a színházi szakma, azaz politikailag aktívabb, karcosabb lesz?

Hát figyelj. Legyen így, legyen így!

NYITÓKÉP: Győri Boldizsár / Azonnali

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek