+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea
2019. december 9. hétfő, 18:14
A sajtó hazudik, lesz pénz – ígérte Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a színházigazgatóknak írt hétfői levelében, amely az Azonnali birtokába jutott. A levelet egyébként azzal kezdi, hogy az orruk alá dörgöli, mennyi állami pénzt kaptak idén. Jordán Tamás a levélről azt mondta az Azonnalinak: egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni, de miért csak most írt?

Több színházigazgatónak is levelet küldött Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, amelyben azt írja: az elmúlt napokban „rendkívül kártékony, felesleges hangulatkeltésre alkalmas állítások” jelentek meg a sajtóban a kultúratámogatás átalakításáról, és az államtitkár ezeket kívánja cáfolni.

 

A kiszivárgott tervekhez képest egyébként jóval enyhébb törvényjavaslatot nyújtottak be a témában hétfőn: ebből a verzióból kikerült az, hogy megszűnne az NKA, és az is, hogy a színházigazgatók kinevezéséhez az EMMI-t vezető miniszter, Kásler Miklós jóváhagyása is szükséges lenne.

 

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár az az Azonnali birtokába is eljutott levelet hétfőn reggel küldte ki több színházigazgatónak,

 

a levelet pedig azzal kezdi, hogy személyre szólóan „örömmel tájékoztatja” a művészeket, hogy a színházuk idén mennyi állami támogatást kapott. Ezután megcáfolja a tervezettel kapcsolatos sajtóhíreket,

 

és a hétfőre kiderült, fenti enyhítéseket sorolja fel, valamint azt is állítja: nem csökkenteni, hanem növelni kívánják az alkotóközösségek támogatását, és a független színházak részére a források változatlanul rendelkezésre fognak állni a pályázati rendszeren keresztül. Hosszan sorolja azt is, hogy az idei évben mennyit költött az állam az előadóművészet támogatására (125 milliárd forintot), és ez GDP-arányosan mennyire kiemelkedő.

 

„Kérem, hogy a fentiek ismeretében és átgondolásával ítélje meg elért eredményeinket, közös munkánkat. Nem engedhetjük meg, hogy értékteremtő munkánkat, mely Önök nélkül nem lehet teljes, bármilyen méltatlan és alaptalan hangulatkeltés aláássa” – írja a levél végén az államtitkár, majd áldott ünnepeket kíván.

 

Megkerestük az ügyben a szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatóját, Jordán Tamást, akit a kultúratámogatási átalakítások elleni, hétfő este hat órára meghirdetett tüntetésre való készülődés közben értünk el telefonon.

 

Jordán azzal kezdte, hogy jó lett volna, ha nem most kapják meg ezt a levelet az államtitkártól, hanem már csütörtökön, mikor az első, ezzel kapcsolatos hírek megjelentek.

 

Jordán örül annak, hogy az államtitkár cáfolja a rémhíreket, de szerinte ezt már korábban kellett volna, a tüntetést most már nem lehet lefújni.

 

Arra a kérdésre, hogy a tüntetés meghirdetésének és a nagy sajtóvisszhangnak szerepe van-e abban, hogy puhult a tervezet hétfőre, azt mondta: biztosan szerepe van a megmozdulásnak ebben.

 

„Egy államtitkár szavaiban nem illik kételkedni” – mondta Jordán Tamás, így ő maga is szeretne nem kételkedni benne. Azt viszont nem érti, miért csak most magyarázta meg a helyzetet Fekete Péter, illetve azt a kételyét is kifejezte, hogy a parlamenti többség, amely végső soron a törvényeket hozza, valóban az államtitkár ígéreteinek megfelelő törvényt fog-e elfogadni.

 

NYITÓKÉP: Jordán Tamás a szombathelyi díszpolgári címének átvételekor. Fotó: Weöres Sándor Színház

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Van-e olyan beteg, akit már nem érdemes intenzív osztályra küldeni? Nagyon mást gondol erről az olasz és a holland egészségügy. Mennyit ér meg egy élet az államnak?

Siófok rendelt ötezer maszkot
az új rendelet betartatásához,
de akinek nincs, az akár sállal vagy kendővel is eltakarhatja majd a száját és az orrát.

Csecsemő is van a megbetegedettek között, lehetőleg ne cigivel és piával javítsunk a karanténhangulaton, készül az új eljárásrend is. Ez volt a keddi sajtótájékoztatón.

Az 59 éves beteg több krónikus betegséggel is küzdött. Emellett 492-re nőtt az igazoltan fertőzöttek száma itthon.

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede itteni.

Melyik magyar stadiont lehetne itthon a koronavírussal fertőzötteknek átalakítani? Szavazz a cikkben!

Néppárti EP-képviselő is aláírta az ezt szorgalmazó petíciót.

A hét kérdése

Őket üti meg a legjobban a koronavírus miatti leállás: te mivel segíted a fennmaradásukat? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Szeretnél komposztálni, kiskertben, netán a lakásodban vagy az erkélyen, de még nem mertél belevágni? Ápr. 6.

Ezt is szerettétek

Indul az Azonnali Trianon 100 podcastsorozata! Itt nem az a téma, hogy kinek fáj vagy nem fáj eléggé Trianon, hanem, hogy mi történt. Az első vendég Révész Tamás hadtörténész.

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el.

A SME felvidéki magyar főszerkesztője, Balog Beáta a karrierjéről, a Kuciak-gyilkosság utáni szlovák médiáról és arról, milyen hatással volt a NER a határon túli magyarságra.

Twitter megosztás Google+ megosztás