+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. december 8. vasárnap, 18:12
Nyakunkon a karácsony, mindenki ajándékokra vadászik. De mit vegyél valakinek, aki nagyon szeret olvasni? Nyilván könyvet, nem? Nagy tévedés! A Könyves Kálmán ajánl öt dolgot, amivel garantáltan lenyűgözhetsz egy megrögzött olvasót.

A karácsony nyilvánvalóan a könyvkiadásban is csúcsidőszak: teljesen egyértelműnek is tűnhet, hogy könyveket szerető családtagunknak, barátunknak könyvet hozzon a Jézuska, vagy a nagy spagettiszörny, kinek mi.

 

Könyvet ajándékozni azonban veszélyes dolog.

 

Ki tudja, hogy nincs-e meg már az a könyv az illetőnek? Biztos hogy érdekli? Ha igen, biztos, hogy pont ezt a kiadást szerette volna megvásárolni? De akkor mi legyen? Könyves Kálmán segít! Jobb, ha biztosra mentek, és ha nem tudjátok pontosan, milyen könyvet szeretne kapni a megajándékozott, akkor választotok valamit a lenti listából

 

5. Ezt a térképet

 

Martin Vargic leült, és egy térképre rajzolta fel a világirodalom történetét, kétszer is. A frissebb térképen 7000 elem van, minden irodalmi mozgalom és zsáner külön kontinenst alkot, ezen belül a pontok szerzőket, a rombuszok műveket jelölnek.

 

 

Az új térképre rákerültek a képregények is, és általában elmondható, hogy nagyon széles szkóppal dolgozik, hogy mindent lefedjen a suméroktól kezdve a modern erotikus regényekig.

 

És persze ezt a tényleg gyönyörű térképet meg is lehet venni: van olyan könyvmoly, akinek ez ne tetszene?

 

4. Ex libris pecsétet

 

Az egy dolog, hogy egy ilyen pecséttel remekül meg lehet jelölni a könyveinket, és így ha véletlenül kölcsönadnánk őket, örök mementóként állnak ott, ha valakinél ottragad a könyv. Így néz ki:

 

 

Ami még jobb, az az, hogy

 

a gyűjtemény végigpecsételése közben tulajdonképpen leltározhat is az ember, és van ürügye kézbe venni az összes könyvét.

 

Nálam például nem minden könyv kapott pecsétet, ugyanis helyhiány miatt szigorúan szanálok: csak az kap pecsétet, ami most már biztos örökre a polcon marad.

 

3. Könyvesbolti utalványt

 

Ha nem vagytok teljesen biztosak abban, hogy az illető mit szeretne, de nem akartok sokat gondolkodni a dolgon, akkor egy ötezer forintos könyvesbolti utalvány, amilyet a nagyobb könyvesboltok árulnak, biztos, hogy telitalálat lesz.

 

Persze nem annyira személyes a dolog, mint egy tényleg gondosan kiválasztott könyv,

 

de egy könyvmoly egy könyvutalványnak mindig és minden körülmények között örül. Pont.

 

Ennél nagyobb örömet már talán csak az okozhat neki, ha polcot is vásárolsz mellé, de talán nem kell kifejtenem, hogy ez miért nem jó ötlet. (Hacsak nem a párodról van szó, és nem ismered pontosan, mennyi szabad hely van a lakásában – és hogy milyen polcot szeretne. Macerás.)

 

2. Képregény

 

Nem mindenki szereti a bugyogós szuperhősöket, de fontos kiemelni, hogy

 

képregényben nem csak szuperhőstörténetek jelennek meg, hanem konkrétan mindenféle zsáner képviseli magát,

 

szóval bárkinek találhatunk az ízlésének megfelelő képregényt, és egy szép kiadású képregény vizuálisan elég extra dolog tud lenni.

 

 

Idén is tovább folytatódott a hazai képregénykiadás felívelése, ami egyúttal azt is jelenti, hogy hirtelen rengeteg gyönyörű kiadású képregény lepte el a piacot, tehát nem csak az itthon eddig inkább domináns füzetek és puhakötésű kiadványok vannak jelen.

 

Tényleg érdemes böngészni, például a Fumax, a Vad Virágok Könyvműhely vagy a Pesti Könyv kiadók oldalain. Ha egyet kell mondani, akkor én személy szerint Neil Gaiman Sandmanjét ajánlom mindenkinek. Az egy dolog, hogy maga a kiadás gyönyörű, de itt a törénet is szuper, ráadásul hamarosan jön a netflixes adaptáció.

 

1. Egy jó e-könyv-olvasót

 

A könyveket szerető embereknek két fajtája van: aki szereti az e-könyv-olvasókat, és aki még nem fogott a kezébe ilyet.

 

Persze nyilván vannak sokan, akik a fizikai könyvekre esküsznek, szeretik az illatukat, meg szeretik fogni őket, ilyesmi – én is ilyen ember voltam 2012-ig, amikor vettem egy olvasót, és kiderült, hogy ez a legpraktikusabb dolog a világon, ráadásul továbbra is lehet mellette szerelmesnek lenni a fizikai könyvek illatába, meg ilyesmi.

 

 

E-olvasón olvasni egyáltalán nem olyan, mint egy laptop vagy egy mobil képernyőjén, hiszen teljesen más technológiával működik a kijelző:pont olyan, mintha könyvet olvasnánk, még akkor is, ha van háttérvilágítása. Idegen nyelvű könyveket jóval egyszerűbb beszerezni rá, mint ezeket printben keresgélni/rendelni itthon, ráadásul elérhető egy rakat ingyenes e-könyv is, és a hazai piacon is egész jó arányban érhetőek el az e-könyvek annak ellenére, hogy itthon szégyenletes módon nem csökkentették még az áfájukat.

 

Ha pedig semmi sem tetszett meg a fentiek közül, még mindig ajándékozhatsz könyvet: ebben az évben is ajánlottunk párat, ide kell kattintani értük.

 

FOTÓK: Pintér Bence, Fumax, Martin Vargic

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mind a gázai terrorcsoportok, mind az izraeli hadsereg további, súlyos csapásokkal fenyegeti a másikat. A Vaskupola-rendszer működéséről azonban bámulatos videók készültek.

A képviselő szerint most bizony az ombudsmannak kell a kormány rendelkezése ellen védenie az egészséghez való alapjogot Magyarországon.

Az ortodox egyház, a mulatósénekesek és a maszkviselés belengetett eltörlése se nagyon növelte a románok oltási kedvét, így a misztikumhoz fordultak.

A Tsúfos Tükör huszadik számában meg-mutatkozik, hogy kotsmázással, dorbézolással 's dínom-dánommal kísérti meg a' Gonosz, a' fene védetségi kártya pedig tsak a jámborságtól s' a' józanságtól védhet meg.

Nemcsak pénzt, hanem 20 liter fehérbort is adott, sőt még a polgármester magánbirtokán is dolgozott a panasztevő.

Öt év alatt négyszeresére nőtt az átadott új ingatlanok száma, aminek oka a koronavírus
előtti időkben keresendő.

Száznegyven éve koronázták meg a független Román Királyság első uralkodóját. Ennek apropóján elmeséljük, kik a román monarchisták főhősei.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás