+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Győri Boldizsár
2019. december 10. kedd, 09:46
Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté, az Örkény Színház színésze a hétfői tüntetésen.

Az első, kiszivárgott tervezethez képest egy sokkal visszafogottabb törvényjavaslatot nyújtottak be végül a parlamentben. Volt még időtök a tüntetés előtt átolvasni, mit szóltok hozzá?

 

Természetesen, ezt mindenki átpörgette, és tény, ez egy módosított, finomabb verzió, amiről – ahogy a színpadon is elhangozott – nem kell elhinni mindent, meg megbízni mindenben, két nap múlva meglátjuk (szerdán tárgyalja az Országgyűlés a törvényt – a szerk), akkor ki fog derülni, mit jelent a gyakorlatban ez az „enyhülés”. Annak nagyon örülök, hogy ennyi ember és ennyi aláírás összegyűlt itt hétfő este. 

 

Ha ezt a törvényt a hétfői verziójában elfogadnák, az rombolná a színházak helyzetét? 

 

Bizonyos értelemben nyilván rombolná, de ahogy Karácsony Gergely is mondta, minden rosszban van valami jó: az biztos, hogy példátlan szakmai összezáráshoz vezetne. Természetesen aminek meg kell történnie, történjen meg, és valószínű, hogy át fog menni a törvény, hiszen csak pár aláírás meg okégomb kell hozzá, de ha ez bekövetkezne, akkor egy olyan erőszakmentes demonstrációsorozat következne, ahol kulturált, diplomatikus, európai polgár módjára kommunikálnánk. Aztán meglátjuk, ez hová vezet.

 

A szakmán belül van megosztottság?

 

Egy olyasfajta megosztottság van, hogy mondjuk Debrecenben nem gondolták jó ötletnek a tiltakozó petíciót felolvasni – hogy ez miért lehet, azt mindenki gondolja át és mérlegelje magában –, úgyhogy én azt gondolom, a válasz a kérdésédre egy határozott igen. Mivel mindenki félti a keresetét, szeretnének továbbra is családfenntartók lenni, ezért mérlegelni kell, hogy ez a fontosabb, vagy hogy egy diktatúrában élsz.

 

A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás, és itt húzódik egy törésvonal.

 

Az Örkény Színházban ilyen nem volt, egyértelmű álláspont volt, hogy ez ellen diplomatikus formában fellépünk, de nem mindenhol volt ez a reakció. Elsősorban félelemből, és nem politikai okokból, bár olyan is biztosan van. Szerintem talán a félelem szomorúbb. 

 

 

Jámbor András, a Mérce alapítója számonkérte a Facebook-oldalán, hogy azok, akik most segítséget, szolidaritást kérnek, sehol nem voltak, amikor más csoportokat lehetetlenített el a kormány. Ez mától megváltozik?

 

Nagyon jó kérdés, pont, ahogy buszoztam be a tüntetésre, a buszon mellettem ült egy anyuka az építészhallgató lányával, és kérdezte, hogy akkor kimennek-e erre a demonstrációra. Az édesanyja azt se tudta, miről van szó, mire a lánya elkezdte meggyőzni őt, hogy miért érdeke nemcsak a szakmabelieknek kimenni a tüntetésre, hanem mindenki másnak is, aki érzi, hogy veszélyben lehet a jövője.

 

Természetesen az alapfelállás az az, hogy mindenki a saját bőrét félti, de ideje lenne ezen túllépni, és közösen tüntetni, mert ahogy a színpadon is elhangzott, ennek lesz folytatása: előbb-utóbb mindenkit elkezdenek piszkálni.

 

Akkor mostantól alföldirobisabb lesz a színházi szakma, azaz politikailag aktívabb, karcosabb lesz?

 

Hát figyelj. Legyen így, legyen így!

 

NYITÓKÉP: Győri Boldizsár / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az osztrák főváros vörös-zöld kormánya bejelentette: egy-egy utcát teljesen átadnak a gyalogosoknak.

A polgármestereknek megengedik azt is, hogy húsvét idejére speciális szigorító intézkedéseket hozhassanak a településükre nézve.

Összefoglaltuk a lényeget az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról!

Az Egészségügyi Világszervezet vezetője odaszólt az egymással csetepatézó Kínának és az Egyesült Államoknak.

A többségében idős elhunytak mellett egy 48 éves áldozata is lett csütörtök reggelre a járványnak.

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A hét kérdése

Próbáljuk a jó oldaláról megközelíteni a dolgot: nem kell a részeg locsolkodókat kerülgetni, és marad kaja!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás