+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Győri Boldizsár
2019. december 10. kedd, 09:46
Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté, az Örkény Színház színésze a hétfői tüntetésen.

Az első, kiszivárgott tervezethez képest egy sokkal visszafogottabb törvényjavaslatot nyújtottak be végül a parlamentben. Volt még időtök a tüntetés előtt átolvasni, mit szóltok hozzá?

 

Természetesen, ezt mindenki átpörgette, és tény, ez egy módosított, finomabb verzió, amiről – ahogy a színpadon is elhangozott – nem kell elhinni mindent, meg megbízni mindenben, két nap múlva meglátjuk (szerdán tárgyalja az Országgyűlés a törvényt – a szerk), akkor ki fog derülni, mit jelent a gyakorlatban ez az „enyhülés”. Annak nagyon örülök, hogy ennyi ember és ennyi aláírás összegyűlt itt hétfő este. 

 

Ha ezt a törvényt a hétfői verziójában elfogadnák, az rombolná a színházak helyzetét? 

 

Bizonyos értelemben nyilván rombolná, de ahogy Karácsony Gergely is mondta, minden rosszban van valami jó: az biztos, hogy példátlan szakmai összezáráshoz vezetne. Természetesen aminek meg kell történnie, történjen meg, és valószínű, hogy át fog menni a törvény, hiszen csak pár aláírás meg okégomb kell hozzá, de ha ez bekövetkezne, akkor egy olyan erőszakmentes demonstrációsorozat következne, ahol kulturált, diplomatikus, európai polgár módjára kommunikálnánk. Aztán meglátjuk, ez hová vezet.

 

A szakmán belül van megosztottság?

 

Egy olyasfajta megosztottság van, hogy mondjuk Debrecenben nem gondolták jó ötletnek a tiltakozó petíciót felolvasni – hogy ez miért lehet, azt mindenki gondolja át és mérlegelje magában –, úgyhogy én azt gondolom, a válasz a kérdésédre egy határozott igen. Mivel mindenki félti a keresetét, szeretnének továbbra is családfenntartók lenni, ezért mérlegelni kell, hogy ez a fontosabb, vagy hogy egy diktatúrában élsz.

 

A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás, és itt húzódik egy törésvonal.

 

Az Örkény Színházban ilyen nem volt, egyértelmű álláspont volt, hogy ez ellen diplomatikus formában fellépünk, de nem mindenhol volt ez a reakció. Elsősorban félelemből, és nem politikai okokból, bár olyan is biztosan van. Szerintem talán a félelem szomorúbb. 

 

 

Jámbor András, a Mérce alapítója számonkérte a Facebook-oldalán, hogy azok, akik most segítséget, szolidaritást kérnek, sehol nem voltak, amikor más csoportokat lehetetlenített el a kormány. Ez mától megváltozik?

 

Nagyon jó kérdés, pont, ahogy buszoztam be a tüntetésre, a buszon mellettem ült egy anyuka az építészhallgató lányával, és kérdezte, hogy akkor kimennek-e erre a demonstrációra. Az édesanyja azt se tudta, miről van szó, mire a lánya elkezdte meggyőzni őt, hogy miért érdeke nemcsak a szakmabelieknek kimenni a tüntetésre, hanem mindenki másnak is, aki érzi, hogy veszélyben lehet a jövője.

 

Természetesen az alapfelállás az az, hogy mindenki a saját bőrét félti, de ideje lenne ezen túllépni, és közösen tüntetni, mert ahogy a színpadon is elhangzott, ennek lesz folytatása: előbb-utóbb mindenkit elkezdenek piszkálni.

 

Akkor mostantól alföldirobisabb lesz a színházi szakma, azaz politikailag aktívabb, karcosabb lesz?

 

Hát figyelj. Legyen így, legyen így!

 

NYITÓKÉP: Győri Boldizsár / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

Tisztújítást tartanak 2020 első felében a legtöbb ellenzéki pártban. Tör-e babérokra a DK-ban Dobrev Klára? Várható-e verseny a Momentumban?
Az Azonnali utánajárt.

Nyerhet-e a vermonti szenátor, vagy 2016-hoz hasonlóan más lesz végül a demokrata elnökjelölt? Elmagyarázzuk!

Emily Ratajkowski nemcsak főállású vágy tárgya, hanem most például hivatalosan is beállt a Bernie-kampányba.

Szoros eredményre számít az ellenzék közös jelöltje, Pollreisz Balázs; eközben a Fidesz jelöltje mellett állt ki a pécsi zenész, Lovasi András.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás