Levélben magyarázza az államtitkár a színházigazgatóknak, hogy nem lesz itt semmi baj

Szerző: Bakó Bea
2019.12.09. 18:14

A sajtó hazudik, lesz pénz – ígérte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházigazgatóknak írt hétfői levelében, amely az Azonnali birtokába jutott. A levelet egyébként azzal kezdi, hogy az orruk alá dörgöli, mennyi állami pénzt kaptak idén. Jordán Tamás a levélről azt mondta az Azonnalinak: egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni, de miért csak most írt?

Levélben magyarázza az államtitkár a színházigazgatóknak, hogy nem lesz itt semmi baj

Több színházigazgatónak is levelet küldött Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, amelyben azt írja: az elmúlt napokban „rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások” jelentek meg a sajtóban a kultúratámogatás átalakításáról, és az államtitkár ezeket kívánja cáfolni.

A kiszivárgott tervekhez képest egyébként jóval enyhébb törvényjavaslatot nyújtottak be a témában hétfőn: ebből a verzióból kikerült az, hogy megszűnne az NKA, és az is, hogy a színházigazgatók kinevezéséhez az EMMI-t vezető miniszter, Kásler Miklós jóváhagyása is szükséges lenne.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az az Azonnali birtokába is eljutott levelet hétfőn reggel küldte ki több színházigazgatónak,

a levelet pedig azzal kezdi, hogy személyre szólóan „örömmel tájékoztatja” a művészeket, hogy a színházuk idén mennyi állami támogatást kapott. Ezután megcáfolja a tervezettel kapcsolatos sajtóhíreket,

és a hétfőre kiderült, fenti enyhítéseket sorolja fel, valamint azt is állítja: nem csökkenteni, hanem növelni kívánják az alkotóközösségek támogatását, és a független színházak részére a források változatlanul rendelkezésre fognak állni a pályázati rendszeren keresztül. Hosszan sorolja azt is, hogy az idei évben mennyit költött az állam az előadóművészet támogatására (125 milliárd forintot), és ez GDP-arányosan mennyire kiemelkedő.

„Kérem, hogy a fentiek ismeretében és átgondolásával ítélje meg elért eredményeinket, közös munkánkat. Nem engedhetjük meg, hogy értékteremtő munkánkat, mely Önök nélkül nem lehet teljes, bármilyen méltatlan és alaptalan hangulatkeltés aláássa” – írja a levél végén az államtitkár, majd áldott ünnepeket kíván.

Megkerestük az ügyben a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, Jordán Tamást, akit a kultúratámogatási átalakítások elleni, hétfő este hat órára meghirdetett tüntetésre való készülődés közben értünk el telefonon.

Jordán azzal kezdte, hogy jó lett volna, ha nem most kapják meg ezt a levelet az államtitkártól, hanem már csütörtökön, mikor az első, ezzel kapcsolatos hírek megjelentek.

Jordán örül annak, hogy az államtitkár cáfolja a rémhíreket, de szerinte ezt már korábban kellett volna, a tüntetést most már nem lehet lefújni.

Arra a kérdésre, hogy a tüntetés meghirdetésének és a nagy sajtóvisszhangnak szerepe van-e abban, hogy puhult a tervezet hétfőre, azt mondta: biztosan szerepe van a megmozdulásnak ebben.

„Egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni” – mondta Jordán Tamás, így ő maga is szeretne nem kételkedni benne. Azt viszont nem érti, miért csak most magyarázta meg a helyzetet Fekete Péter, illetve azt a kételyét is kifejezte, hogy a parlamenti többség, amely végső soron a törvényeket hozza, valóban az államtitkár ígéreteinek megfelelő törvényt fog-e elfogadni.

NYITÓKÉP: Jordán Tamás a szombathelyi díszpolgári címének átvételekor. Fotó: Weöres Sándor Színház

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek