Öt ajándék, amivel egy hardcore könyvmolyt is lenyűgözhetsz karácsonykor

Szerző: Pintér Bence
2019.12.08. 18:12

Nyakunkon a karácsony, mindenki ajándékokra vadászik. De mit vegyél valakinek, aki nagyon szeret olvasni? Nyilván könyvet, nem? Nagy tévedés! A Könyves Kálmán ajánl öt dolgot, amivel garantáltan lenyűgözhetsz egy megrögzött olvasót.

Öt ajándék, amivel egy hardcore könyvmolyt is lenyűgözhetsz karácsonykor

A karácsony nyilvánvalóan a könyvkiadásban is csúcsidőszak: teljesen egyértelműnek is tűnhet, hogy könyveket szerető családtagunknak, barátunknak könyvet hozzon a Jézuska, vagy a nagy spagettiszörny, kinek mi.

Könyvet ajándékozni azonban veszélyes dolog.

Ki tudja, hogy nincs-e meg már az a könyv az illetőnek? Biztos hogy érdekli? Ha igen, biztos, hogy pont ezt a kiadást szerette volna megvásárolni? De akkor mi legyen? Könyves Kálmán segít! Jobb, ha biztosra mentek, és ha nem tudjátok pontosan, milyen könyvet szeretne kapni a megajándékozott, akkor választotok valamit a lenti listából

5. Ezt a térképet

Martin Vargic leült, és egy térképre rajzolta fel a világirodalom történetét, kétszer is. A frissebb térképen 7000 elem van, minden irodalmi mozgalom és zsáner külön kontinenst alkot, ezen belül a pontok szerzőket, a rombuszok műveket jelölnek.

Az új térképre rákerültek a képregények is, és általában elmondható, hogy nagyon széles szkóppal dolgozik, hogy mindent lefedjen a suméroktól kezdve a modern erotikus regényekig.

És persze ezt a tényleg gyönyörű térképet meg is lehet venni: van olyan könyvmoly, akinek ez ne tetszene?

4. Ex libris pecsétet

Az egy dolog, hogy egy ilyen pecséttel remekül meg lehet jelölni a könyveinket, és így ha véletlenül kölcsönadnánk őket, örök mementóként állnak ott, ha valakinél ottragad a könyv. Így néz ki:

Ami még jobb, az az, hogy

a gyűjtemény végigpecsételése közben tulajdonképpen leltározhat is az ember, és van ürügye kézbe venni az összes könyvét.

Nálam például nem minden könyv kapott pecsétet, ugyanis helyhiány miatt szigorúan szanálok: csak az kap pecsétet, ami most már biztos örökre a polcon marad.

3. Könyvesbolti utalványt

Ha nem vagytok teljesen biztosak abban, hogy az illető mit szeretne, de nem akartok sokat gondolkodni a dolgon, akkor egy ötezer forintos könyvesbolti utalvány, amilyet a nagyobb könyvesboltok árulnak, biztos, hogy telitalálat lesz.

Persze nem annyira személyes a dolog, mint egy tényleg gondosan kiválasztott könyv,

de egy könyvmoly egy könyvutalványnak mindig és minden körülmények között örül. Pont.

Ennél nagyobb örömet már talán csak az okozhat neki, ha polcot is vásárolsz mellé, de talán nem kell kifejtenem, hogy ez miért nem jó ötlet. (Hacsak nem a párodról van szó, és nem ismered pontosan, mennyi szabad hely van a lakásában – és hogy milyen polcot szeretne. Macerás.)

2. Képregény

Nem mindenki szereti a bugyogós szuperhősöket, de fontos kiemelni, hogy

képregényben nem csak szuperhőstörténetek jelennek meg, hanem konkrétan mindenféle zsáner képviseli magát,

szóval bárkinek találhatunk az ízlésének megfelelő képregényt, és egy szép kiadású képregény vizuálisan elég extra dolog tud lenni.

Idén is tovább folytatódott a hazai képregénykiadás felívelése, ami egyúttal azt is jelenti, hogy hirtelen rengeteg gyönyörű kiadású képregény lepte el a piacot, tehát nem csak az itthon eddig inkább domináns füzetek és puhakötésű kiadványok vannak jelen.

Tényleg érdemes böngészni, például a Fumax, a Vad Virágok Könyvműhely vagy a Pesti Könyv kiadók oldalain. Ha egyet kell mondani, akkor én személy szerint Neil Gaiman Sandmanjét ajánlom mindenkinek. Az egy dolog, hogy maga a kiadás gyönyörű, de itt a törénet is szuper, ráadásul hamarosan jön a netflixes adaptáció.

1. Egy jó e-könyv-olvasót

A könyveket szerető embereknek két fajtája van: aki szereti az e-könyv-olvasókat, és aki még nem fogott a kezébe ilyet.

Persze nyilván vannak sokan, akik a fizikai könyvekre esküsznek, szeretik az illatukat, meg szeretik fogni őket, ilyesmi – én is ilyen ember voltam 2012-ig, amikor vettem egy olvasót, és kiderült, hogy ez a legpraktikusabb dolog a világon, ráadásul továbbra is lehet mellette szerelmesnek lenni a fizikai könyvek illatába, meg ilyesmi.

E-olvasón olvasni egyáltalán nem olyan, mint egy laptop vagy egy mobil képernyőjén, hiszen teljesen más technológiával működik a kijelző:pont olyan, mintha könyvet olvasnánk, még akkor is, ha van háttérvilágítása. Idegen nyelvű könyveket jóval egyszerűbb beszerezni rá, mint ezeket printben keresgélni/rendelni itthon, ráadásul elérhető egy rakat ingyenes e-könyv is, és a hazai piacon is egész jó arányban érhetőek el az e-könyvek annak ellenére, hogy itthon szégyenletes módon nem csökkentették még az áfájukat.

Ha pedig semmi sem tetszett meg a fentiek közül, még mindig ajándékozhatsz könyvet: ebben az évben is ajánlottunk párat, ide kell kattintani értük.

FOTÓK: Pintér Bence, Fumax, Martin Vargic

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek