+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. december 9. hétfő, 18:14
A sajtó hazudik, lesz pénz – ígérte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházigazgatóknak írt hétfői levelében, amely az Azonnali birtokába jutott. A levelet egyébként azzal kezdi, hogy az orruk alá dörgöli, mennyi állami pénzt kaptak idén. Jordán Tamás a levélről azt mondta az Azonnalinak: egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni, de miért csak most írt?

Több színházigazgatónak is levelet küldött Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, amelyben azt írja: az elmúlt napokban „rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások” jelentek meg a sajtóban a kultúratámogatás átalakításáról, és az államtitkár ezeket kívánja cáfolni.

 

A kiszivárgott tervekhez képest egyébként jóval enyhébb törvényjavaslatot nyújtottak be a témában hétfőn: ebből a verzióból kikerült az, hogy megszűnne az NKA, és az is, hogy a színházigazgatók kinevezéséhez az EMMI-t vezető miniszter, Kásler Miklós jóváhagyása is szükséges lenne.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az az Azonnali birtokába is eljutott levelet hétfőn reggel küldte ki több színházigazgatónak,

 

a levelet pedig azzal kezdi, hogy személyre szólóan „örömmel tájékoztatja” a művészeket, hogy a színházuk idén mennyi állami támogatást kapott. Ezután megcáfolja a tervezettel kapcsolatos sajtóhíreket,

 

és a hétfőre kiderült, fenti enyhítéseket sorolja fel, valamint azt is állítja: nem csökkenteni, hanem növelni kívánják az alkotóközösségek támogatását, és a független színházak részére a források változatlanul rendelkezésre fognak állni a pályázati rendszeren keresztül. Hosszan sorolja azt is, hogy az idei évben mennyit költött az állam az előadóművészet támogatására (125 milliárd forintot), és ez GDP-arányosan mennyire kiemelkedő.

 

„Kérem, hogy a fentiek ismeretében és átgondolásával ítélje meg elért eredményeinket, közös munkánkat. Nem engedhetjük meg, hogy értékteremtő munkánkat, mely Önök nélkül nem lehet teljes, bármilyen méltatlan és alaptalan hangulatkeltés aláássa” – írja a levél végén az államtitkár, majd áldott ünnepeket kíván.

 

Megkerestük az ügyben a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, Jordán Tamást, akit a kultúratámogatási átalakítások elleni, hétfő este hat órára meghirdetett tüntetésre való készülődés közben értünk el telefonon.

 

Jordán azzal kezdte, hogy jó lett volna, ha nem most kapják meg ezt a levelet az államtitkártól, hanem már csütörtökön, mikor az első, ezzel kapcsolatos hírek megjelentek.

 

Jordán örül annak, hogy az államtitkár cáfolja a rémhíreket, de szerinte ezt már korábban kellett volna, a tüntetést most már nem lehet lefújni.

 

Arra a kérdésre, hogy a tüntetés meghirdetésének és a nagy sajtóvisszhangnak szerepe van-e abban, hogy puhult a tervezet hétfőre, azt mondta: biztosan szerepe van a megmozdulásnak ebben.

 

„Egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni” – mondta Jordán Tamás, így ő maga is szeretne nem kételkedni benne. Azt viszont nem érti, miért csak most magyarázta meg a helyzetet Fekete Péter, illetve azt a kételyét is kifejezte, hogy a parlamenti többség, amely végső soron a törvényeket hozza, valóban az államtitkár ígéreteinek megfelelő törvényt fog-e elfogadni.

 

NYITÓKÉP: Jordán Tamás a szombathelyi díszpolgári címének átvételekor. Fotó: Weöres Sándor Színház

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A techóriás szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnali heti tsúfos tükre ismét jelentkezik: ezúttal egészen az ókori Washingtonig repülünk vissza a történelembe!

A konstancai román ortodox érsek megint nagyban tesz a járvány miatt elrendelt korlátozásokra, és a híveinek is van jó magyarázata arra, hogy miért nem kell aggódni.

Már csak a pecsét hiányzik, hogy az LMP is hivatalosan elkötelezze magát a közös ellenzéki lista mellett, de párton belül ez már el van döntve.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás