+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Győri Boldizsár
2019. december 10. kedd, 09:46
Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté, az Örkény Színház színésze a hétfői tüntetésen.

Az első, kiszivárgott tervezethez képest egy sokkal visszafogottabb törvényjavaslatot nyújtottak be végül a parlamentben. Volt még időtök a tüntetés előtt átolvasni, mit szóltok hozzá?

 

Természetesen, ezt mindenki átpörgette, és tény, ez egy módosított, finomabb verzió, amiről – ahogy a színpadon is elhangozott – nem kell elhinni mindent, meg megbízni mindenben, két nap múlva meglátjuk (szerdán tárgyalja az Országgyűlés a törvényt – a szerk), akkor ki fog derülni, mit jelent a gyakorlatban ez az „enyhülés”. Annak nagyon örülök, hogy ennyi ember és ennyi aláírás összegyűlt itt hétfő este. 

 

Ha ezt a törvényt a hétfői verziójában elfogadnák, az rombolná a színházak helyzetét? 

 

Bizonyos értelemben nyilván rombolná, de ahogy Karácsony Gergely is mondta, minden rosszban van valami jó: az biztos, hogy példátlan szakmai összezáráshoz vezetne. Természetesen aminek meg kell történnie, történjen meg, és valószínű, hogy át fog menni a törvény, hiszen csak pár aláírás meg okégomb kell hozzá, de ha ez bekövetkezne, akkor egy olyan erőszakmentes demonstrációsorozat következne, ahol kulturált, diplomatikus, európai polgár módjára kommunikálnánk. Aztán meglátjuk, ez hová vezet.

 

A szakmán belül van megosztottság?

 

Egy olyasfajta megosztottság van, hogy mondjuk Debrecenben nem gondolták jó ötletnek a tiltakozó petíciót felolvasni – hogy ez miért lehet, azt mindenki gondolja át és mérlegelje magában –, úgyhogy én azt gondolom, a válasz a kérdésédre egy határozott igen. Mivel mindenki félti a keresetét, szeretnének továbbra is családfenntartók lenni, ezért mérlegelni kell, hogy ez a fontosabb, vagy hogy egy diktatúrában élsz.

 

A kussolás mindig az egyszerűbb megoldás, és itt húzódik egy törésvonal.

 

Az Örkény Színházban ilyen nem volt, egyértelmű álláspont volt, hogy ez ellen diplomatikus formában fellépünk, de nem mindenhol volt ez a reakció. Elsősorban félelemből, és nem politikai okokból, bár olyan is biztosan van. Szerintem talán a félelem szomorúbb. 

 

 

Jámbor András, a Mérce alapítója számonkérte a Facebook-oldalán, hogy azok, akik most segítséget, szolidaritást kérnek, sehol nem voltak, amikor más csoportokat lehetetlenített el a kormány. Ez mától megváltozik?

 

Nagyon jó kérdés, pont, ahogy buszoztam be a tüntetésre, a buszon mellettem ült egy anyuka az építészhallgató lányával, és kérdezte, hogy akkor kimennek-e erre a demonstrációra. Az édesanyja azt se tudta, miről van szó, mire a lánya elkezdte meggyőzni őt, hogy miért érdeke nemcsak a szakmabelieknek kimenni a tüntetésre, hanem mindenki másnak is, aki érzi, hogy veszélyben lehet a jövője.

 

Természetesen az alapfelállás az az, hogy mindenki a saját bőrét félti, de ideje lenne ezen túllépni, és közösen tüntetni, mert ahogy a színpadon is elhangzott, ennek lesz folytatása: előbb-utóbb mindenkit elkezdenek piszkálni.

 

Akkor mostantól alföldirobisabb lesz a színházi szakma, azaz politikailag aktívabb, karcosabb lesz?

 

Hát figyelj. Legyen így, legyen így!

 

NYITÓKÉP: Győri Boldizsár / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás