+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. december 9. hétfő, 18:14
A sajtó hazudik, lesz pénz – ígérte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházigazgatóknak írt hétfői levelében, amely az Azonnali birtokába jutott. A levelet egyébként azzal kezdi, hogy az orruk alá dörgöli, mennyi állami pénzt kaptak idén. Jordán Tamás a levélről azt mondta az Azonnalinak: egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni, de miért csak most írt?

Több színházigazgatónak is levelet küldött Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, amelyben azt írja: az elmúlt napokban „rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások” jelentek meg a sajtóban a kultúratámogatás átalakításáról, és az államtitkár ezeket kívánja cáfolni.

 

A kiszivárgott tervekhez képest egyébként jóval enyhébb törvényjavaslatot nyújtottak be a témában hétfőn: ebből a verzióból kikerült az, hogy megszűnne az NKA, és az is, hogy a színházigazgatók kinevezéséhez az EMMI-t vezető miniszter, Kásler Miklós jóváhagyása is szükséges lenne.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az az Azonnali birtokába is eljutott levelet hétfőn reggel küldte ki több színházigazgatónak,

 

a levelet pedig azzal kezdi, hogy személyre szólóan „örömmel tájékoztatja” a művészeket, hogy a színházuk idén mennyi állami támogatást kapott. Ezután megcáfolja a tervezettel kapcsolatos sajtóhíreket,

 

és a hétfőre kiderült, fenti enyhítéseket sorolja fel, valamint azt is állítja: nem csökkenteni, hanem növelni kívánják az alkotóközösségek támogatását, és a független színházak részére a források változatlanul rendelkezésre fognak állni a pályázati rendszeren keresztül. Hosszan sorolja azt is, hogy az idei évben mennyit költött az állam az előadóművészet támogatására (125 milliárd forintot), és ez GDP-arányosan mennyire kiemelkedő.

 

„Kérem, hogy a fentiek ismeretében és átgondolásával ítélje meg elért eredményeinket, közös munkánkat. Nem engedhetjük meg, hogy értékteremtő munkánkat, mely Önök nélkül nem lehet teljes, bármilyen méltatlan és alaptalan hangulatkeltés aláássa” – írja a levél végén az államtitkár, majd áldott ünnepeket kíván.

 

Megkerestük az ügyben a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, Jordán Tamást, akit a kultúratámogatási átalakítások elleni, hétfő este hat órára meghirdetett tüntetésre való készülődés közben értünk el telefonon.

 

Jordán azzal kezdte, hogy jó lett volna, ha nem most kapják meg ezt a levelet az államtitkártól, hanem már csütörtökön, mikor az első, ezzel kapcsolatos hírek megjelentek.

 

Jordán örül annak, hogy az államtitkár cáfolja a rémhíreket, de szerinte ezt már korábban kellett volna, a tüntetést most már nem lehet lefújni.

 

Arra a kérdésre, hogy a tüntetés meghirdetésének és a nagy sajtóvisszhangnak szerepe van-e abban, hogy puhult a tervezet hétfőre, azt mondta: biztosan szerepe van a megmozdulásnak ebben.

 

„Egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni” – mondta Jordán Tamás, így ő maga is szeretne nem kételkedni benne. Azt viszont nem érti, miért csak most magyarázta meg a helyzetet Fekete Péter, illetve azt a kételyét is kifejezte, hogy a parlamenti többség, amely végső soron a törvényeket hozza, valóban az államtitkár ígéreteinek megfelelő törvényt fog-e elfogadni.

 

NYITÓKÉP: Jordán Tamás a szombathelyi díszpolgári címének átvételekor. Fotó: Weöres Sándor Színház

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Két katalán függetlenségpárti is beült nemrég az EP-be, de a spanyolok kérésére máris eljárás indult, hogy fosszák meg őket mentelmi joguktól.

A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula szerint ha jelöltjüknek ugyanannyi médiát adnának, mint a többieknek, mi is csodálkoznánk az eredményen.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás